De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 21 - Week 17 : van 18 tot 24 april 2004


MOOIE TRADITIE...

Net als de afgelopen 75 jaar werd ook dit jaar op Goede Vrijdag op 't Oosteindeken -het vroegere Westeindeken- de Kruisweg gebeden. Ondanks de koude waren er dit jaar toch nog een honderdtal mensen naar 't Oosteindeken afgezakt om de traditie in ere te houden.


Krijgt de Hillestraat toch een rotonde?

Toen Adegem nog op zijn eentje was werd er bij het ministerie van Openbare werken en van Verkeer meermaals aangedrongen om het kruispunt van de N9 met de Hillestraat veiliger te maken. Er zijn daar in het verleden enkele ongevallen met dodelijke afloop en zwaargewonden gebeurd. De ministeries bleven doof voor deze vraag. Zelfs toen in Adegem Dorp werken werden uitgevoerd en al het verkeer dat normaal door Adegem Dorp reed via de Hillestraat naar de N9 moest vond het ministerie het -ondanks het aandringen van de gemeente- aanvankelijk niet nodig om extra signalisatie op het kruispunt aan te brengen. Het gevolg was files in de Hillestraat op de piekuren.

Meer verkeer
De omvorming van de N49 Antwerpen - Kust van expresweg tot autostrade zal ook zijn gevolgen hebben voor de andere wegen in onze regio. Momenteel is de omschakeling reeds gebeurd tot Zelzate. In de volgende fase zit ook Maldegem begrepen. Na de omvorming zal Maldegem nog maar één op- en afrit op de nieuwe autostrade hebben. Het klaverblad in Maldegem, dat wordt uitgebreid, zal de enige plaats in Maldegem en Adegem zijn waar automobilisten nog de autostrade op en af kunnen.

De andere opritten die nu bestaan worden afgesloten en mogelijks vervangen door bruggen of tunnels. Op sommige plaatsen komt er evenwijdig met de nieuwe autostrade een trekweg. Die ingrepen hebben voor voor gevolg dat mensen die nu voor een korte verplaatsing toch de expresweg nemen over enkele jaren verplicht zullen worden om voor diezelfde verplaatsing opnieuw de secundaire wegen op te zoeken. Meer verkeer op de secundaire wegen betekent meer kansen op ongevallen langs die wegen.

Nieuw Profiel
Dat probleem werd reeds jaren geleden tijdens de onderhandelingen tussen het bevoegde ministerie en de gemeentebesturen die langs de N49 liggen aangesneden. Iedereen was het er tijdens die onderhandelingen over eens dat er ook maatregelen zullen nodig zijn om het drukkere verkeer langs de secundaire wegen in goede banen te leiden. Daarom werd het idee gelanceerd om een nieuw profiel van de N9 (Gent Eeklo Brugge) uit te tekenen. Alle steden en gemeenten die langs de N9 liggen hadden zo hun wensen in verband met het nieuwe profiel van de N9. Op de tekentafels van het ministerie werden voorontwerpen van dit nieuwe profiel gemaakt. Op basis van die ontwerpen werd er wordt er momenteel onderhandeld.

Nieuwe hoop
De gemeente Maldegem heeft ook zijn verlanglijstje voor het nieuwe uitzicht van de N9 op haar grondgebied ingediend. Op dat verlanglijstje staat opnieuw de aanleg van een rotonde op het kruispunt ter hoogte van de Hillestraat. In een eerste fase van de onderhandelingen had Steve Stevaert de noodzaak van een ingreep ter hoogte van de Hillestraat bevestigd. Enige maanden later hoorden we dat in een nieuw ontwerp het rondpunt in Adegem niet meer weerhouden werd. Wij zijn ondertussen een paar jaar verder en de inzichten zijn blijkbaar opnieuw gewijzigd. Volgens de laatste gegevens zou er opnieuw een rotonde ter hoogte van de Hillestraat voorzien worden. De plannen zijn nog altijd in de voor-ontwerpfase. Niets staat momenteel vast.

Lichten
Een ander teer punt op de N9 is het kruispunt van de N9 met de Sint Barbarastraat, de inrit naar het industrieterrein. Voor die plaats is de gemeente Maldegem al jaren vragende partij om verkeerslichten. Vooral tijdens de piekuren is het moeilijk om aan dat kruispunt de N9 op te komen of over te steken. Tot op heden heeft het ministerie steeds de boot afgehouden. In het verleden werd zelfs gesuggereerd dat als er op die plaats lichten kwamen de stoplichten op de N44 (ring rond Maldegem) ter hoogte van de Krommewege zouden verdwijnen en het kruisen van de N44 zou worden afgesloten.

Voor het kruispunt ter hoogte van de Sint Barbarastraat heeft Maldegem in het kader van het nieuwe profiel van de N9 haar vraag om lichten of een rotonde herhaald. Voor dat probleem heeft het ministerie wel oor maar of ze er ook een oplossing voor heeft is momenteel nog niet duidelijk. Ook over de uitvoering van het nieuw profiel zijn nog geen concrete data ingevuld.

Aan de omvorming van de N49 tot autostrade en de aanleg van het nieuw profiel van de N9 hangen zware prijskaartjes. De realisatie van de plannen zal afhangen van de prioriteit die aan de projecten wordt gegeven en van het geld dat de regering voor de realisatie van die plannen kan vrijmaken.


Zijn KBG-leden tweederangs parochianen?

Niet alleen kinderen zijn aan het feest met Pasen. Ook veel verenigingen nodigen in de week voor of na Pasen hun leden uit op een paasfeest.Verschillende katholieke verenigingen nemen in het programma van hun paasfeest een eucharistieviering op. Ook bij KBG Adegem is dat het geval. Reeds jaren vraagt de Adegemse KBG aan zijn proost en Pastoor van Adegem om de eucharistieviering in "den Hoogen Pad" op te dragen. Tot op heden is de pastoor niet ingegaan op hun verzoek. "Den Hoogen Pad is geen geschikte plaats om een eucharistieviering op te dragen" was de eerste en voornaamste reden waarom hij reeds jaren de vraag naast zich neerlegde. Groot was vorige week dan ook de verbazing van het bestuur en de leden van de KBG toen zij hoorden dat de pastoor van Adegem in den Hoogen Pad wél een mis deed voor de Bond van Gehandicapten. Zij vragen zich af of zij in de ogen van hun proost dan tweederangs parochianen zijn.

Andere voorbeelden
Dat den Hoogen Pad dicht bij de kerk is en dat KBG-leden die naar den Hoogen Pad kunnen gaan ook eerst even kunnen binnenspringen in de kerk is een andere argument dat de Adegemse pastoor opwierp toen wij hem om en reactie vroegen. De pastoor vergeet daarbij wel dat veel van de gepensioneerden door hun kinderen of kennissen met de auto naar het centrum van Adegem gebracht worden. De mensen die hen brengen zetten de KBG-leden af en vertrekken onmiddellijk. Zij nemen geen deel aan de eucharistieviering of aan het paasfeest. Andere leden van de KBG worden door bestuursleden opgehaald.

Voor veel van de KBG leden is een wandeling van de kerk naar den Hoogen Pad een te zware opdracht. Dat de mensen zich zelf naar de kerk kunnen begeven is geen argument als je weet dat de Adegemse pastoor in de loop van het jaar een paar maal op andere locaties dan de kerk een mis doet. Er mag toch van uitgegaan worden dat kermisklanten zich makkelijk naar de kerk kunnen verplaatsen. Toch draagt de pastoor jaarlijks de maandag van Spanjaardshoek kermis een eucharistie op in de feesttent. Als den Hoogen Pad al geen geschikte plaats is om een mis op te dragen dan is een feesttent dat nog minder.

Jaarlijks ter gelegenheid van de Kruisdagen draagt de Adegemse parochieherder minstens een mis op in openlucht of in een loods op een landbouwbedrijf. Ook die mensen kunnen zich makkelijker verplaatsen dan gepensioneerden.

Vervanger
Hij is niet de enige pastoor in het dekenaat Maldegem die het opdragen buiten de kerk weigert. Zijn collega uit Middelburg en Donk was proost van de KVG. Hij weigerde om voor hen een mis op te dragen in de Gilde. In tegenstelling tot het KBG bestuur bleef het bestuur van de KVG niet bij de pakken zitten. Zij zochten -en vonden- een geestelijke die wél bereid was om mis te doen in de Gilde. De pastoor werd meteen ook bedankt als proost van de vereniging. De Adegemse pastoor zou het wel ongepast vinden mocht het KBG bestuur een beroep doen op een andere geestelijke om in den Hoogen Pad een mis op te dragen...


Kinderen koken voor ouders en grootouders


De jongsten onder de kok zorgden voor de popcorn bij het aperitief.

De Adegemse afdeling van de Gezinsbond organiseerde een origineel etentje voor zijn leden. Voor de democratische prijs van € 2,5 mochten die tijdens de paasvakantie een avond de voeten onder de tafel steken in het parochiaal centrum. Het werd geen uitgebreid maar wel een speciaal menu, dat door speciale koks werd voorbereid.

Woensdagnamiddag verzamelden zich 26 kinderen van 5 tot 12 jaar in het parochiaal centrum. Onder het toeziend oog van bestuursleden van de Gezinsbond en enkele vrijwilligers bereidden zij de maaltijd voor hun ouders en/of grootouders voor.

De jongsten onder de kinderen bereidden een voorraad popcorn. Die werd 's avonds door de volwassenen in het parochiaal centrum bij het aperitief gebruikt. Zij hadden ook nog fruitspiesjes klaargemaakt. Als voorgerecht werden "croque monsieurs" geserveerd.

De oudsten zorgden voor het hoofdgerecht en voor het dessert. Het hoofdgerecht bestond uit Italiaanse aardappelgratiën. Als dessert werden pannenkoeken met fruit geserveerd. Voor zichzelf hadden de kinderen ook nog een potje choco gemaakt. Die namen ze mee naar huis.


Ook aardappelen schillen behoorde tot de taken van de jonge koks.

Alles was tijdig klaar voordat de eerste ouders omstreeks 17 uur hun opwachting in het parochiaal centrum maakten. Het was zo lekker dat er -nadat ze ruim twee uur getafeld hadden- niets meer over was. De afwas bleef de jonge koks bespaard, die werd door de bestuursleden van de Gezinsbond gedaan.


OM NAAR UIT TE KIJKEN:

Wandeling in Het Leen
Zondag 25 april organiseert de Gezinsbond een ochtendwandeling in het Leen. Om 7 uur wordt verzamelen geblazen aan de kerk in Adegem. Na de wandeling wordt een stevig ontbijt geserveerd. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Annie Longueville op het nummer 050 71 35 08.

Lachen met Martin De Jonge
Samen het programmatiecomité van de Hoogen Pad hebben plaatselijke verenigingen Martin De Jonge gecontracteerd voor een optreden op 4 mei in den Hoogen Pad. Kaarten kunnen gereserveerd worden bij het secretariaat van het Cultureel centrum.

Wielerwedstrijd
Zondag 25 april wordt na jaren in Adegem nog eens een wielerwedstrijd georganiseerd. In de Grote Prijs Guido Reybroeck voor Juniores verschijnt de Adegemse beloftevolle jonge renner Michiel Van Aelbroeck zeker aan de start, die om 15 u gegeven wordt.


Wedstrijden voor het behoud

Met nog 2 wedstrijden te spelen staat VK Adegem op de niet benijdenswaardige laatste plaats. De ploeg van trainer Martens heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Op 18 april speelt VK zijn voorlaatste wedstrijd op het veld van Destelbergen. Op 25 april staat de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Watervliet op het programma. Zelfs als VK beide wedstrijden wint is het nog afhankelijk van de resultaten van die twee ploegen -waaronder Destelbergen, die net boven Adegem geklasseerd staat. Als beide ploegen hun wedstrijden winnen degradeert VK naar derde provinciale en komt het in de reeks van Kleit terecht.


Eerste wedstrijd van damesploeg

VK Adegem start met een damesploeg. De voetbalschool De Toekomst, die in de schoot van de sportdienst werd opgericht, traint reeds een paar jaar jonge voetbalstertjes. Op zondag 25 april, vlak voor de wedstrijd Adegem - Watervliet, speelt de meisjesploeg om 13 uur op het terrein van VK Adegem zijn eerste wedstrijd in zijn bestaan tegen de Kadetten meisjes van Cercle Melle!

 


Home
Home