De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 35 - Week 31 : van 25 tot 31 juli 2004


Het gaat goed met Den Hoogen Pad!


Met de relatief beperkte middelen die hen door de gemeente ter beschikking worden
gesteld slaagt het programmatiecomité van den Hoogen Pad er ieder jaar in om het
publiek een gevarieerd en aantrekkelijke programma aan te bieden.

Het mysterie rond de groene borden die reeds enkele weken de gemeentelijke aankondigingpanelen op de invalswegen extra kleur geven is opgelost. Die borden zijn er door het programmatiecomité van den Hoogen Pad geplaatst. De borden willen aantonen dat de hoofdkleur van het promotiemateriaal van het cultureel centrum voor het volgend seizoen groen is en dat de aankondiging van het eerste onderdeel van het programma in aantocht is.

Net voor ze met vakantie vertrokken hebben de leden van dat het programmatiecomité hun programma voor het volgend seizoen voorgeteld. Het was voor schepen van Cultuur Anneke Gobeyn ook de gelegenheid om even terug te blikken op het voorbije seizoen.

Als we het budget van den Hoogen Pad vergelijken met de bedragen waarover de andere culturele centra uit onze regio beschikken kunnen wij alleen maar vaststellen dat Den Hoogen Pad veruit over het laagste bedrag beschikt. Ondanks die financiële achterstand hoor je het programmatiecomité niet hardop klagen.

Zij zijn trots op het programma dat zij het publiek vorig seizoen aanboden en zijn er nog trotser op dat zij, ook al is de opkomst voor de eigen programmaties iets lager dan vorig seizoen, een trouw publiek hebben. Zij blijven in de toekomst dan ook opteren voor een jaarprogramma zonder vast thema maar met een verscheidenheid van genres.

Min en meer
Nadat het aantal bezoekers de afgelopen jaren steeds in stijgende lijn ging werd er vorig seizoen een lichte terugval van het aantal toeschouwers voor de eigen initiatieven vastgesteld. Een reden voor die terugval is er niet. Vermoedelijk spraken een aantal optredens de mensen minder aan. Vorig jaar werden voor de 12 eigen programma's 2500 tickets verkocht dat is 250 minder dan het recordaantal van vorig jaar.

Schepen Gobeyn is er van overtuigd dat die terugval in het seizoen 2004-2005 ongedaan gemaakt zal worden. In tegenstelling met de volwassenen vinden de kinderen in nog grotere getale dan vroeger hun weg naar den Hoogen Pad. De jeugdfilms op woensdagnamiddag blijven de jongeren aanspreken.

Vorig seizoen zagen 1300 kinderen minstens een van de aangeboden films. Ook in het seizoen 2004-2005 staat er iedere tweede woensdagnamiddag van de maand een film op het programma. Om de filmnamiddagen te promoten heeft het programmatiecomité een bladwijzer ontworpen waarop alle films vermeld staan die volgend seizoen in den Hoogen Pad gedraaid zullen worden.

Plaatsbespreking
Ook volgend seizoen kunnen voor alle optredens kaarten op het secretariaat (telefoon 050 71 00 21) besteld worden. Kaarten kunnen vanaf 18 augustus ook via e-mail besteld worden. Eenzelfde regeling geldt ook voor de bestelling van een abonnement.

Vorig jaar kon er gekozen worden voor een abonnement van 3 voorstellingen. Dat abonnement gaf een korting van € 1 op iedere voorstelling. Nu is dat systeem van abonnementen uitgebreid tot alle voorstellingen. Wie zich een abonnement voor het alle programma's aanschaft doet daarmee een voordeel van € 12. Groepen die eens een kijkje willen nemen achter de schermen van den Hoogen Pad kunnen op het secretariaat een rondleiding aanvragen.

Talent van eigen bodem
De Hoogen Pad opent zijn seizoen op 2 oktober met "Schweinhund", een avondvullend programma van Raymond van het Groenewoud. Bram Vermeulen komt met zijn programma "Zonder Titel" op 29 oktober naar het cultureel centrum. Op 20 november zingen Eva De Roover en Gerry De Mol "Kleine Blote Liedjes". Guido Belcanto is op 12 februari met zijn "Koning en Clochard" een andere blikvanger in het programma.

Den Hoogen Pad brengt volgend seizoen ook talent uit de eigen regio. Op 23 april, tijdens het feest van De Folk, krijgt Donder in 't Hooi, een groep die bestaat uit jongeren uit Maldegem en omgeving, de gelegenheid om het publiek van zijn muzikale kwaliteiten te overtuigen. Een week later op 29 april staat Effe Bitchen op het programma. Daarin zijn Celia Bogaert uit Maldegem en Rember Lutz te bewonderen. Celia was reeds te bewonderen in enkele gastrollen op zowel VRT als VTM.

Samenwerking
Naast zijn eigen programma gaan er in den Hoogen Pad ook nog verschillende optredens door die Socio-Culturele verenigingen van Adegem en Maldegem worden georganiseerd. Nog meer dan in het verleden wil het programmatiecomité van den Hoogen Pad samenwerken met die verengingen om nog meer optredens in Adegem te brengen.

Er bestaat reeds een goede samenwerking met de Adegemse afdeling van de Gezinsbond. Schepen Gobeyn hoopt dat er nog andere lokale verenigingen ingaan op de uitnodiging tot samenwerking.

Alle informatie over het cultureel centrum en de optredens die er doorgaan vind u op www.maldegem.be/denhoogenpad. Tevens kan steeds tijdens de kantooruren in de voormiddag contact opgenomen worden met het secretariaat.


Adegem opnieuw gedeeltelijk
"Buiten de Wereld"

Vorige week zaterdagavond en nacht vierden regen, hagel en donder hoogtij over Vlaanderen zondag werd in de media melding gemaakt van grote schade overal in Vlaanderen.. Adegem deed zijn naam van dorp buiten de wereld opnieuw eer aan: de schade door de hagel, wind en regen bleef in onze gemeente beperkt.

Anders was het gesteld in onder meer Maldegem waar aan de gemeentelijke gebouwen voor een paar miljoen schade werd aangericht. Ook privé-woningen en industriële gebouwen liepen zware schade op.


Beroep doen op het rampenfonds

De gemeente Maldegem wil het ontij van vorige week zaterdag laten erkennen als ramp. Daarvoor wordt een aanvraag ingediend bij het provinciebestuur van Oost Vlaanderen.

Het zal uiteindelijk het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dat beslist of de hagelbui als ramp wordt erkend. Als er een erkenning als ramp komt dan kunnen diegenen die schade hebben geleden een beroep doen op het rampenfonds.

Hun aanvraag om schadevergoeding kunnen zij voor 31 augustus richten aan het Gemeentebestuur, ter attentie van de Technische Dienst - Bloemestraat - 9990 Maldegem.

Bij die dienst kan ook alle informatie bekomen worden over de voorwaarden waaraan moet voldaan worden om aanspraak te kunnen maken op een tussenkomst van het rampenfonds.


Paniek op Spanjaardshoek en Middelleen

Het gezellige bezoek van een gewezen buurvrouw en haar vriend aan de familie Van Kerschaever kreeg woensdagavond een andere wending toen ook de ex-partner van de bezoekster, die eveneens in de wijk woont, opdook. Hij was duidelijk over zijn theewater. Er ontstond een hoogoplopende ruzie over één van de kinderen.

Bij de man sloegen de stoppen door. Hij probeerde eerste de auto van het koppel uit Oostende in brand te steken. Dat kon door enkele ter hulp gesnelde buren verhinderd worden. Daarna kwam de dronken man terug met een mes. Bij een gevecht met de vriend van zijn ex verwondde hij die aan de hand. De hulpdiensten die ondertussen waren verwittigd konden de messenvechter overmeesteren en herstelden de orde.

De gewonde man werd voor verzorging naar de H. Hartkliniek gevoerd. Na verzorging mocht hij terug naar huis. De man bij wie de stoppen waren doorgeslagen werd door de politie meegenomen. Hij verscheen vrijdag voor de onderzoeksrechter. Die achtte de aanhouding van de man niet meer nodig.


Michiel Van Aelbroeck schitterde
in de Vlaamse Ardennen

Nu de studies een beetje op de achtergrond kunnen geschoven worden werkt Michiel Van Aelbroeck weer aan zijn conditie; de resultaten blijven niet uit. Na zijn succes in de Ronde van Valmorey in Frankrijk was de Adegemse junior afgelopen woensdag in Zottegem opnieuw aan het feest in de trofee van de Vlaamse Ardennen.

Daar bleek hij de sterkste van een 147 koppig internationaal gezelschap. Michiel boekte daarmee zijn tiende succes van het seizoen. De Adegemse coureur prees -nadat hij de bloemen in ontvangst had genomen- ook het sterke werk van zijn ploegmaats.

Met zijn sterke prestatie in de Trofee van de Vlaamse Ardennen gaf Michiel ook in visitekaartje af voor de Ronde van Vlaanderen. Hij hoopt ook in die belangrijke wedstrijd met zijn AVIA teamgenoten te kunnen schitteren.


Zwak slot van mooi wereldkampioenschap


Met een duidelijke 9-3 winst in de finale werden Remi Boelens-Kurt Pattyn
en Laurent Vasseur in het André Trensonstadion wereldkampioen krulbol
per ploeg loten voor maats.

Traditiegetrouw werd op 21 juli in het André Trensonstadion in de Zandakkers het wereldkampioenschap krulbol per ploeg loten voor maats georganiseerd. Vroeger waren er voor dit wereldkampioenschap meer dan 500 inschrijvingen. Door ruzie en splitsing binnen de federaties worden er nu op de nationale feestdag twee wereldkampioenschappen georganiseerd.

In Adegem werden er bij de eerste inschrijving 138 bolders genoteerd. Dat was duidelijk minder dan vorig jaar. Bij de tweede inschrijving boden zich nog eens 72 bolders (die meestal hun eerste partij verloren hadden) aan. De regen die de dagen voorafgaand aan het wereldkampioenschap op de banen was gevallen zorgde er voor dat er onder het dunne laagje zand een harde ondergrond lag.

"De banen liggen er ideaal bij" vertrouwde ons een van de deelnemers toen hij net de eerste ronde had overleefd. Omstreeks 16 uur 30 bij de loting van de tweede ronde waren de ploegen definitief samengesteld.

Vier uren later werd alles in gereedheid gebracht voor de finale tussen de ploegen gevormd door Remi Boelens (Sint Jan in Eremo) - Kurt Pattyn (Evergem) - Laurent Vasseur (Waarschoot) en Raf Martens (Maldegem-Kleit) - Gino De Cuyper (Oedelem) - Adelin Goethals. De ploeg van Raf Martens scoorde het eerste punt maar moest toen toezien dat de ploeg van Remi Boelens tot 7-1 uitliep om uiteindelijk met 9- 3 de wereldtitel binnen te halen.


Er stond in het André Trensonstadion ook een wereldkampioenschap voor vrouwen op
het programma. Daarvoor waren er slechts 12 inschrijvingen. Elian Voet en Inge Bracke
haalden het in de finale van Marie Thérèse Gryp en Sabine Bauwens.

 


Home
Home