De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 34 - Week 30 : van 18 tot 24 juli 2004


Gemeente kan kansspelen-
inrichtingen niet tegenhouden

Tijdens de raadszitting van 7 juli stemde enkel Groen! Tegen de afsluiting van een convenant tussen de firma's die in Adegem een kansspelencentrum willen inplanten. Aanvankelijk was er een dergelijk centrum voorzien in de Leopoldlaan te Maldegem en een op de Staatsbaan 2A te Adegem.

Omdat de onderhandelingen over het convenant te lang aansleepten kan een van de firma's het pand in de Leopoldlaan niet meer huren of kopen. In plaats daarvan wil het nu zijn zaal met kansspelen in de Staatsbaan 10 A, in de gebouwen van de vroegere K-BRIO in Adegem onderbrengen. Dat is op een boogscheut van de andere kansspeleninrichting.

De eerste aanvraag om dergelijke inrichten in Maldegem en zijn deelgemeenten te mogen inplanten dateert van een jaar terug. Op 17 september weigerde de gemeente een eerste maal in te gaan op het verzoek om een convenant af te sluiten. Dat convenant moet de voorwaarden vastleggen waaraan een instelling moet voldoen om zich in Maldegem te vestigen.

Volgens de advocaat van een van de aanvragers is het niet aan de gemeente om te beslissen of er in zijn gemeente al dan niet een of meerdere kansspeleninrichtingen komen. Die beslissing is de bevoegdheid van de Nationale kansspelencommissie. Beide firma's hebben na de eerste weigering bij het college van burgemeester en schepenen een nieuwe aanvraag ingediend.

Tijdens een commissievergadering heeft een van de advocaten toelichting gegeven bij de aanvraag voor de inplanting van kansspeleninrichtingen en de wetgeving die daar rond bestaat Hij wees ook op de mogelijke gevolgen die een weigering door de gemeente kan hebben.

Zelfs mocht de gemeente bij een volgende weigering in beroep bij de Raad van State gelijk halen dan nog kunnen de aanvragers een burgerlijk proces aanspannen om hun gelijk te krijgen. Tijdens de raadszitting van 7 juli kwam het afsluiten van een convenant opnieuw aan de orde.

Strohalm
Nog voor de verschillende fracties in de gemeenteraad het achterste van hun tong lieten zien was het duidelijk dat niemand gelukkig was met een convenant. Toch stelden zowel de CD&V meerderheid en de VLD fractie dat zij tegen hun zin het convenant zouden goedkeuren.

Op vraag van de VLD werd het sluitingsuur van 5 naar 3 uur teruggebracht. Schepen Remi De Jaeger wees er op dat er momenteel reeds een paar rechtszaken lopen tegen gemeenten die een dergelijk convenant weigerden en daarbij gelijk kregen door de Raad van State. Er werd volgens schepen De Jaeger tegen een van die gemeenten een schadeclaim van bijna 1 miljoen euro ingediend.

De groene fractie had nog een strohalm gevonden om zich aan vast te klampen om het convenant niet te ondertekenen: die fractie is van oordeel dat de advocaten een spelletje blufpoker spelen om de gemeente af te schrikken. Volgens Groen! moet Maldegem het artikel 36 inroepen om zijn weigering te motiveren. Dat artikel zegt dat een kansspelen-inrichting op een voldoende afstand moet staan van plaatsen waar jongeren of sociaal zwakken regelmatig samenkomen.

In Eeklo was er ook sprake van de inplanting van een dergelijk centrum. Die aanvraag is er nooit gekomen omdat er in het centrum geen plaats was die op voldoende afstand van een van de scholen of andere instellingen ligt. De Groene fractie vroeg dan ook de andere fracties om op basis van dit art 36 het convenant te weigeren.

Erwin Goethals heeft de afstand tussen de twee vermoedelijke vestigingsplaatsen en een aantal instellingen waar jongeren regelmatig komen zoals de scholen, het voetbalveld van VK Adegem en sociale instellingen, zoals het kerkhof en de sociale werkplaats gemeten en die schommelen tussen de 200 m (sociale Werkplaats) en 1200 m (de school).

Dat is volgens Groen! voldoende om artikel 36 in te roepen. De meerderheid en ook de VLD fractie wilden het risico niet lopen om een zware schadeclaim aangesmeerd te krijgen en keurden het convenant goed.


Adegem genoot van zijn kermis


Frank Willems en het Zilveren Folkloorken zijn al jaren trouwe gasten
op de Adegemse Avondmarkt. Aan hun kraam is altijd wat te beleven.

Alhoewel de weergoden Adegem Kermis niet gunstig gezind waren werd de zomerkermis toch een topper. Soms onder de zon, soms onder een dreigend wolkendek en zelfs in de regen genoten de mensen van de kermis. Zowel de deelnemers als de bezoekers aan de rommelmarkt waren tevreden over hun verplaatsing naar Adegem-Dorp.

Ook Marnix en David, die in het gemeentehuis onze Website aan het publiek voorstelden, waren tevreden over het publiek dat zij zaterdag over de vloer kregen.

Zondag namiddag was het uitkijken naar de groepen die zich zouden aanmelden voor de eerste lattenkoers door het centrum. De negen ploegen, elk bestaande uit vier leden, die zich voor de race inschreven hebben een leuke namiddag beleefd.

Er kwamen bij een paar ploegen heel wat evenwichtsoefeningen aan te pas om overeind te blijven. Het oponthoud in de verschillende bierwinkels van het centrum maakte echter veel goed. Voor de initiatiefnemers van dit onderdeel van het kermisprogramma staat het vast dat deze race voor herhaling vatbaar is.


Er waren bij de lattenkoers niet alleen prijzen te winnen voor de ploeg
die de meeste punten had verzameld. Ook voor deze meisjes, die als
best verklede ploeg werden uitgeroepen, lag er een prijs te wachten...

Zondagavond zat den Hoogen Pad afgeladen vol voor de eerste talentenjacht. Het was vooral talent van eigen bodem dat op het podium kwam. De beide meisjes van 2B Funky schudden een paar prachtige dansnummers uit hun ledematen. Zij werden door de jury met een vierde plaats bedacht. De jongeren waren vooral voor de orkesten gekomen. Zij werden onder meer door winnaar Elisaveld en 4 Sake op hun wenken bediend. Ook de talentenjacht zien wij waarschijnlijk volgend jaar terug op de affiche prijken.

Maandagnamiddag was het de beurt aan de 55 plussers om in den Hoogen Pad de voeten onder de feesttafel te schuiven. Met Quai de la Jatte had het kermiscomité een groep naar het feest gehaald die de juiste muziek voor het aanwezige publiek bracht.

Met de avondmarkt viel het doek over de zomerkermis 2004. Die avondmarkt loste de gestelde verwachtingen in. Een dertigtal kramen vulden het centrum van Adegem. Vooral de kramen die de innerlijke mens verzorgden deden goede zaken.

Het uitgebreid kermiscomité kan tevreden terugblikken op zijn zomerkermis De nieuwe activiteiten vielen in de smaak van het publiek. Voor voorzitter Willy Boulez bestaat er geen twijfel: het comité wil op de ingeslagen weg verder gaan!


Regen verstoorde inhuldiging monument

Na jarenlang aandringen hebben de Adegemse Vaderlandslievende Verenigingen hun slag thuisgehaald. Er is op het kerkhof een nieuwe gedenksteen ter ere van de slachtoffers uit beide wereldoorlogen. De nieuwe gedenksteen geeft het kerkhof in de nabijheid van den Hoogen Pad een grote meerwaarde.

Voor de Adegemse Vaderlandslievende verenigingen was 12 juli 2004 een hoogdag. Na een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk werd op het kerkhof het nieuwe monument ter ere van de oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen officieel ingehuldigd. De verenigingen waren reeds jaren vragende partij voor een gedenksteen waarop de namen van de Adegemse oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen vermeld zouden staan.

Het college van burgemeester en schepenen uit het verleden had wel oor naar de vraag van de Adegemse verenigingen maar tot voor een jaar bleef het vooral bij woorden. Na een zoveelste gesprek, ditmaal met schepen Jacques De Taeye, scheen het dossier echt van de grond te komen. De schepen speelde het dossier en het initiatief door naar zijn Adegemse collega's.

Schepen De Schepper zorgde voor een ontwerp en haalde enkele beelden van de oude kerkhofmuur van onder het stof. De diensten van schepen Wille zorgden voor de uitvoering van het ontwerp. Afgelopen maandag was het resultaat van de samenwerking te zien. Niet alleen de Adegemse afdelingen van de Vaderlandslievende verenigingen maar ook hun collega's uit de andere deelgemeenten waren op de officiële inhuldiging aanwezig.

De oproep naar de plaatselijke socio-Culturele organisaties om met hun vlag aan de plechtigheid deel te nemen viel jammer genoeg in dovemansoren. Ondanks de vakantie was er wel een delegatie van de Verenigde Vrienden om de plechtigheid muzikaal op te luisteren en was er ook iemand van de Vrije Basisschool De Papaver om namens de jeugd hulde te brengen aan de oorlogsslachtoffers.

Op het hoogtepunt van de plechtigheid, de eerste bloemenhulde aan het monument, ontbonden de weergoden hun duivels en regende het pijpenstelen. Alsof er geen vuiltje aan de lucht was werd de plechtigheid echter verder gezet. Iedereen die het monument heeft gezien is het er over eens dat het Adegemse kerkhof er met het monument veel mooier uitziet dan in het verleden.


Geweer ging vanzelf af - vrouw ernstig gewond

De jacht van haar echtgenoot op een bosduif liep voor Katrien Van Den Eeckhout in Veldekens bijna fataal af. "Had mijn echtgenote een paar centimeter verder gestaan dan was ik haar misschien voorgoed kwijt" bekende Guido De Witte een dag later aan onze collega's van de groep VUM.

Hij begrijpt nog altijd niet hoe het ongeval is kunnen gebeuren. Om zijn witloofvelden tegen de aanvallen van bosduiven te beschermen lost Guido regelmatig een schot in de richting van de overvliegende bosduiven.

Woensdagavond, toen hij samen met zijn gezin TV zat te kijken, zag hij een bosduif overvliegen. Hij nam zijn geweer in en stak er een patroon in. Toen hij het geweer, waarvoor hij een vergunning heeft, dichtklapte liep het fout. Zonder dat hij maar een beweging naar de trekker had gemaakt ging het geweer af. Zijn echtgenote werd in de heup getroffen.

Guido zag meteen de ernst van het gebeuren in en verwittigde de hulpdiensten. Die brachten zijn echtgenote naar de kliniek in Eeklo. Daar werd vastgesteld dat de kwetsuren nog meevielen. Donderdag mocht Katrien het ziekenhuis reed verlaten. Zij herstelt nu thuis bij haar echtgenoot en kinderen van de kwetsuren.


Twee wereldkampioenschappen
voor de prijs van één

Traditioneel wordt op 21 juli het wereldkampioenschap "Krulbol per ploeg - loten voor maats" georganiseerd. Tot voor enkele jaren werd dat kampioenschap in Adegem in het André Trensonstadion georganiseerd. Nadat er een splitsing gekomen was tussen de Vlaamse Krulbol Bond (VKB) en de Belgische Vereniging van Bolsporten (BVB) eisten beide federaties het recht op om het wereldkampioenschap verder te organiseren.

Het resultaat is dat er nu al enkele jaren op de nationale feestdag twee wereld kampioenschappen worden georganiseerd. BVB organiseert zijn wereldkampioenschap in het André Trensonstadion op de Zandakkers in Adegem, de VKB organiseert zijn wereldkampioenschap op het gemeentelijk sportterrein in de Urselweg 185A in Ursel.

Bij beide federaties strijden zowel de mannen als de vrouwen om de wereldtitel. Omdat zij niet tot een vergelijk komen -er wordt zelfs niet meer over gepraat- verplichten de federaties de krulbolders een keuze te maken waar ze een gooi naar de titel van wereldkampioen willen doen.

Het zijn vooral krulbolders uit Oost en West Vlaanderen die op deze wereld kampioenschappen afkomen. Er zijn ook nog enkele Nederlanders die hun weg naar de wedstrijden vinden en om de twee jaar komen ook enkele Canadezen met Vlaamse roots op de wereldkampioenschappen af.

Voor beide wereldkampioenschappen wordt er vanaf 's middags ingeschreven. De nieuwe wereldkampioenen zijn zowel in Adegem als in Ursel voor 23 uur bekend.

 


Home
Home