De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 31 - Week 27 : van 27 juni tot 3 juli 2004


't Is te warm in den Hoogen Pad
en in de Gemeenteschool!


Een klein beetje zonneschijn is al voldoende om de temperatuur in de twee klassen
van het nieuwe gebouw van de Gemeenteschool op de Kruipuit de hoogte in te jagen.
De airco die gevraagd werd komt er (voorlopig) niet. De technische dienst van de
gemeente moet uitzoeken of er geen betere en/of goedkopere alternatieven zijn.

Het is niet de eerste maal dat we te horen krijgen dat het in het secretariaat van den Hoogen Pad tijdens de winter te koud en tijdens de zomer te warm is. Enkele maanden terug was er zelfs een vraag van het personeel om in het bureel airconditioning te installeren. Toen het punt tijdens een gemeenteraadszitting aan de orde kwam werd het verdaagd omdat niet iedereen er van overtuigd was dat airco de beste en ook de goedkoopste oplossing is. Bij de verdaging werd in het verslag genoteerd dat zal onderzocht worden welke ingrepen het best zouden gedaan worden om de klachten van het personeel op te vangen.

Den Hoogen Pad staat niet alleen met zijn vraag naar airco in gemeentelijke lokalen. Ook in de Gemeenteschool op de Kruipuit wordt geklaagd over de hitte in de twee klassen van het nieuw gebouw. Tijdens de raadszitting van juni stelde de bevoegde schepen voor, om in die lokalen airco in het plafond in te bouwen. Het is niet de eerste maal dat er ook uit die hoek klachten komen. Het is er in de lente en zomermaanden niet alleen te warm, maar als het regent zorgt de regen op het dak ook voor te veel lawaai voor de kinderen die in die klassen les volgen.

Airconditioning te duur en ongezond
Noch in den Hoogen Pad noch in de Gemeenteschool wordt (voorlopig) airco geïnstalleerd. De technische dienst heeft uitgemaakt dat, mits enkele ingrepen in het plafond van het secretariaat in de Hoogen Pad, de temperaturen zowel tijdens de winter als tijdens de zomer beter onder controle kunnen gehouden worden. Er wordt aan een voorstel gewerkt dat nog dit jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Zowel bij de meerderheid als de oppositie was er ook tegenstand voor het plaatsen van airco in de twee lokalen van de gemeenteschool op de Kruipuit. Er is volgens de tegenstanders niet, zoals een paar maanden eerder werd beloofd, gezocht naar een alternatief. Daarnaast vormt voor een aantal raadsleden ook de hoge kostprijs van het de airco een probleem.

Zij wezen ook naar de extra energiekosten die airco met zich meebrengt. Die extra energiekosten zijn geen eenmalige maar een blijvende kost. Mochten de voorstanders niet door de hoge kostprijs en de extra energiekosten overtuigd zijn van hun ongelijk dan pakten de tegenstanders nog uit met een argument die de gezondheid van de leerlingen en het personeel aanbelangt. Airco is, zo verwezen de tegenstanders, de ideale geleider voor de verspreiding van besmettelijke en gevaarlijke ziekten.

Meer nodig
Volgens de tegenstanders van airco in de gemeenteschool hebben de twee klassen in het nieuwe gebouw meer nodig dan ingrepen om de temperatuur onder controle te houden. Er moet ook iets gedaan worden om de klachten van geluidsoverlast bij hevige regenval op te vangen. Dat probleem was vroeger reeds aan de orde in de gemeenteraad. Er was toen beloofd dat zou nagegaan worden op welke manier dat probleem kon opgelost worden. In het dossier vonden de tegenstanders over dat onderzoek niet terug.

Voor burgemeester De Roo was het duidelijk dat er heel wat raadsleden zowel binnen zijn eigen meerderheidsfractie als bij de oppositie voorstander zijn om de stemming over de airco in de gemeenteschool uit te stellen. Hij stelde dan ook voor om de technische dienst opdracht te geven om, binnen de bedragen die op de begroting van de gemeente voorzien zijn, de beste oplossing voor de lokalen van de gemeenteschool op de Kruipuit uit te werken.


Fietspaden op het Industrieterrein

Met de komst van de Drukkerij Verstraete verdienen nu reeds meer dan 1600 mensen hun boord op het Maldegemse industrieterrein. Omdat het aantal werknemers dat met zijn fiets van en naar het werk rijdt blijft stijgen, en ook scholieren en wielertoeristen steeds meer hun weg langs het industrieterrein vinden wil de gemeente maatregelen nemen om de zwakke weggebruiker er meer veiligheid te bieden.

Het College van burgemeester vroeg de gemeenteraad toestemming om een dossier te mogen opmaken voor de aanleg van fietspaden in de Sint Barbarastraat, Industrieland, Krommewege en Vliegplein. Het is de bedoeling dat die fietspaden aansluiten op bestaande fietspaden of fiets-suggestiestroken die uitmonden op het industrieterrein.

Er zal bij de opmaak van het dossier nagegaan worden als voor de aanleg van die fietspaden geen subsidie kan verkregen worden. De fietspaden zouden zoveel als mogelijk los van de rijweg worden aangelegd. Volgens schepen van Openbare Werken Wille zou de aanleg van de fietspaden kunnen gebeuren zonder dat er ergens onteigeningen moeten gebeuren.

Fasen
Onteigeningen zouden het project onbetaalbaar maken. Er ligt volgens de schepen nog voldoende grond naast de rijweg die eigendom is van de gemeente, om op de meeste plaatsen het fietspad los van de rijweg aan te leggen. De aanleg van de fietspaden kan wel voor gevolg hebben dat er in bepaalde straten enkele jonge bomen moeten sneuvelen. In het belang van de veiligheid van de zwakke weggebruiker had zelfs Groen daar niet onmiddellijk problemen mee. Het is volgens de schepen ook niet de bedoeling om al die fietspaden in één maal uit te voeren. Dat zou voor de gemeente financieel niet haalbaar zijn.

Voordat de nog aan te stellen ontwerper zijn eerste plannen op papier zet zal hij overleg moeten ploegen met een aantal bedrijven en particulieren door wiens oprit het fietspad zal lopen. Ook de cel veiligheid wil bij de opmaak van de plannen betrokken worden. Het is volgens Raadslid Antoine Pauwels ook een ideale gelegenheid om een aantal kruispunten op het industrieterrein zowel voor de fietsers als voor andere weggebruikers veiliger uit te werken.

Schepen Wille verzekerde de raadsleden dat de ontwerper duidelijke instructies zullen gegeven worden in welke richting de gemeente de aanleg van de fietspaden ziet. Hij verwacht dat de eerste fietspaden in 2006 zullen aangelegd worden.


Afbrokkeling is niet het enige probleem!


De Ringbaan is nog geen drie jaar oud en toch brokkelt reeds op een viertal
plaatsen het wegdek af. De oorzaak van de afbrokkeling is niet gekend. De
aannemer die de Ringbaan heeft aangelegd werd van de problemen op de
hoogte gebracht.

Vorige week werden de werken van de Ringbaan, Kallestraat en Spanjaardshoek opgeleverd. Er waren de week die aan de oplevering voorafgingen klachten binnen gekomen bij schepen van Openbare Werken Wille. Inwoners van de Ringbaan hadden vastgesteld dat hun baan, die er amper twee jaar ligt, reeds op verschillende plaatsen begint af te brokkelen.

Een oorzaak voor de afbrokkeling kon de schepen niet geven. Het probleem werd wel met de technische Dienst van de gemeente bekeken en aan de staat van opmerkingen die bij de levering gevoegd werd toegevoegd. Alhoewel ze tevreden zijn over hun nieuwe straat merkten een aantal inwoners op dat de afbrokkeling van het wegdek niet het enige probleem is.

Zij troonden ons mee naar enkele rioolroosters die duidelijk niet op de juiste hoogte zitten en voor problemen kunnen zorgen als een fietser moet uitwijken voor een zware auto die verkeerdelijk voor dat deel van de Ringbaan heeft gekozen. Het probleem zou in het verleden reeds aan de technische dienst gemeld zijn maar tot op heden is er volgens de inwoners van de Ringbaan aan het probleem niets gebeurd.


Alte Herren danken taarten- en koekenleverancier

Bij de Alte Herren VK Adegem is het na iedere thuiswedstrijd smullen geblazen. Bakkerij Chris, uit de Stationsstraat, zorgt ervoor dat bestuur en spelers na een thuiswedstrijd een taartje of koek achter de kiezen kunnen slaan. Vorige week stond onaangekondigd een delegatie van de Alte Herren voor de deur van bakkerij Chris. Zij bedachten de vrijgevige Chris en zijn echtgenote met een bloemetje...


Krulbolkampioenschap van Vlaanderen

In het kader van de 11 juliviering wordt op zaterdag 3 juli het krulbolkampioenschap van Vlaanderen georganiseerd in het André Trensonstadion in de Zandakkers. De krulbolders kunnen inschrijven vanaf 13 uur. De eerste wedstrijden beginnen om 14 uur. Er wordt tweemaal ingeschreven en de samenstelling van de ploegen gebeurt bij loting.


Zomerzoektocht

De eerste deelnemers hebben hun zomerzoektocht achter de rug. De fotozoektocht die georganiseerd wordt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond is 25 km lang, als je de juiste route volgt, en enkel met de fiets af te leggen. Deelnemingsformulieren voor deze zoektocht, die tot het einde van de vakantie loopt, kunnen bekomen worden bij het bestuur van de Gezinsbond en bij de plaatselijke Middenstand.


Oorlogsslachtoffers krijgen nieuwe gedenksteen


Op maandag 13 juli, na de Dienst in de Sint Adrianuskerk ter nagedachtenis
van de overledenen, wordt op het kerkhof de nieuwe gedenksteen ter ere
van de slachtoffers uit de beide Wereldoorlogen officieel ingehuldigd.

Reeds jaren waren de Adegemse Vaderlandslievende verenigingen vragende partij voor een gedenksteen waarop de namen van alle Adegemse slachtoffers uit de beide Wereldoorlogen staan gegrift. Het laatste jaar is het dossier in een stroomversnelling gekomen. Enig speurwerk van schepen Boudewijn De Schepper en van de Technische Dienst van de gemeente leidde naar de engelen die vroeger de muur van het oude kerkhof sierden. Ook die engelen zijn in de nieuwe gedenksteen verwerkt.

Alhoewel ze aanvankelijk ongelukkig waren met de plaats van inplanting van de nieuwe gedenksteen, kunnen de verantwoordelijken van de Vaderlandslievende verenigingen zich, nu ze de voorbereidende werken gezien hebben, toch vinden in de plaats die door schepen De Schepper werd gekozen. Zij doen een oproep aan alle Verenigingen van Adegem om de maandag van Adegem kermis deel te nemen aan de inhuldiging van de nieuwe gedenksteen aan het centraal kruis op het kerkhof, en daarmee hulde te brengen aan allen Adegemnaren die sneuvelden in een van de wereldoorlogen die onze gemeente en ons land teisterden.

 


Home
Home