De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 27 - Week 23 : van 30 mei tot 5 juni 2004


(Voorlopig) geen funerarium in Adegem

Eind vorig jaar diende Johan Borgonjon namens zichzelf en Sofia, een vereniging van ceremoniebedrijven, een aanvraag voor een bouwvergunning in bij het Maldegemse college van burgemeester en schepenen voor aanpassingswerken aan het gebouw op den Hoeke.

Het lag (en ligt) in de bedoeling van de heer Borgonjon om bij zijn bestaande ceremoniebedrijf een funerarium te bouwen. Omdat er bij de omwonenden nogal wat beroering ontstond toen het nieuws over de aanvraag van de bouwvergunning bekend raakte, hield het college zijn beslissing in beraad en raadde de heer Borgonjon aan om ook de milieuvergunning -nodig voor de uitbating van een funerarium- aan te vragen.

De beslissing over zowel de bouw als over de milieuvergunning klasse 2 is een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen. Er moest wel een openbaar onderzoek komen maar een hoorzitting was niet verplicht. Toch organiseerde het college een dergelijk zitting.

De heer Borgonjon en een vertegenwoordiger van de firma SOFIA, waartoe ook het ceremoniebedrijf van de heer Borgonjon behoort, kregen de kans om hun dossier toe te lichten. De bewoners van den Hoeke en van een gedeelte van Adegem Dorp kregen de gelegenheid om hun bezwaren kenbaar te maken en vragen te stellen over de hinder die een funerarium in hun omgeving kon teweegbrengen.

Beslissing
Vertegenwoordigers van het college en een lid van de milieudienst woonden de bijeenkomst bij en hoorden zonder commentaar de op- en aanmerkingen van beide partijen. Na de hoorzitting hadden de mensen nog enkele dagen tijd om hun bezwaren tegen een of beide vergunningen schriftelijk in te dienen.

Verwacht werd dat het college van burgemeester en schepenen zijn beslissing in een periode van veertien dagen zou nemen. Een telefoontje naar de milieudienst leerde ons dat het college zijn beslissing had uitgesteld: de wet voorziet een dergelijk uitstel met een maximum van anderhalve maand. De beslissing moest ten laatste op 30 juni vallen.

Zowel de heer Borgonjon als de inwoners van den Hoeke bleven tot vorige week in de onzekerheid. Op donderdag 27 mei heeft de heer Borgonjon vernomen dat zijn beide vergunningen geweigerd werden. Het college van burgemeester en schepen motiveert haar beslissing met de verwijzing naar de problemen die de inplanting van het funerarium zullen meebrengen. Veel aandacht wordt ook besteed aan de problemen die er bestaan of bestonden met de erfdienstbaarheid van een bestaande uitweg aan de andere zijde van het gebouw.

Beroep
De weigering van het college van burgemeester en schepenen zorgde voor teleurstelling bij de heer Borgonjon en zijn partner, maar verleidde de buren niet tot zegekreten: de beslissing hoeft namelijk niet noodzakelijk het einde van het dossier te zijn. Er is nog altijd beroep mogelijk tegen de beslissing van het college. Van de heer Borgonjon vernamen wij dat hij gebruik zal maken van zijn recht om in beroep te gaan.

Het dossier komt dan op de tafel van de Bestendigde Deputatie. Ook alle bezwaren en het verslag van de hoorzitting dat door het personeelslid van de Milieudienst werd opgemaakt worden aan de provincie overgemaakt. De bestendige deputatie kan de beslissing van het college bevestigen of vernietigen. Een vernietiging van de die beslissing zou betekenen dat de heer Borgonjon zijn funerarium wel mag bouwen.

Gemeentelijk initiatief
Het wordt niet alleen wachten op de beslissing van de Bestendige Deputatie. Ook de gemeente zelf overweegt om met een initiatief uit te pakken. Omdat zij er van overtuigd is dat er na de heer Borgonjon nog andere begrafenisondernemers in de gemeente een aanvraag voor de bouw en de exploitatie van een funerarium zullen indienen wil zij onderzoeken of het niet mogelijk is dat de gemeente zélf een funerarium bouwt. Dat gemeentelijk funerarium zou dan door alle begrafenisondernemers kunnen gebruikt worden.

Op de dienst Ruimtelijke Ordening in Gent vernamen we dat de bouw en de uitbating van een funerarium zowel in een woongebied als den Hoeke als in een zone van gemeenschapsvoorziening (bijvoorbeeld het kerkhof) perfect mogelijk zijn. Alvorens verdere stappen te ondernemen wil het college van burgemeester en schepenen eerst de in Maldegem gevestigde begrafenisondernemers rond de tafel brengen en met hen de mogelijkheid van een gemeentelijk funerarium bespreken. Mocht uit die bijeenkomst blijken dat er hiervoor belangstelling is, dan zou het college de gemeenteraad kunnen voorstellen om een dossier voor een gemeentelijk funerarium op te starten.


Wandelen en reizen met de Gezinsbond

In samenwerking met het Oudercomité van de Basisschool De Papaver organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond op zondag 6 juni een wandelzoektocht in het Drongengoed en omgeving. De drie kilometer lange zoektocht start en eindigt op de parking in de omgeving van Het Jagershof. Tijdens de wandeltocht staan er ook twee praktische proeven op het programma.

Er kan gestart worden tussen 13u30 en 14u30. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Luc Van Acker, Telefoon 050 71 72 01.

Op donderdag 21 juni staat een bezoek aan Rijsel, -de Europese Culturele hoofdstad- op het programma. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Firmin Ginneberge op het nummer 050 71 29 40.


Drugsvrije fuif sluit MEGA-project af

Sedert enkele jaren loopt er jaarlijks in de lagere scholen van Maldegem en de deelgemeenten een MEGA project. MEGA staat voor Mijn Eigen Goede Antwoord. In tien lessen wordt er met de leerlingen van het zesde leerjaar gesproken over problemen zoals stress, legale en illegale drugs en pesten op school. Het zijn vooral de kinderen die tijdens die lessen aan het woord komen. Als zij over die problemen vragen hebben dan kunnen zij die desnoods anoniem in een vragenbox deponeren. Bij het begin van iedere les worden de binnengekomen vragen beantwoord.

De belangstelling voor het project is groot, zowel bij de directies van de scholen als bij de kinderen zelf. Het project kan dan ook rekenen op de steun van de gemeente en van de serviceclub Rotary. Het is een traditie dat het project met een fuif wordt afgesloten. Dit jaar gaat die fuif door op vrijdag 4 juni vanaf 18 uur in De Redekiel in de Bloemestraat. Ook de ouders zijn welkom. Het is voor hen een gelegenheid om nog eens met de mensen achter het project in contact te komen.


Nieuw fietspad voor de Kruipuit

De gemeenteraad keurde de aanleg goed van een fietspad, vanaf het kruispunt Veldekens-Zwepe naar Oostwinkel. In dezelfde bundel werd ook de herinrichting van het kruispunt en de aanleg van riolering opgenomen. Het fietspad past in het Provinciaal Fietspadenplan. Daardoor kan de gemeente voor de aanleg van dat fietspad een subsidie van maximum 50 procent van de kosten krijgen. Het is de bedoeling dat het dossier van het fietspad nog dit jaar administratief rond is.


Nieuwe geluidsinstallatie voor Den Hoogen Pad

De geluidsinstallatie van Cultureel Centrum den Hoogen Pad voldoet al enkele tijd niet meer aan de eisen van de groepen en verenigingen die er optreden. Als er speciale optredens op het programma staan moet er namelijk extra apparatuur ingehuurd worden. Om zulks in de toekomst te voorkomen besliste de gemeenteraad over te gaan tot de vervanging van de bestaande geluidsinstallatie. Vooraleer er een beslissing komt over de aankoop zal de gemeente het advies inwinnen van specialisten.

Er wordt ook onderzocht welke maatregelen er kunnen genomen worden om het leefklimaat binnen het kantoor van den Hoogen Pad op een behoorlijk peil te houden. Schepen van Cultuur Anneke Gobeyn stelde de plaatsing van airconditioning voor. Op vraag van Marianne Elias zal nagegaan worden of er geen andere en goedkopere mogelijkheden zijn om een oplossing aan de te hoge temperaturen in het kantoor van de Hoogen Pad te regelen.


KBG Adegem fietst door het Meetjesland


Bij het begin van hun nieuwe fietsseizoen lieten de KBG-leden hun stalen ros wijden door
pastoor Dhooghe. Naast de zegen gaf de parochieherder hen de raad mee niet enkel te
vertrouwen op de Heer maar toch ook zelf voorzichtig te zijn in het verkeer.

Donderdag is fietsdag bij KBG Adegem. Voorlopig wordt er nog om de veertien dagen gefietst. Vanaf 1 juli wordt er iedere donderdagnamiddag gereden. Voor die fietstochten hebben de KBG-leden een fietsverzekering afgesloten.

Op donderdag 5 augustus staat er een speciale rit op het programma: dan wordt er niet om 13u30 maar om 9u30 gestart op de parking van den Hoogen Pad. De dagrit brengt de fietsers naar Sluis. Aan die rit mogen alle KBG leden deelnemen. Tijdens de rit naar Sluis wordt een stop ingelast in den Tol.

De terugrit verloopt langs een andere route en ook op die tocht is een sanitaire stop ingelast. Wie wil meerijden moet voor 30 juni inschrijven bij het bestuur. Leden die reeds een fietsverzekering hebben nemen gratis deel aan de dag-fietsuitstap. Wie niet over een degelijke verzekering beschikt moet een kleine bijdrage betalen.


Kermiscomité zoekt muzikaal en sportief talent

Vorig jaar kondigde het Adegemse kermiscomité aan dat het na zijn uitbreiding ook met nieuwe initiatieven zou uitpakken. Voor de komende zomerkermis is het comité op zoek naar jongeren die het publiek op zondag willen laten genieten van hun muzikale kwaliteiten.

Er wordt op zondag namiddag ook een wedstrijd lattenlopen georganiseerd. Voor die spectaculaire wedstrijd is het comité op zoek naar ploegen die willen deelnemen. Zowel de artiesten-in-spe als de sportmannen kunnen contact opnemen met het kermiscomité.


Euvel reeds hersteld!

Vorige week maakten wij melding van de gevaarlijke situatie die er ontstaan was door het aanbrengen van een extra laag tarmac in de Molenstraat en in 't Oosteindeken, ter hoogte van de Kruisweg. De gemeente heeft alert gereageerd op ons bericht: begin vorige week heeft zij de nodige maatregelen genomen om het niveauverschil tussen de rijweg en de gelijkgrondse berm op een aanvaardbaar peil te brengen...

 


Home