De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 33 - Week 29 : van 11 tot 17 juli 2004


Adegem Kermis startte onder nat gesternte


Een uitgebreid kermisbestuur heeft voor een uitgebreid kermisprogramma gezorgd.
Jammer dat de weermakers zich, zeker bij het begin van Adegem kermis, niet van
hun beste zijde lieten zien.

Vrijdagnamiddag om 14 uur werd boven Adegem de kermisvlag gehesen. Het kermiscomité hoopte dat de weermakers zich in hun ongunstige weersvoorspellingen zouden vergissen. Bijna 200 kinderen vulden vrijdagnamiddag den Hoogen Pad. Daar hadden zij afspraak met Poppenkast Pierewiet. Die had Yoko de IJskoningin meegebracht.

De kinderen genoten intens van het verhaal en van het spel. Zij zagen niet hoe ondertussen de donkere wolken zich boven Adegem samentrokken. De koningin was nog niet gered voordat de eerste regendruppels reeds op het dak van den Hoogen Pad neervielen. Gelukkig bleef het bij een beperkte hoeveelheid neerslag.


Bijna tweehonderd kinderen genoten van het verhaal van Yoko de IJskoningin.
Toen de pauze werd aangekondigd wilden de kinderen zo snel als mogelijk naar
buiten. In de inkomhal werden er echter frisdrankjes uitgedeeld...

De Retro Party II met muziek uit de "good old days" was goed voorbereid maar ging ten onder in de weersomstandigheden.

Zaterdagmorgen zat de zon alle bomen hoog toen de eerste deelnemers aan de rommelmarkt hun plaats in Adegem-Dorp innamen. Er was aanvankelijk wat gemor bij inwoners op het einde van Adegem-Dorp omdat hun straat te ver was afgezet. Toen echter alle deelnemers aan de rommelmarkt hun plaats hadden ingenomen was het voor het verkeer afgesloten gedeelte van het Dorp bijna volledig ingenomen.

Langzaam maar zeker kwam ook het publiek naar het centrum van Adegem afgezakt en hier en daar werden de eerste koopjes afgesloten. Ook de stoelen op de terrasjes van de paar bierwinkels die Adegem Dorp nog rijk is werden ingenomen. Omstreeks 11 uur kregen de deelnemers aan de rommelmarkt een eerste verwittiging: er troepten donkere wolken boven Adegem bijeen. Gelukkig voor Adegem en zijn rommelmarkt hielden zij hun voorraad water in tot ze boven de Noordstraat in Maldegem en de rommelmarkt in het Nederlandse Aardenburg waren. Daar kwam het water met bakken naar beneden.

Voor Adegem was het maar uitstel. Toen, kort na de middag, de bezoekers opnieuw naar de rommelmarkt afzakten werden ze op een stevige bui getrakteerd. De deelnemers aan de markt dekten hun koopwaar af op pakten in. Eens de bui over kwam het volk terug op straat. De gezellige sfeer had echter een stevig knauw gekregen.


Zaterdagmorgen werd er onder een stralende zon van de rommelmarkt genoten.
's Namiddags hadden de meeste bezoekers een regenscherm bij de hand...


Ondanks de regen bleef het wel gezellig in de Bibliotheek: daar stelden Marnix en David
onze website aan het publiek voor. Zij kregen erg veel geïnteresseerden over de vloer...

Met vertrouwen de competitie tegemoet!


Met een nieuwe trainer en negen nieuwe spelers wil VK Adegem zo snel
als mogelijk het rampzalige seizoen 2003-2004 naar de vergeethoek spelen.

Op 17 juli begint VK Adegem aan de sportieve voorbereiding van het seizoen. Tijdens de ploegenvoorstelling in de kantine was het duidelijk, al werd het door niemand van de club met zoveel worden gezegd, duidelijk dat Adegem zijn verblijf in derde provinciale, ook al staan er veel derby's op het programma, zo kort als mogelijk wil houden.

Voorzitter Noël Wille verspeelde tijdens zijn welkomstwoord weinig woorden aan het voorbije seizoen. "Dat is een afgesloten hoofdstuk. Wij moeten samen denken en bouwen aan de toekomst van de ploeg" klonk het kernachtig. Alvorens de sportief verantwoordelijken van de ploeg aan het woord te laten schetste de voorzitter in het kort de nieuwe structuur van het bestuur. Er wordt aan taakverdeling gedaan. Er werden in de schoot van het bestuur vier werkgroepen opgericht.

David Coppé en Dimitri Craeye zijn verantwoordelijk voor de sportieve cel van het bestuur. Michel Martens en zijn medewerkers staan in voor de PR en de communicatie van de ploeg. Het financieel beleid van de ploeg wordt uitgestippeld door een werkgroep met Stefaan Grootaert als verantwoordelijke. Pol Wittoeck en zijn medewerkers zijn verantwoordelijk voor alles wat met de infrastructuur van de ploeg en de club te maken heeft. De vier cellen werken afzonderlijk maar kunnen als het nodig is elkaars hulp inroepen.

Het dagelijks bestuur wordt gevormd door voorzitter Wille, zijn ondervoorzitters Herman De Sutter en Pol Wittoeck en 5 verantwoordelijken van de vier cellen. Het Algemeen Bestuur wordt gevormd door het dagelijks bestuur en alle leden van de verschillende werkgroepen.

Tijdens hun vooruitblik op het nieuwe seizoen onderstreepten de verantwoordelijken voor het sportief beleid het belang van de discipline binnen de ploeg. Daar zal meer dan in het verleden aandacht worden aan besteed. Volgens trainer Filip De Waele bewijzen de herstructurering van het bestuur en de transfers dat het bestuur de ambitie heeft om te groeien.

Om dat doel te bereiken is het volgens de sportief verantwoordelijken onontbeerlijk dat de neuzen van iedereen die bij de ploeg betrokken is in dezelfde richting wijzen. Als iedereen zich regelmatig afvraagt "wat kan ik meer betekenen voor de club?" en daar ook naar handelt, kan de ploeg met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

De trainingen beginnen op 17 juli maar alle spelers kregen reeds een lijstje mee met de trainingen die ze voor die datum op eigen houtje moeten afwerken.


De Bilken in feeststemming

Alle kavels in de Bilken zijn bebouwd en dat moest volgens de inwoners van de verkaveling in de Canadezenlaan gevierd worden. Alhoewel de Bilken deel uitmaakt van een grote verkaveling besloten de inwoners hun straat officieel te openen. Zij nodigden schepen Boudewijn De Schepper uit om het officiële lint te knippen.

De opening van de straat was voor het comité dat de officiële opening organiseerde ook het juiste moment om hun eerste wijkkrantje uit te geven. Nadat het lint geknipt was schoven de inwoners aan voor een drankje en een barbecue. Een feest dat mogelijks een vaste plaats op de activiteitenkalender van de wijk krijgt.


Zilveren Jubileum

Pastoor Adriën Dhooghe was van plan om zijn zilveren ambtsjubileum als priester in alle stilte te laten voorbijgaan. Hij had echter zonder de parochiale werkgroep en een aantal koorleden gerekend. Die zorgden er voor dat de hoogmis van afgelopen zondag ook een dankmis werd.

De Adegemse pastoor was verrast toen op het einde van de Eucharistieviering de leden van het Koor Mozaïek uit Ninove naar voor kwamen om enkele liederen te zingen. Dat koor werd destijds door pastoor Dhooghe opgericht.

Adriën Dhooghe werd 25 jaar geleden priester gewijd. Na zijn seminarie ging hij aan de slag als leraar in Dendermonde. Daar gaf hij les in Godsdienst en Frans. Van Dendermonde werd hij door het bisdom als medepastoor aangesteld in Ninove. Hij werd achtenhalf jaar geleden als pastoor van Adegem aangesteld.

Na het muzikaal intermezzo in de kerk werd er zondag in den Hoogen Pad geklonken op het zilveren priesterjubileum. Of de pastoor nog lang in Adegem blijft hangt niet van hem af. "Ik ben hier graag maar als God en het bisdom mij roepen dan ben ik klaar om een nieuwe opdracht te aanvaarden" getuigde hij zondag tussen een hapje en een drankje door.


Festival in het park

Na het succes van vorig jaar pakt De Redekiel ook dit jaar uit met zijn festival in het Park. Ook dit jaar heeft de VZW een flinke inspanning gedaan om het publiek een degelijk programma aan te bieden.

Op de affiche staan Follia - Jumb! - Mika and the General Dub Progress en Absurdo. Plaats van gebeuren is het park Wallyn, aan de petanquebanen. Het park is te bereiken via de Noordstraat, de Markt en de Westeindestraat (ingang naast het politiekantoor).

Net als vorig jaar kan het publiek gratis genieten van de optredens. De organisatie steunen kan door tijdens het festival iets te drinken of te eten of iets te kopen aan de in het park opgestelde standjes. Er staat ook een offerblok waarin de festivalbezoekers een bijdrage kunnen deponeren.

Naast muziek zorgen mensen van de speelpleinwerking en de VZW Oranje voor randanimatie voor kinderen.


Racing Team "De Wielewaal"
organiseert autocross

Op zondag 25 juli organiseert het Racing team De Wielewaal een autocross. Dit is de enige autocross die dit jaar in Adegem op het terrein van de familie Ryckaert in Onderdijke, waar in het verleden de cross in het kader van de Europokal doorging, wordt georganiseerd.

Dirk Ryckaert en Tony Savat, piloten van het organiserend team die tijdens de laatste manche van de Eurpokal voor het spektakel zorgden, willen zich ook in hun eigen organisatie in de kijker rijden. Voor plaatselijke piloten is belangrijk te weten dat men in de balkenreeks kan deelnemen met een gewone wagen zonder ramen en een houten balk achter de zetel.

De eerste reeks start om 11 uur 30. Op zaterdagavond 24 juli is er een fuif in de feesttent de Zwijntjes. De toegang voor de fuif is gratis. Voor meer informatie over de autocross en de fuif kan contact opgenomen worden met het nummer 0476 47 21 50 of op de website www.wielewale.be


Carlos gaat: niet Frank maar Geertrui komt!

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 7 juli las burgemeester Johan De Roo de brief voor waarin Carlos De Cuyper zijn ontslag indiende als gemeenteraadslid. Verwacht werd dat volgens afspraak Frank Govaert zijn plaats in de CD&V meerderheidsfractie zou innemen. Die wissel zou kort na de gemeenteraadsverkiezingen zijn afgesproken.

Voorwaarde voor die wissel was wel dat Geertrui Baert, die als eerste opvolger stond, aan die opvolging verzaakte. Dat is niet gebeurd. Woensdagavond legde Geertui Baert de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Carlos De Cuyper neemt wel ontslag als gemeenteraadslid maar blijft lid van het bestuur van het OCMW.

Door die gang van zaken grijpt Vic Blomme, voorzitter van de CD&V jongeren, naast een plaats in het bestuur van het OCMW. Er was immers afgesproken dat Frank Govaert, als nieuw gemeenteraadslid, ontslag zou nemen als lid van het bestuur van het OCMW. Vic Blomme zou daar de vrijgekomen plaats innemen.

 


Home
Home