De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 23 - Week 19 : van 2 tot 8 mei 2004


Vragen bij uitbreiding industrieterrein

Op de afgelopen nieuwjaarsreceptie hadden de inwoners van de Ringbaan en de Zandakkers vragen aan het college van burgemeester en schepenen in verband met de mogelijke komst van Fides Petfood op het industrieterrein in de buurt van de beide straten.

Zij vreesden dat het bedrijf dat droog honden- en kattenvoer produceert niet alleen voor geluidshinder maar ook voor geurhinder en bodemverontreiniging zou zorgen. Het college heeft na een discussie in de gemeenteraad bijkomende informatie in verband met het productieproces aan de firma gevraagd. Uit contacten die wij daarna met het bedrijf hadden bleek dat de firma niet opgezet was met de commotie die rond haar komst naar Adegem werd gemaakt. Er werden volgens haar woordvoerder ook grove onwaarheden over mogelijke milieuvervuiling verteld. De firma besloot om naar een andere vestigingsplaats dan het Maldegems industrieterrein uit te kijken. Het buurtcomité van Ringbaan en Zandakkers heeft ondertussen een brief gekregen van burgemeester De Roo waaruit blijkt dat Fides Petfood zijn plannen gewijzigd heeft en zich niet in Maldegem zal vestigen.

Ruimtelijk Structuurplan
Lang hebben de inwoners van de Zandakkers en de Ringbaan niet kunnen genieten van dat nieuws: dat Maldegem op zoek was naar een geschikte plaats voor de uitbreiding van zijn industrieterrein was algemeen geweten. Aanvankelijk werd gedacht om het nieuwe industrieterrein langs de N49 aan te leggen. De provincie en de Vlaamse regering die aanvankelijk oog hadden voor dat voorstel zijn blijkbaar van gedacht veranderd.

Maldegem mag in het nieuw ruimtelijk Structuur Plan dat in voorbereiding is rekenen op ongeveer 20 hectare nieuwe industriegrond. Het nieuwe industrieterrein zal volgens de huidige plannen aansluiten bij het bestaande. Voor de uitbreiding werd geopteerd voor de gronden aan de overkant van het André Trensonstadion. Het ruimtelijk uitvoeringsplan waarin de uitbreiding wordt opgenomen is in opmaak. De voorbereidingen voor de uitbreiding van het bestaande industrieterrein kunnen beginnen van zodra het RUP klaar is.

Vragen
De inwoners van Ringbaan en Zandakkers hebben niets tegen de uitbreiding van het industrieterrein. Alhoewel er officieel nog niets bekend is, hebben zij hier en daar al geruchten opgevangen en willen van de gemeente duidelijke antwoorden. Zij hopen dat het college van burgemeester en schepenen niet wacht met hun informatie tot het openbaar onderzoek rond de uitbreiding van het industrieterrein start.

Zij willen ondermeer weten of de nieuwe industriezone het ganse blok tot aan de kerkwegel zal inpalmen en of dat er in die nieuwe uitbreiding -ter bescherming van de inwoners van Ringbaan en Zandakkers- een bufferzone wordt ingebouwd.

Het buurtcomité wil ook weten of de gemeente maatregelen zal nemen om het zwaar verkeer dat naar het uitgebreid industrieterrein komt uit de Ringbaan en Zandakkers weg te houden. Ook over de aard van de bedrijven die er zullen komen en over de timing van de aanleg van het industrieterrein zit het buurtcomité met vragen. Van het college van burgemeester en schepen verwacht het buurtcomité dat zij de inwoners tijdig en op een correcte manier zullen inlichten zodat er geen misverstanden ontstaan nog voor de definitieve plannen van de uitbreiding getekend zijn.

Goed nieuws
Naast de vragen had het buurtcomité ook nog goed nieuws voor de inwoners van de wijk. Het buurtcomité is nu ook officieel erkend door de Culturele Raad. Het mag vanaf nu ook jaarlijks rekenen op een gemeentelijke toelage.

Vanaf 3 juli wapperen de feestvlaggen in de wijk. Die dag wordt het jaarlijkse buurtfeest met barbecue georganiseerd. Het aperitief wordt om 18 uur uitgeschonken en een uurtje later begint de Barbecue. Inspelend op het Vlaams Nationaal thema "Daar zit muziek in" staat op 7 juli een tuinfestival voor en door de inwoners van de wijk op het programma. Iedereen die dat wenst -en durft- kan die avond zijn artistieke talenten laten bewonderen.


Meisjesploeg voor het eerst tussen de lijnen

De voetbalschool "de Toekomst" kwam vorige week zondag voor het eerst met een meisjesploeg tussen de lijnen. Hun trainer had de keuze uit 30 meisjes om zijn ploeg op te stellen. Tegen de Knapen meisjes van Cercle Melle dat uitkomt in de Nationale competitie had de ploeg van de voetbalschool geen schijn van kans. Dat het 0-9 werd was niet zo belangrijk: de meisjes hadden goed gespeeld!

Het bestuur van Melle verzekerde de meisjes en hun trainer dat hun ploeg veel meer heeft getoond dan sommige ploegen die reeds jaren competitiewedstrijden spelen.


Laagvliegers zijn gewaarschuwd!

Tijdens de ronde van Maldegem gingen het gemeentebestuur en de politie op bezoek bij alle woonkernen in Maldegem en haar deelgemeenten. Op alle informatievergaderingen kwam de vraag om meer snelheidscontroles naar boven. Zonechef Franky Mervielde en zijn manschappen bleven niet doof voor deze steeds terugkerende vraag. Zij beloofden dat er meer controles zouden komen. Nu de motor van de eenheidspolitie ook in Maldegem geolieder loopt zijn er ook meer mogelijkheden om de belofte van meer blauw op straat waar te maken. De afgelopen weken hebben de mensen die in Maldegem en haar deelgemeenten wonen of er doorrijden dat zelf kunnen vaststellen. Op verschillende plaatsen werden niet alleen snelheidscontroles maar ook controle op boordpapieren en alcohol georganiseerd. Die controles gebeuren niet alleen 's avonds of 's nachts maar op elk uur van de dag.

Metingen en controles
Er zijn straten in onze gemeente die bijzondere aandacht vragen. De N9 en het Vossenhol zijn daar volgens zonechef Mervielde en Jan Willems, coördinator van de controles, voorbeelden van. Na de klachten die zij tijdens de infoavonden kregen heeft de politie metingen uitgevoerd in verschillende straten waar geklaagd werd over de onverantwoorde snelheden die er ontwikkeld worden. Toen uit die metingen bleek dat veel automobilisten de snelheidsbeperkingen aan hun laars lappen werd besloten om gerichte controles te organiseren. Donderdagnamiddag was de politie eventjes actief langs de Prins Boudewijnlaan.

Een automobilist die tegen 124 km per uur voorbij het controlevoertuig reed, mocht een eindje verder zijn wagen parkeren en zijn rijbewijs inleveren. Na de controle in de Prins Boudewijnlaan werd de flitser op 't Vossenhol in de omgeving van het monument van Burkel opgesteld. Ter hoogte van de Oude Burkelslag werden de automobilisten die geflitst werden uit het verkeer genomen voor een praatje en een bekeuring. De actie werd na ongeveer 3 uren afgeblazen. De resultaten zijn onwaarschijnlijk. Op die korte periode werden 76 snelheidsduivels geflitst. Bij 46 van hen bleef de teller boven de 80 km per uur hangen. Bij 30 automobilisten schoof de naald zelfs voorbij de 90 km per uur. De snelheidspiek lag op 111 km per uur.

Naast controle op de snelheid werden ook controles op de boordpapieren en op alcohol uitgevoerd. Een van de geflitste chauffeurs bleek ook te diep in het glas te hebben gekeken. Hij kreeg niet alleen een bekeuring voor overdreven snelheid. Er volgt nog een rekening voor zijn te hoog alcoholgebruik. Daar bovenop mocht hij ook nog zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren.

Opvolgen
Met deze controles wil de politie de chauffeurs die de wegcode aan hun laars lappen laten aanvoelen dat het hun menens is. Zowel de zonechef als de coördinator van de acties verzekeren dat er geen heksenjacht ontketend wordt of dat de politie zoveel als mogelijk zware boetes wil uitschrijven. De controles zijn er in de eerste plaats om het verkeer in onze gemeente veilig te laten verlopen. Daarom zal -na een aantal controles- via metingen nagegaan worden welke positieve invloed de gerichte controles hebben op het rijgedrag van de zwaarvoetigen. Is die invloed onvoldoende of ebt die na enkele dagen weg, dan komen er nieuwe controles. Volgens zonechef Mervielde is de tijd ook niet ver meer af dat er ook patrouille per fiets wordt gedaan in Maldegem.


Gemeente wil samenwerken met voetbalclubs

Nadat er de afgelopen maanden kritiek was gespuid over de opleiding van de jeugd bij SK Maldegem heeft het college van burgemeester en schepen de verantwoordelijken van de jeugdploegen van alle voetbalploegen van Maldegem en haar deelgemeenten bijeengebracht voor een gesprek rond Jeugdopleiding en samenwerking. Ook alle raadsleden waren uitgenodigd. In tegenstelling met de jeugdverantwoordelijken van de clubs schitterden de meeste raadsleden door hun afwezigheid. Als voorbeeld voor degelijke jeugdopleiding en samenwerking werd de jeugdwerking van Jeugd Voetbal Genk (JVG) voorgesteld. Ook daar ging het initiatief van het Stadsbestuur uit. Jeugdcoördinator Breugelmans schetste in het kort welke stappen de stad Genk heeft ondernomen om een goede samenwerking tussen de verschillende voetploegen van zijn stad tot stand te brengen. Het is nu aan Maldegem om daar lessen uit te trekken.


In de ban van de amateurkunsten

Nog tot en met zondag 9 mei staan in Vlaanderen de Amateurkunsten in de schijnwerpers. Ook Adegem en Maldegem laat zijn amateurkunsten bewonderen. Kunstschilder Willy Van de Velde zet de ganse week zijn schildersatelier open voor het publiek. Ook voor deze gelegenheid heeft de Adegemse kunstschilder iets speciaals te bieden. Johan Sesselle laat dit en volgend weekend in zijn loods in Adegem Dorp 94 onder het motto "van niet tot iets" gedraaid hout via zijn draaibank tot kunst uitgroeien. Naast die kunstwerken is er ook nog een tentoonstelling van foto's en kalligrafie.

Zondag 2 mei organiseren De Verenigde Vrienden in den Hoogen Pad van 10 tot 12 uur een open repetitie. In de inkomhal van den Hoogen Pad loopt er tijdens de week van de Amateurkunsten een tentoonstelling van foto's genomen door leden van Studio 74. Liefhebbers van oude muziekinstrumenten worden op vrijdag 7 mei extra verwend. Vanaf 20 uur vertelt Roger Hessel op een komische manier over oude instrumenten. Hij kent niet alleen die instrumentenn, hij speelt er ook op. Dat is het enige evenement in de Week van de Amateurkunsten waarvoor aan het publiek een bijdrage wordt gevraagd.

In Maldegem stelt de kunstacademie tijdens de Week van de Amateurkunsten tijdens de lesuren haar deuren open voor het publiek. In de Oude Kliniek van Dokter De Lille loopt nog tot en met 9 mei een tentoonstelling met werken van verschillende Maldegemse kunstenaars. In de Oude Doornhoeve in Kleit loopt tijden de WAK een tentoonstelling van Kunst in Klei(t).

Wie tijdens de Week van de Amateur kunsten in Maldegem wandelt kan daarbij ook genieten van Poëzie van Maria Sesselle en Francine Notteboom. Hun poëzie is op affiche aangebracht in de etalages van de handelszaken en aan de vensters van openbare gebouwen.


Michiel Van Aelbroeck primus in Adegem


Veel publiek maar weinig renners voor de eerste grote prijs Guido Reybroeck in Adegem.

Om 15 uur gingen op zondag 25 april 20 juniores van start op de Spanjaardshoek. Hen wachtte een wedstrijd van 100 km. De renners hielden er van bij de start een stevig tempo op na. De eerste ronden hield Michiel Van Aelbroeck zich gedeisd. Daarna stak hij samen met nog twee clubgenoten het vuur aan de lont. In minder dan een ronde hadden zij een kloof geslagen die door geen enkele renner nog overbrugd kon worden. Na 9 ronden waren zo nog met twee aan de leiding. Een van de vroege vluchters moest door een lekke band zijn clubgenoten laten rijden. Michiel en zijn overgebleven kompaan bouwden hun voorsprong stelmatig verder uit. De talrijke supporters van Michiel vroegen zich af of hij zijn teamgenoot zou afschudden of hem in de sprint zou kloppen.

Zij waren teleurgesteld toen de twee vroege vluchters hand in hand over de eindstreep reden. Michiels voorwiel ging als eerste over de eindstreep. De supporters beseften ook dat er gezien het verloop van de wedstrijd geen goed scenario voor het slot bestond. Kwam Michiel alleen toe dan zou er gezegd worden dat zijn kompaan hem had laten rijden. Won hij in de sprint, dan zou er gemompeld worden dat er een met de remmen toe gesprint had. Michiel was tevreden over het verloop van de wedstrijd. Hij kijkt uit naar het Belgisch kampioenschap dat in Eeklo gereden wordt. Hij vreest dat de kansen op de titel in Eeklo kleiner zijn -gezien de minder zware omloop- dan de kansen die hij zichzelf in Adegem had toegemeten. Toch zal hij er alles aan doen om ook in Eeklo te schitteren en de nationale trui mee naar Adegem te brengen.

 


Home