De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 26 - Week 22 : van 23 tot 29 mei 2004


Fuifruimte of extra geld!

Net als in zoveel andere steden en gemeenten klinkt ook bij ons de roep van de jeugd om fuifruimte steeds luider. Toch ziet het er niet naar uit dat er in de nabije toekomst in Maldegem of een van de deelgemeenten een extra fuifzaal komt: die zaal staat al jaren in het jeugdwerkbeleidsplan dat door de Jeugddienst in samenwerking met de Jeugdraad wordt opgemaakt.

Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraadsleden ontkennen de noodzaak -na het verdwijnen van de Gilde- van een fuifzaal niet. Zij hebben alleen geen alternatief voor de nabije of zelfs verre toekomst. Er werd samen met de jeugddienst en de jeugdverenigingen gezocht naar een geschikte locatie om een fuifzaal op te trekken of naar een bestaand gebouw dat tot fuifzaal kon omgebouwd worden. Tot nu toe werd geen enkel voorstel weerhouden.

Het college van burgemeester en schepenen ziet het echter niet zitten om een nieuw gebouw op te trekken of een bestaand gebouw te renoveren om het enkel en alleen als fuifzaal te gebruiken. Dat zou voor de gemeente een te dure investering zijn. Die zaal zou immers enkel tijdens het weekend gebruikt worden. Als er ooit een fuifzaal komt, dan zal het complex een polyvalente bestemming hebben. Het college hoopt nog altijd dat zij de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat tot fuifzaal kan ombouwen.

Die oplossing is echter alleen mogelijk als er eerst een nieuwe sporthal gebouwd wordt. Ook dat onderwerp is reeds lang onderwerp van gesprek. Het college van burgemeester en schepenen heeft al meer dan eens te kennen gegeven dat het voor de gemeente financieel niet haalbaar is om een nieuwe sporthal te bouwen. Zij mikt op een Publiek Private Samenwerking. Aan die PPS wordt gewerkt. Een realisatie op korte termijn zit er voorlopig niet in. Dat weten de verantwoordelijken van de Jeugdraad ook. Zij maken het de leden van het college duidelijk dat de jeugd niet kan wachten naar een oplossing op lange termijn.

Extra kosten
Nu, na de opening van het Broederhuis, de Gilde definitief haar deuren gesloten heeft blijven er niet veel zalen meer over waar de verenigingen een fuif kunnen organiseren. Om de problemen met de buren tot een minimum te beperken en ook om in regel te blijven met de wetgeving mogen er slechts een beperkt aantal fuiven in de Piramide in de Gidsenlaan en in andere lokalen georganiseerd worden.

Verenigingen die in de toekomst fuiven willen geven zullen ofwel moeten uitwijken naar locaties buiten de gemeente (wat ze niet zoeken) of een feesttent huren voor de organisatie van de fuif. Die laatste oplossing is voor de jeugdbewegingen financieel minder interessant: de huur van een feestzaal loopt dan immers met een groot deel van de opbrengst van de fuif of het optreden van een zanger of groep weg.

Keuze
Zowel de Jeugdraad als de jeugdbewegingen gaan er van uit dat het de plicht is van de gemeente om er voor te zorgen dat de jeugd zich in haar eigen gemeente kan uitleven. Daarom wordt momenteel aan een voorstel van een fuifreglement gewerkt. In dat reglement worden niet alleen de voorwaarden opgesomd waaraan een vereniging moet voldoen bij de organisatie van een fuif -daarvoor bestaat immers reeds een reglement. In het nieuw reglement wordt ook een regeling uitgewerkt in verband met extra subsidiëring door de gemeente.

Voor de jeugdbewegingen moet de gemeente een keuze maken: ofwel maakt zij echt werk van de bouw van een polyvalente fuifzaal, ofwel komt ze tussen in de extra kosten die de jeugdbewegingen maken voor het huren van een feesttent als zij een fuif of het optreden van groep of festival organiseren.

Het college staat (voorlopig) niet weigerachtig tegenover een dergelijk reglement. Ze wachten op het voorstel alvorens enige uitspraak over extra subsidiering te doen.


Autowijding onder een stralende zon


Voor de veertigste maal werd op Hemelvaartdag de Autowijding in Adegem georganiseerd.
Tussen 10 uur 30 en 12 uur passeerden bijna achthonderd voertuigen voorbij het beeld van
O.L. Vrouw van de Weg, waar Pastoor Adrien D'hooghe stond opgesteld om de auto's te wijden.

Toen Louis Savat veertig jaar terug de eerste maal in Adegem Dorp met een autowijding uitpakte dachten de meeste Adegemnaren dat dit initiatief slechts een kort leven beschoren zou zijn. Louis maakte van de autowijding een erezaak. Hij zette zich samen met zijn comité in om de autowijding, die hij naar den Hoeke verhuisde, ook naambekendheid buiten de eigen gemeente te geven. Er werden en worden borden die de autowijding aankondigen geplaatst in alle gemeenten in de regio.

De inspanningen van Louis Savat en later van zijn opvolgers hebben resultaat gehad: automobilisten uit alle hoeken van het Meetjesland -en zelfs verder- zakken in de voormiddag van Hemelvaart naar Adegem af om hun voertuig te laten zegenen. Een aantal bedrijven waaronder de firma's Van Landschoot en Versluys maakt er een erezaak van om jaarlijks met verschillende vrachtwagens deel te nemen aan de autowijding.

Ook dit jaar lag de belangstelling voor de autowijding hoog. Donderdagmorgen stonden de auto's tot op den Appelboom in de rij aan te schuiven voor de wijding die om 10 uur 30 op den Hoeke begon. Ook in de Verbranden Bos en de Molenstraat was het zondag voormiddag aanschuiven geblazen. Ondanks de ruime belangstelling zorgden de organisatoren, in samenwerking met de politie, ervoor dat alles vlot verliep. Om half twee kon je -behalve in den Hoogen Pad- niet meer zien dat op den Hoeke de veertigste autowijding was doorgegaan.


Niet alleen automobilisten en motorrijders passeerden voorbij de autowijdende
pastoor: ook deze oldtimer tractor had volgens zijn eigenaar een wijding nodig.


Samen met de werkgroep zorgde voorzitter Marijn Baute er ook dit jaar voor dat alle
deelnemers aan de autowijding een mooie herinnering aan het gebeuren overhielden. De
opbrengst van de autowijding gebruikt de werkgroep om te voorzien in het onderhoud
van het Mariabeeld en het parkje waarin het beeld staat.
 

Davidsfonds Zomerzoektocht

Ook dit jaar pakt het Davidsfonds uit met een grote zomerzoektocht. Vanaf zaterdag 5 juni kunnen belangstellenden zich hiervoor inschrijven bij alle DF afdelingen in Vlaanderen. Voor Adegem kan dit bij Antoine Goethals: telefoon 050 71 42 35, of bij regionaal secretaris Piet Blomme, Ringbaan Adegem: telefoon 050 71 43 57. U kan de Zomerzoektocht doen tot het einde van de vakantie!


Fotozoektocht

Na het succes van vorig jaar pakt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond ook in 2004 uit met een fotozoektocht. U kan de zoektocht van ongeveer 25 km in éénmaal of in verschillende keren afleggen. Deelnemingsformulieren voor de zoektocht zijn te verkrijgen bij de plaatselijke middenstand. Voor informatie en inschrijving kan u ook terecht bij Luc Van Acker, Walland 5 te Adegem. Telefoon: 050 71 72 01.


Vijftigjarigen bereiden feest voor

Zaterdag 18 september organiseert Maldegem zijn jaarlijks feest voor de mensen die in 1954 in Maldegem of een van de deelgemeenten geboren zijn of er wonen Ter voorbereiding van dat feest werd door het Comité voor Initiatief een werkgroep opgericht. Om niemand te vergeten roept die werkgroep mensen op die de namen en adressen van uitgeweken 50 jarigen kennen om die adressen aan hen door te geven. Zij zullen die mensen dan voor het feest uitnodigen. De werkgroep is te bereiken via [email protected] of via [email protected].


Kroegentocht

Na een onderbreking van vijf jaar pakt Maldegem opnieuw uit met een kroegentocht. Tien Cafébazen van het centrum en het JOC "De Redekiel" hebben de handen in elkaar geslagen om dit evenement op vrijdag 28 mei te organiseren. Overleg tussen de verschillende deelnemende cafés heeft er voor gezorgd dat er vrijdagavond veel muziek van diverse genres in Maldegem te horen zal zijn.

De kroegentocht begint om 20 uur. Wanneer de laatste groep zijn laatste noten speelt kan niet op voorhand gezegd worden. Kaarten voor de kroegentocht kosten € 5 in voorverkoop. Wie zich vrijdagavond een kaartje aanschaft betaalt € 6. Voor de bezoekers van de kroegentocht wordt het wel even uitkijken: in het centrum van Maldegem (Marktstraat en Westeindestraat) worden belangrijke openbare werken uitgevoerd.


Opgelet in 't Oosteindeken!

Vorige week heeft de gemeente een deel van de Molenstraat en van 't Oosteindeke (ter hoogte van de kruisweg) opgelapt. Het wegdek is van een extra laagje voorzien. Op het eerste zicht is dat voor de automobilisten en andere weggebruikers een goede zaak. Het wordt echter uitkijken als twee voertuigen elkaar moeten kruisen op de plaatsen waar er een extra laagje tarmac werd aangebracht.

Het niveauverschil tussen de het wegdek en de strook naast de rijweg is zo groot dat de onderkant van de wagen schade kan oplopen als de auto die langs de kant van de kruisweg rijdt met een van zijn wielen naast het wegdek terecht komt. Voor een fietser die daar naast de rijweg moet zijn de gevolgen helemaal niet te overzien...

 


Home