De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 22 - Week 18 : van 25 tot 1 mei 2004


NOG MEER RONDE PUNTEN OP DE N9!

Wat wij vorige week voorspelden werd ons in de loop van de voorbije week bevestigd op een persbabbel met burgemeester De Roo en schepen van Openbare Werken Noël Wille. De onderhandelingen tussen de gemeente Maldegem, de Provincie en het Vlaamse Gewest in verband met het nieuw profiel van de N9 (Gent Eeklo Brugge) zijn afgerond. Aan die afronding zijn ruim vier jaar van geregeld onderhandelen voorafgegaan.

Aanvankelijk was dat samen met de andere steden en gemeenten die langs de N9 liggen. Omdat die onderhandelingen te omslachtig waren, werd door het Vlaams Gewest de laatste jaar met de gemeenten afzonderlijk onderhandeld. Voor Maldegem en Adegem is het resultaat volgens de burgemeester en de schepen meer dan positief.

Tussen Gent en Brugge krijgt de N9 over het ganse traject hetzelfde uitzicht. Het wordt één rijvak in beide richtingen, afgescheiden door een licht verhoogde middenberm die in geval van nood door de hulpdiensten gebruikt kan worden. Evenwijdig met de rijvakken komt een ventweg die bestemd wordt voor de fietsers en de landbouwvoertuigen. Dat betekent, dat als het nieuwe profiel van de N9 is aangelegd deze verboden gebied wordt voor landbouwvoertuigen.

Het zal dan ook gedaan zijn met drie verschillende snelheden tussen Gent en Brugge. De maximum toegelaten snelheid wordt overal 70 km per uur, behalve op de plaatsen waar de N9 door woonkernen zoals Adegem komt. Daar wordt de snelheid naar 50 km per uur teruggebracht. Volgens het huidige ontwerp zou bij de realisatie het stuk tussen de Hillestraat en de Waleweg aangelegd worden zoals het centrum van Sijsele.


Het staat nu vast dat er ter hoogte van de Hillestraat een rond punt komt.
Het ligt in de bedoeling van de ontwerpers van het plan om ook het verkeer
op de punt van de Oude Staatsbaan te hertekenen.

Ronde Punten
Uit het ontwerp blijkt dat op het kruispunt met de Hillestraat een rond punt wordt aangelegd. Dat is echter niet het enig rondpunt dat Adegem in het nieuw profiel van de N9 krijgt. Ook ter hoogte van het Kruispunt van de N9 met de Waleweg is in het ontwerp een rondpunt voorzien. Zelfs ter hoogte van het Militair Canadees Kerkhof -een plaats waar niemand in Adegem het had verwacht- is er een rond punt voorzien.

De gemeente zoekt namelijk al lang een oplossing om aan de overkant van het Canadees Militair kerkhof een weg aan te leggen om de Verkaveling Malecote te ontlasten van het verkeer van de achterliggende bedrijven. Als die weg wordt aangelegd, gebeurt de aansluiting op de N9 met een rond punt. De vraag blijft echter of het Vlaams Gewest de aanleg van een straat zal toelaten in een zone die op het Gewestplan als Parkzone is ingeschreven. Ook over de aanleg van een rond punt ter hoogte van de Sint Barbarastraat werd er een akkoord bereikt.


Ook het rond punt ter hoogte van de Sint Barbarastraat is in het ontwerp opgenomen.
Als dat er ligt zal het verlaten van het industrieterrein een stuk vlotter verlopen.

Lichten
Over de verkeerslichten aan het kruispunt met de Canadezenlaan en Adegem Dorp werd niet gesproken. Er werd tijdens de onderhandelingen over het rond punt ter hoogte van de Sint Barbarastraat ook niet gesproken over de lichten op de ring rond Maldegem (N44) ter hoogte van de Krommewege. Die weg krijgt in de toekomst het statuut van een "weg van categorie". Vast staat dat op die weg een aantal kruispunten mét verkeerslichten en alle kruispunten zonder lichten zullen verdwijnen. Het is twijfelachtig of de kruispunten aan de Krommewege, Rys en aan de Grot in Kleit open zullen blijven. De onderhandelingen daarover moeten later nog gevoerd worden.

Timing en fasen
Het ontwerp voor het nieuwe profiel van de N9 op het grondgebied van Maldegem en Adegem is klaar. Dat betekent niet dat er de eerstkomende jaren reeds met de uitvoering van de werken wordt begonnen. Momenteel lopen de onderhandelingen nog tussen de provincies, het Vlaams Gewest en de andere steden en gemeenten langs de N9. Pas als alle onderhandelingen zijn afgerond kan een definitief globaal plan worden opgemaakt. Het staat al vast dat die werken in verschillende fasen zullen worden uitgevoerd. Over een datum van aanvang van die werken durft momenteel nog niemand een uitspraak doen.

De Maldegemse delegatie, waarvan ook de mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf en de gemeentesecretaris deel uitmaakten, heeft wel aangedrongen om in de eerste plaats over te gaan tot de aanleg van de ronde punten op de gevaarlijkste kruispunten op het traject tussen Gent en Brugge. De Kruispunten met de Hillestraat en de Sint Barbarastraat zijn een paar van die punten.


Liesette liet haar handtas niet pakken!

Vorige week zaterdag werd Liesette Van Damme, terwijl zij met haar rolstoel door de Singel in Brugge reed, aangevallen door een jongen die het duidelijk op haar handtas voorzien had. De jonge dief dacht de rolstoelgebruiker een makkelijke prooi zou zijn. Hij wist niet dat Liesette van aanpakken weet en haar eigendom beschermt. Zij verweerde zich zo hevig dat haar rolstoel kantelde. Haar handtas loste ze echter niet.

De aanvaller was zo geschrokken door het verzet van zijn slachtoffer dat hij het zonder buit op een lopen zette. Liesette was duidelijk onder de indruk van het gebeuren. Van de politie kreeg ze felicitaties voor de manier waarop zij zich tegen de dief verzet had. "Mocht er in de toekomst nog eens iemand proberen iets van haar af te pakken, dan zal Liesette op dezelfde manier reageren" gaf ze de verraste politiemannen mee...


Week van de Amateurkunsten

De week van de Amateurkunsten is in onze gemeente een samenwerking tussen de Cultuurraad, de Kunstacademie, de Cultuurdienst en verschillende kunstenaars en verenigingen. Blikvanger in de week -die voor Adegem en Maldegem 10 dagen duurt- is de tentoonstelling in de oude Kliniek De Lille op het Canadezenplein in Maldegem. Daar stellen diverse kunstenaars hun werken ten toon. Er is ook geregeld muzikale en poëtische animatie. De tentoonstelling is open van 1 tot en met 9 mei.

In Adegem stelt Willy Van de Velde in de Prins Boudewijnlaan de deuren van zijn kunstatelier open voor het publiek. Je kan er iedere dag tot 9 mei terecht.

Johan Sesselle stelt op 1, 2, 8 en 9 mei onder de titel "Van niets tot iets" uit hout gedraaide kunstenwerken tentoon. Daarnaast kan je in zijn atelier, Adegem Dorp 94, ook nog genieten van kalligrafie van Cecile De Clercq en fotografie van Kurt Sesselle.
Bekijk hier de webpagina over deze groepstentoonstelling.

In den Hoogen Pad stelt Studio74 fotomateriaal van zijn leden tentoon.

Het Adegems Volkstheater organiseert op zaterdag 1 mei tussen 10 en 16 uur workshops. Tijdens die workshops wordt een scenario gemaakt dat van 17 tot 18 uur op de planken wordt gebracht. Het publiek is zowel op de workshops als op de voorstelling welkom.

De Verenigde Vrienden Adegem organiseren op zondag 2 mei, eveneens in den Hoogen Pad, een open repetitie tussen 10 en 12 uur.

Shoppen in Maldegem kan ook uw cultuur verrijken: tijdens de week van de Amateurkunsten is er namelijk ook nog de Poëzieroute. In verschillende handelszaken en openbare gebouwen wordt op grote affiches poëzie van Maria Sesselle en Francine Notteboom gebracht.


Waar bleef de Adegemse vertegenwoordiging?


Meer dan 20 jongeren uit 8 verschillende sportclubs en een vertegenwoordiger
van de Zusters Maricolen vormen sedert vorige week maandag de eerste
Jeugdsportraad van Maldegem en Vlaanderen

Op een congres van Panathlon -een serviceclub die zijn pijlen vooral op de ethiek in de sport richt- deed Luc Van Landschoot, voorzitter van de Gemeentelijke Sportraad, het idee op om in Maldegem een Jeugdsportraad op te richten. Op die manier kunnen de jonge sporters in Maldegem en haar deelgemeenten opkomen voor de noden die ze hebben bij het sporten. Het initiatief werd zowel in de sportraad als bij het college van burgmeester en schepenen gunstig onthaald. Ook Panathlon was enthousiast over het initiatief van de Maldegemse sportraad. De Serviceclub is bereid om de jonge jeugdsportraad, die uniek is in Vlaanderen, met raad en daad bij te staan.

Vorige week maandagavond werd de Jeugdsportraad officieel geïnstalleerd. Tijdens die installatievergadering werd het woord gevoerd dor Eric De Boever (BWB Oost Vlaanderen), Chistine De Martelaere en Vic De Donder (beiden Panathlon), schepen Noël Wille en burgemeester Johan De Roo. Naast Vic De Donder aanvaardde ook Michiel Van Aelbroeck, sportman van het Jaar 2003, het peterschap over de Jeugdsportraad. Miek Vyncke, sportvrouw van het Jaar 2003, was enthousiast toen haar gevraagd werd om het meterschap over de jeugdsportraad op zich te nemen. De Jeugdsportraad werkt autonoom. De vergaderingen gaan door in het gemeentehuis en zullen bijgewoond worden door een lid van het dagelijks bestuur van de Sportraad. Dat lid heeft niet meer dan een raadgevende stem. Een delegatie van de Jeugdsportraad zal naar iedere vergadering van de sportraad worden uitgenodigd om er hun werking toe te lichten.

Afwezig
De sportraad had de afgelopen weken alle sportclubs aangeschreven om de namen door te geven van de jongens of meisjes die hun club in de jeugdsportraad zouden vertegenwoordigen. Zeven clubs hebben positief op deze oproep gereageerd. Wij keken maandagavond echter tevergeefs uit naar Adegemse jongeren. Behalve de Survivalclub Meetjesland (met bindingen in Adegem) was er geen enkele Adegemse sportclub die jongeren had ingeschreven! Eigenaardig dat VK Adegem niet heeft gereageerd. Hun voorzitter staat nochthans als schepen van Sport 100% achter de oprichting van de jeugdsportraad!


Gemeente kan kansspel-
inrichting niet weigeren

Vorig jaar liepen bij de gemeente Maldegem twee aanvragen binnen om in Maldegem en in Adegem een Kansspel-inrichting te starten. De NV B&M en de BVBA Hermie vroegen de gemeente om met hen een convenant af te sluiten over de inrichting van kansspelen in de gemeente. Maldegem heeft reeds eerder aanvragen om een huis met kansspelen te openen gekregen en heeft die steeds met eenparigheid van stemmen afgewezen. In een convenant, zoals door de beide firma's werd aangevraagd, worden de voorwaarden vastgelegd waaronder een dergelijke inrichting mag gebeuren. Op 17 september 2003 bogen de Maldegemse gemeenteraadsleden zich over de aanvragen. De vraag werd eenparig afgewezen.

Woensdag 21 april was het convenant opnieuw aan de orde tijdens de gemeenteraad. In een schrijven aan het college van burgemeester, had de advocaat van een van de aanvragers laten weten dat de weigering van de gemeente onwettig is. Tijdens een commissie van de Commissie Algemeen Beleid heeft die advocaat zijn visie nader toegelicht. Uit zijn uiteenzetting bleek dat de gemeente in een convenant enkel de voorwaarden rond de inplanting van een Kansspelinrichting mag vastleggen. De beslissing of die er mag komen is niet haar bevoegdheid: het is de Kansspelencommissie die al dan niet een vergunning voor een dergelijke inrichting aflevert. Omdat zowel de NV B&M als de BVBA Hermie hun aanvraag opnieuw hebben ingediend moest de gemeenteraad een nieuwe beslissing nemen.

Verdaagd
Uit de reacties van verschillende gemeenteraadsleden blijkt dat zij gekant blijven tegen de inplanting van een huis met kansspelen in Adegem en Maldegem. Ook na de uitleg van de advocaat van een van de bedrijven zijn zij nog niet honderd procent overtuigd. Daarom stelde burgemeester Johan De Roo voor om het punt te verdagen. Het komt pas weer aan de orde als de gemeente verder juridisch advies heeft ingewonnen...

 


Home
Home