De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 28 - Week 24 : van 6 tot 12 juni 2004


Politie blikt voor- en achteruit

Het politiebeleid in Maldegem is niet het werk van één man: iedereen in het korps draagt zijn steentje bij aan het uitstippelen van het beleid. Aan goede wil en inzet ontbreekt het de mannen en vrouwen van het Sint Annakasteel en de Brugse Steenweg niet. De lokale Politie Maldegem evalueerde onlangs haar werking in 2003 en stelde het beleidsplan 2004 voor. Vooral aan de plannen voor 2004 is te zien dat de lokale politie langzaam maar zeker op kruissnelheid komt. Het beleid voor 2004 wordt mede bepaald door de cijfers van het vorige werkjaar.

Vorig jaar was voor Hoofdcommissaris Franky Mervielde het eerste volledige jaar waarin alle cijfermateriaal in verband met de interventies door iedereen op dezelfde manier genoteerd en ingevoerd werd. Daardoor is er nu een beter overzicht dan in het verleden, toen politie en rijkswacht ieder hun eigen methode hadden voor het bijhouden van de statistieken.

Tijdens de infoavonden die in het kader van de Ronde van Maldegem werden georganiseerd kwam de vraag om meer blauw op straat steeds terug. De zonechef bevestigt dat er vooral het eerste jaar van de politiehervorming veel tijd en energie in de eenmaking van de politie is gestoken. Dat was in andere steden en gemeenten niet anders.

De laatste maanden van 2003 was er echter duidelijk meer blauw op straat. Dat komt volgens de zonechef door de aanpassingen die in de afgelopen maanden binnen het geünificeerde korps gebeurd zijn. Die aanpassingen moeten ook hun positieve invloed hebben op het veiligheidsgevoel van de bevolking.

Verkeer
Uit het cijfermateriaal van 2003 leerden wij dat vooral de omgeving van de rotondes, de Koning Leopoldlaan, de Koning Albertlaan en de N49 probleemgebieden zijn. Bij het opstellen van de planning voor de gerichte controles in 2004 krijgen deze plaatsen dan ook prioriteit.

Dit betekent echter niet dat er in de andere straten van Maldegem en in de deelgemeenten niet regelmatig controles zullen gebeuren. Bij die controles zal er vanaf heden ook sneller geflitst worden. Wie 10 km of meer boven toegelaten snelheid rijdt heeft prijs. Ook aan het dragen van de gordel, het gebruik van de richtingaanwijzers en het parkeren zal extra aandacht besteed worden.

Inbraken en vandalisme
Was 2003 op het vlak van inbraken, pogingen tot inbraak en vandalisme geen spectaculair jaar, dan kende Maldegem begin 2004 een golf van inbraken, vooral in voertuigen. Daarom heeft de politie haar patrouilles aangepast, en met een duidelijk positief resultaat.

Dit jaar wil de politie haar acties om inbraken in te dijken nog optimaliseren. Een van de middelen daarbij zijn de tips voor inbraakpreventie die door de leden van het korps gegeven worden aan mensen die bouwen. Er worden ook contacten gelegd met diverse verenigingen om info-avonden over inbraakpreventie te organiseren.

In tegenstelling met wat algemeen werd aangenomen wordt er meer vandalisme gepleegd op particuliere eigendommen dan op openbare eigendommen. Met het cijfermateriaal van vorig jaar werden de plaatsen waar vandalisme het meest voorkomt in kaart gebracht. De politie heeft ook een goed zicht op het profiel van de vandalen. Door meer contacten te leggen met de jongeren en de jeugdbewegingen wil zij ook het vandalisme nog meer aan banden leggen.

Jeugd
Alhoewel het drugsprobleem in Maldegem niet groter is dan in andere steden in de regio wil de Maldegemse politie haar inspanningen om drugs een halt toe te roepen nog opdrijven. In het korps zijn er nu meer mensen die bij controles kunnen vaststellen of een chauffeur al dan niet onder invloed van drugs rijdt. Ook met de scholen werden er nieuwe afspraken gemaakt om samen de strijd tegen drugs aan te binden. Ook in het drug-preventieplatform is de politie nauw betrokken.

Voor de veiligheid van de schoolgaande jeugd rekent de politie op een nog nauwere samenwerking tussen de politie, de scholen en de oudercomités. Het is volgens Franky Mervielde niet voldoende dat de politie bij het begin en het eind van een schooldag aanwezig is in de omgeving van de scholen. "Het is ook belangrijk dat wij aanwezig zijn op de routes van en naar school die door de scholieren gebruikt worden. Hoe beter de medewerking van de scholen en de oudercomités, hoe meer mensen wij ter beschikking kunnen houden om die schoolroutes in het oog te houden" merkte de zonechef op.

Er voor zorgen dat de mensen zich veilig voelen is één van de belangrijkste -zoniet de belangrijkste- taak van de politie. Omdat doel te bereiken werd ook gesleuteld aan de cel onthaal en wijkwerking. Op dat onderwerp komt de hoofdcommissaris in een volgend gesprek terug...


Fotozoektocht

Vanaf 19 juni kan je inschrijven voor -en starten in- de fotozoektocht die door de Adegemse afdeling van de Gezinsbond wordt georganiseerd. Wie de tocht volgens het boekje aflegt zal bij het einde van de rit 25 km afgelegd hebben. Niemand is echter verplicht om de rit in één keer af te werken. Deelnemingsformulieren zijn te bekomen bij de plaatselijke Middenstand, de Toeristische Dienst Maldegem en het bestuur van de Gezinsbond. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Gaston Regelbrugge, Canadezenlaan 4 - Telefoon: 050 71 70 47.


Met het Davidsfonds naar Ieper en Rotterdam

In zijn reeks STADGEZICHTEN organiseert het Davidsfonds op 12 juni een uitstap naar Ieper. Op 19 juni staat een uitstap naar Rotterdam op het programma. Mensen die aan een of beide uitstappen willen deelnemen kunnen contact opnemen met Piet Blomme, Telefoon: 050 71 43 57.


Panne zonder hinder

Vrijdagmorgen streken op den Hoeke twee ploegen van Electrabel neer. Alhoewel de bewoners op den Hoeke en in Adegem Dorp er geen hinder van ondervonden, zaten ze met een grote panne in de leiding van de hoogspanning. Een van de kabels was op meer dan een plaats doorgebroken. Doordat er een dubbele leiding ligt werd de leiding met de breuken overgeschakeld op de andere leiding; daardoor bleef de stroomtoevoer naar de huizen verzekerd.

Vrijdag kon een van de breuken hersteld worden. Omstreeks 16 uur werden alle putten gevuld en zo kon het verkeer tijdens het weekend opnieuw normaal over het kruispunt. De herstelling van de tweede breuk is voor de komende dagen, liet de herstelploeg weten...


Scholieren genieten van MEGA-fuif

Afgelopen maanden werden in de zesde leerjaren van alle schoolgemeenschappen van Maldegem en de deelgemeenten lessen gegeven in het kader van het MEGA project, dat reeds enkele jaren ingeschreven staat op het jaarprogramma van de scholen.

Tijdens de lessen wordt er gesproken over legale en illegale drugs, medicatie, stress en pesten op school. De lesgevers leiden de punten in en de kinderen bouwen er op verder. De lessenreeks van dit schooljaar werd vorige week vrijdag afgesloten met een drugs- en rookvrije fuif in de Redekiel in Maldegem.

Een paar honderd kinderen zakten naar de Bloemestraat af om er aan de fuif deel te nemen. Inspecteur Erik Vandycke is -door het MEGA project- de best gekende Maldegemse politieman bij de schoolgaande jeugd. Ook vrijdagavond was hij de centrale figuur op het feest. Een aantal ouders hadden er eveneens aan gehouden op de fuif aanwezig te zijn. Zij hoefden het in de kantine van de sporthal niet alcoholvrij te houden!


Toch braderie in Maldegem Centrum

Alhoewel de Marktstraat in Maldegem gedeeltelijk is opgebroken zal de jaarlijkse Braderie van het centrum toch doorgaan. Op 20 juni wordt het centrum van Maldegem 's namiddags verkeersvrij gehouden voor de Braderie. Naast de initiatieven die door lokale middenstanders worden genomen heeft de handelsraad nog voor enkele attracties gezorgd.


Digitale Fotowedstrijd

In het kader van de 11 juliviering organiseert het Gemeentelijk Julicomité -in samenwerking met de Gemeentelijke Culturele Raad- zijn eerste Digitale Fotowedstrijd.

Iedere inwoner van Maldegem en de deelgemeenten kan aan deze wedstrijd deelnemen. Het thema van de fotowedstrijd is MUZIEK. De deelnemers dienen voor 4 juli twee digitale foto's op te sturen naar [email protected]. Een deskundige jury beoordeelt de foto's en duidt de prijswinnaars aan.

De eerste prijs bedraagt € 400. De prijzen worden uitgereikt op 11 juli, tijdens het aperitiefconcert in het Park Wallyn


Vlaamse Tina Turner op Adegem Kermis

Het Adegemse kermiscomité had beloofd dat er in de toekomst meer zou te beleven vallen tijdens de zomerkermis van Adegem. Na een oproep om muzikaal en sportief talent kondigt het kermisbestuur een speciale attractie aan op zaterdagavond.

Dan is de Vlaamse Tina Turner te gast in den Hoogen Pad. Wie haar in Maldegem op het verjaardagsfeest van Walter aan het werk gezien heeft kan getuigen dat ook de Vlaamse Tina Turner iets in haar mars heeft!

Verenigingen die een plaatsje op de avondmarkt willen moeten zich dringend aanmelden bij het kermiscomité. Ook wie een plaatsje op de rommelmarkt wil kan zich nu reeds inschrijven...

 


Home