De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 32 - Week 28 : van 4 tot 10 juli 2004


De Kermis komt eraan!


Van vrijdagavond tot en met dinsdagavond wappert de kermisvlag boven Adegem
Het kermisbestuur pakt -zoals beloofd- uit met enkele nieuwe initiatieven...

Vrijdag 9 juli wordt in Adegem de kermisvlag gehesen. Het kermisbestuur heeft de belofte die het vorig jaar deed, gehouden. Het comité wil de criticasters, die in het verleden klaagden dat er weinig of niets te doen was met de kermis, de mond snoeren.

Er is niet alleen een belangrijke uitbreiding van het bestuur maar ook een uitbreiding van het programma gekomen. Voorzitter Willy Boulez en zijn comité hebben zelf een aantal initiatieven genomen, waarvan verwacht wordt dat zij meer kleur aan het kermisgebeuren zullen geven.

Een blik op het programma leert ons dat het dit jaar de kinderen zijn die op vrijdag 9 juli het kermisweekend openen. Hun feest met Poppenkast Pierewiet begint om 14 uur in den Hoogen Pad. Om 17 uur 30 start de Retro Party II. Ook het Zaalvoetbaltornooi op het terrein van Adingha gaat vrijdagavond van start.

Zaterdag is de Antiek- en Rommelmarkt de blikvanger op de affiche. Van 's morgens 6 uur tot 's avonds 20 uur zijn er in het centrum van Adegem koopjes te doen. In het Oud Gemeentehuis stelt het team van www.adegem.net zijn website aan het publiek voor. Om 14 uur opent de KBG zijn hobbytentoonstelling in het Parochiaal Centrum. Die tentoonstelling is ook op zondag en maandag open.

Zaterdagavond is er in den Hoogen Pad het kermisbal met het optreden van de Vlaamse Tina Turner en haar Gogo girls.

Naast de Welsh Pony Show bevat het zondagprogramma een paar nieuwe attracties. Om 14 uur start de eerste reeks van de lattenkoers doorheen Adegem Dorp. De deelnemende ploegen moeten tijdens hun tocht door het centrum ook een viertal vragen oplossen. Zondagavond is er in den Hoogen Pad de Talentenjacht. Groepen uit de regio krijgen de kans om het publiek van hun muzikale kwaliteiten te overtuigen. Na de talentenjacht is er nog een optreden van de groep Super Sans Plomp.

Maandagvoormiddag wordt na de eredienst in de Sint Adrianuskerk de nieuwe gedenksteen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen ingehuldigd.. Om 14 uur kunnen de senioren hun voeten onder de feesttafel schuiven in den Hoogen Pad.. Voekesjuus zorgt voor de animatie. De kinderen kunnen vanaf 16 uur 30 genieten van de gratis kinderfoor.

Dinsdag wordt om 19 uur de avondmarkt geopend. Het wordt dank zij de extra animatie meer dan een gewone avondmarkt.

Het complete programma van de festiviteiten kunt u bekijken op de
Website van het Kermiscomité!


Lieva en Maurits: een stralend diamanten paar!

Het was vorige week feest in 't Broekelken 32: Maurits Van Canneyt en zijn echtgenote Lieva Van Vooren vierden er hun diamanten huwelijksjubileum. Op het feest waren naast de familie ook de vrienden en de buren uitgenodigd. Ook een uitgebreide delegatie van het gemeentebestuur kwam het diamanten paar feliciteren.

Na zestig jaar zijn Lieva en Maurits hun rit op 28 juni 1944 met de paardenkoets naar de kerk niet vergeten. Toen zij op het Westeindeke (sedert de fusie Oosteindeke) kwamen voerden de Duitsers een luchtaanval uit. Maurits dook met zijn trouwkostuum de gracht in. Lieva was verlamd van de schrik, maar zij kon het niet over haar hart krijgen om met haar prachtige trouwjurk de gracht in te duiken. Zij bleef tijdens die luchtaanval ondanks het gevaar in de koets zitten tot de luchtaanval over was. Ook tijdens de plechtigheid in de kerk werd er duchtig geschoten. Er was een luchtaanval op het vliegplein en de kogels vlogen door de ramen van de kerk.

Ondanks die ongewone start van hun huwelijk hebben Lieva en Maurits een gelukkig leven van hard werken achter de rug. Nu genieten zij samen met hun familie en vrienden van iedere dag dat het leven hen schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen!


Zanzy's en Nicky's namen
afscheid van De Papaver

Reeds 34 jaar nemen de leerlingen van De Papaver (vroeger de Vrije Gesubsidieerde Lagere school) op dezelfde wijze afscheid van een schooljaar. In de voormiddag is er een eucharistieviering en in de namiddag stat er een handbalwedstrijd op het programma. Het is een wedstrijd tussen de meisjes en de jongens van het zesde leerjaar. Die nemen niet alleen afscheid van het schooljaar maar ook van de school. De meesten onder hen zaten er 9 jaar op de banken. Voor die leerlingen scheiden met het einde van het schooljaar hun wegen met de school in Adegem Dorp, maar ook met een aantal van hun vriendjes en vriendinnetjes.

De handbalwedstrijd, die ook door ouders werd bijgewoond, is een initiatief van Willem Verstraete. Toen die op rust ging zorgde Gino De Waele ervoor dat de traditie tot op heden in stand werd gehouden. Al 34 jaar noemen de ploegen zich "de Zanzy's" en "de Nicky's". De dagen die aan de wedstrijd voorafgaan ronselen de beide ploegen onder de leerlingen uit de lagere klassen supporters. Ook dit jaar werd de handbalwedstrijd een feest zowel voor de kinderen op als rond het terrein.


Kruiskensbolders Kampioenen van België


Sinds vorig jaar heeft 't Kruisken zijn eigen Gaaibolploeg.
Als Kampioenenploeg 2004 staan Ernest Cools, Michel Van Parijs,
Filip Verburght, Marcel Branders en Geert De Meyer volgend jaar in
voor de organisatie van het nationaal kampioenschap.

Vorig weekend werd in de zaal Telstar in Maldegem Donk het Belgisch kampioenschap gaaibollen op het houten gaaibard georganiseerd. Meer dan 400 gaaibolders uit vooral Oost en West Vlaanderen streden er om de nationale titel, zowel per ploeg als individueel.

Ook in Adegem zijn er twee lokalen waar aan gaaibollen gedaan wordt. De Foxvrienden, die gestart zijn in 't Vossenhol organiseren nu reeds twee seizoenen hun wedstrijden in Café 't Blondje. Maar ook in Café 't Kruisken is er een gaaibolteam actief. De ploeg van de Kruiskensbolders die aan het Belgisch kampioenschap deelnam bestond uit Ernest Cools, Michel Van Parijs, Filip Verburght, Marcel Branders en Geert De Meyer.

Opmerkelijk is dat er bij die Adegemse ploeg geen enkele Adegemnaar bolt! De Adegemse ploeg behoorde tot het kransje der favorieten en heeft die rol ook waargemaakt: toen zondag de uittredende kampioenenploeg als laatste aan de beurt kwam en 108 punten bijeenbolde, wisten de Kruiskensbolders dat zij met hun 110 punten de nieuwe kampioen van België waren.

Het behalen van de nationale titel per ploeg bij de mannen betekent ook dat de Kruiskensbolders volgend jaar instaan voor de organisatie van het Nationaal Kampioenschap


Met Thérèse Van Vooren had Adegem nog een reden om te juichen
op het nationaal kampioenschap Gaaibollen: samen met Brigit Cretel,
Ann De Sloovere, Isabel Cockhuyt en Dorine Longueville werd
zij, met 102 punten, kampioen per ploeg bij de vrouwen.
De ploeg maakt deel uit van De Gezelschapsvrienden Moerhuize.


Gulden Sporen-schieting

Donderdag 15 juli organiseren Jacky Coene en zijn vrienden van de Vlaamse Boogschutterfederatie Liggende Wip (VBFLG) voor de vierde maal hun Gulden Sporen Schieting. De schieting gaat door op de terreinen van de vzw De Vierklaver, in De Bilken 7, naast de terreinen van VK Adegem. De deelnemers kunnen gebruik maken van de parking van de voetbalploeg, die via de Waleweg te bereiken is.

De schieting begint om 10 uur met een schieting voor schutters en niet-schutters. Er zijn mensen van de federatie aanwezig die niet-schutters zullen helpen bij het afvuren van hun eerste pijlen.

Hoeveel pijlen een deelnemer afschiet kan hij zelf bepalen. Een gaai van de wip schieten is zeker prijs. Daarnaast zijn er nog prijzen via de tombola te winnen. 's Namiddags staat een beschrijfschieting op twee wippen op het programma. De opbrengst van die Gulden Sporen Schieting wordt geschonken aan vzw De Vierklaver.


Jazz in het Park

Ter gelegenheid van de Vlaamse Nationale Feestdag wordt op zondag 11 juli vanaf 10 uur 30 een Jazz Aperitiefconcert georganiseerd in het Park Wallyn. De Adegemse Maria-Anne Standaert en haar leraar jazztrompet Richard Rousselet zorgen er voor de sfeer.

Tijdens het aperitiefconcert worden ook de prijzen van de Digitale Fotowedstrijd, die naar aanleiding van de 11 juliviering werd georganiseerd, uitgereikt. Na het aperitiefconcert kunnen de aanwezigen genieten van een drankje dat hen door de gemeente wordt aangeboden.


Fietsen en brommen op
de Nationale Feestdag

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag worden ook in Maldegem verschillende activiteiten georganiseerd:

Voor de 14 de maal wordt op 21 juli een fietstocht georganiseerd. Starten kan tussen 13 uur en 14 uur 30 aan het gemeentehuis. Het eindpunt van de ongeveer 35 km lange tocht ligt aan den Hoogen Pad. Daar wordt een maaltijd met beenham geserveerd. Wie wil deelnemen aan de fietstocht en de maaltijd, moet zich voor 19 juli inschrijven bij de dienst Onthaal in het gemeentehuis.

Voor het eerst wordt er op die dag ook een Motor-rit georganiseerd door de Freebikers. Voor informatie over en inschrijving voor die rit kan contact opgenomen worden met Marie-Jeanne Ackx op het nummer 0496 18 16 82.

Wie informatie wil over de andere activiteiten die in het kader van de viering van de Nationale Feestdag worden georganiseerd kan tijdens de kantooruren contact opnemen met het secretariaat van de burgemeester op het nummer 050 72 89 44 of 45, of een mailtje sturen aan [email protected]

 


Home
Home