De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 19 - Week 15 : van 4 tot 10 april 2004


LEERKRACHTEN PAPAVER
WISSELDEN EVEN VAN KLAS


Juf Lieve (Blomme) wisselde voor EEN voormiddag haar eerste leerjaar voor de derde kleuterklas. Het was even wennen om te werken met kleuters bij wie discipline nog niet vanzelfsprekend is

Juf Katrien (De Baets) was aangenaam verrast over de enthousiaste medewerking van de kinderen van het eerste leerjaar. Ook voor haar is het experiment voor herhaling vatbaar.

In Basisschool de Papaver liep de afgelopen weken een duo stage. Een toekomstige lerares voor het Lager Onderwijs en een kleuterleidster in spe kwamen hun opgedane theorie aan de praktijk toetsen. In zo een duo-stage verwisselen de stagiaire voor het Lager Onderwijs en de stagiaire voor het kleuteronderwijs voor een aantal uren van plaats.

Een paar leerkrachten van de Papaver vonden dit zo speciaal dat zij besloten om, na een gesprek met de directeur, zelf ook eens het experiment te wagen. Juf Lieve van het eerste leerjaar bereidde op vrijdagnamiddag zoals gewoonlijk haar les voor maandagvoormiddag voor. Juf Katrien maakte op dat zelfde moment haar planning voor haar voormiddag met de kleuters van de derde kleuterklas. Daarna gingen ze rond de tafel zitten en wisselden van agenda.

Voor de kinderen van het eerste leerjaar was het maandagvoormiddag even wennen. Niet hun juf Lieve stond voor de klas maar wel juf Katrien die de ze kennen van de derde kleuterklas. Ook in de derde kleuterklas wisten de kinderen even niet waar ze het hadden. Hun lieve juf Katrien hadden ze op de speelplaats gezien en nu stond daar plots juf Lieve bij hen in de klas. Het duurde niet lang of in beide klassen waren de kinderen aan de nieuwe situatie gewend. Voor de beide leerkrachten was het, zo vertelden ze ons maandagavond, even aanpassen.

"Het is ongelooflijk welke verandering de kleuters na amper vijf maanden in het eerste leerjaar hebben gemaakt.. Zij zijn veel gedisciplineerder en alle kinderen werken enthousiast mee als er gelezen wordt of als er vragen moeten opgelost worden", was de eerste evaluatie van juf Katrien na een voormiddag voor het eerste leerjaar te hebben gestaan. Bij juf Lieve begon de nieuwe schoolweek me het verteluurtje. Voor haar was het even wennen om te werken met kleuters die niet onmiddellijk reageren op het teken van hun juf. Zij moest ook luisteren toen een van haar kleuters liet meteen weten dat hij niets te vertellen had vandaag.

Zowel juf Lieve als Katrien die reeds jaren in het onderwijs staan vonden het een geslaagd experiment dat voor herhaling vatbaar is. Zij zullen hun ervaring met hun collega' s delen. Of andere leerkrachten uit de Papaver hun experimenten zullen volgen konden zij maandagavond nog niet zeggen. Zij zijn er van overtuigd dat die wissel zeker jonge leerkrachten veel kan leren over de evolutie kinderen op een korte termijn in hun overgang van Kleuter naar Scholier meemaken. Ook directeur Jozef Ginneberghe volgde met belangstelling het experiment. Of er een vervolg komt zal volgens de directeur afhangen van de reacties van het ganse lerarenkorps.


DE ARK ZORGT VOOR TOTAAL-
SPEKTAKEL IN DEN HOOGEN PAD


Meer dan 250 leerlingen uit 13 klassen van de Ark hebben in den Hoogen Pad
voor spektakel gezorgd. Een aantal van hen bewoog zich op het podium alsof
ze al jaren toneel speelden. Dat belooft voor de toekomst..

Vorig weekend hebben meer dan 250 leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de ARK den Hoogen Pad op stelten gezet. De opvoering van het totaalspektakel "Echte Helden" was het sluitstuk van een project dat begon bij het begin van het vorig schooljaar.

"Vijf jaar nadat de scholen van de Zusters Maricolen en de Broederschool besloten om onder de vlag van De ARK samen te werken hebben de leerkrachten en leerlingen van de drie hoogste jaren van het Lager Onderwijs voor het eerst een spektakel gebracht waarbij alle leerlingen van die klassen actief betrokken werden", vertelde Arne Ornelis, een van de initiatiefnemers, ons vrijdagnamiddag tijdens de Algemene repetitie.

Samen met nog enkele leerkrachten had hij bij het begin van het schooljaar het plan opgevat om in een project van Muziek, dans en beeldvorming een totaalspektakel te brengen. Vooraleer verder aan het project werd gewerkt werd het idee met de leerkrachten en leerlingen besproken. Nadat ze het eens geworden waren over het project werd via internet een geschikt stuk gezocht om als basis voor het spektakel te dienen.

Om vlot te kunnen werken werden werkgroepen gevormd. In alle werkgroepen zaten leerlingen van de verschillende leerjaren. Wie zich geroepen voelde om toneel te spelen werd in de werkgroep "acteurs en actrices" ingelijfd. Anderen kozen voor de werkgroep koren, decorbouwers of affiche-ontwerpers en programmakers. De leerlingen en leerkrachten pasten de teksten van het stuk aan naar de eigen omgeving Zij lieten ook hun fantasie de vrije loop bij het creëren van de verschillende dansen die tijdens het spektakel werden uitgevoerd.

Om de kosten van het project te kunnen betalen zochten de leerlingen en leerkrachten ook sponsors. De eerste maanden werd wekelijks een paar uren aan het project gewerkt. Naarmate de datum van de opvoering naderde werd er ook intenser aan de voorbereidingen van het spektakel gewerkt. De laatste week maakten de leerlingen dagelijks de verplaatsing naar den Hoogen Pad om te wennen aan het podium en de grote zaal.

Open Doekjes
Vorige week vrijdag en zondag genoten tijdens 4 voorstellingen ruim 1800 toeschouwers van het spektakel. Het werd een mengeling van muziek, dans en toneel. Alles draaide om de verwarring in een klas op de laatste dag voor de vakantie. Een mysterieuze diefstal en verdwenen rapporten kwamen de rust verstoren. Het publiek genoot met volle teugen van het spektakel en bedankte de leerkrachten en de leerlingen met meerdere open doekjes tijdens de opvoering en een staande ovatie toen voor het laats het doek viel.


DE FIETSWACHT WIL MEER,
BETERE EN VEILIGER FIETSPADEN


Het ACW koos onze gemeente uit als startplaats van het project FIETSWACHT.
In hun blad FIETSBAND worden de resultaten van het project en aankondigingen
van activiteiten opgenomen.

Het ACW Gewest Gent-Eeklo heeft in samenwerking met Vakantiegenoegens de 29 steden en gemeenten van het gewest aangeschreven om samen te streven naar meer, betere en veiliger fietspad-netwerken. Van de 29 aangeschreven steden en gemeenten reageerden er reeds 19 positief. Maldegem werd door het ACW uitgekozen als officiële startplaats van het project dat over meerdere jaren loopt. Belgisch pistier nummer één Etienne De Wilde aanvaardde het peterschap over het project, dat tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis officieel van start ging. Daar stelde Etienne De Wilde dat Vlaanderen op het vlak van veilige fietspaden een niet geringe achterstand heeft op de ons omringende landen. Hij hoopt dat dank zij Fietswacht die achterstand over een paar jaar zal weggewerkt zijn.

Iedereen is Fietswachter!
Het principe is eenvoudig: iedereen kan aan het project deelnemen. Wie in een van de gemeenten langs een fietspad rijdt en daar onregelmatigheden ziet (putten of losliggende stenen) stelt zich in verbinding met het nummer 070 22 21 24 van Fietswacht. Hij geeft zijn naam, adres en telefoonnummer op en omschrijft het probleem. Het secretariaat van Fietswacht, dat bemand wordt door een personeelslid van het ACW, speelt de klacht door naar de stad of gemeente waar het euvel is vastgesteld. Er kunnen ook suggesties voor nieuwe fietspaden gedaan worden. Van de gemeenten die zich hebben ingeschreven om mee te werken aan het project wordt verwacht dat zij reageren op de klachten die hen worden overgemaakt.

Opvolging
Van de deelnemende gemeenten wordt ook verwacht dat zij laten weten binnen welke tijdsspanne er een oplossing aan het probleem kan gegeven worden. Maar daar eindigt het project niet: het ACW wil met Fietswacht de klachten opvolgen. Daarom verwacht zij van de mensen die een klacht hebben doorgespeeld, dat die na enkele weken een kijkje nemen waar ze het probleem met een fietspad hebben vastgesteld. Als er dan nog steeds niets ondernomen werd om het probleem op te lossen moeten zij opnieuw met de Fietswacht contact opnemen. Als de gemeenten het dan nog vertikken om te reageren, dan kan Fietswacht het probleem doorspelen naar de pers die het uitgebreid onder de aandacht kan brengen.

De aangesloten gemeenten verklaarden tijdens de startvergadering in het Maldegems gemeentehuis dat zij volledig achter het project staan en ook zullen meewerken. Gehoopt wordt dat ook de steden en gemeenten die nog niet gereageerd het project in de nabije toekomst toch nog zullen onderschrijven...


ADEGEM KRIJGT TOCH
EEN WIELERWEDSTRIJD

Dat het Adegemse Kermiscomité om organisatorische redenen zijn plannen om tijdens het weekend van de zomerkermis een wielerwedstrijd te organiseren moesten laten varen hebben wij in verleden gemeld. Er kon in het centrum -gezien de nieuwe stratenstructuur- geen aankomst aangelegd worden die aan de wettelijke normen voldeed.

Het afvoeren van de wielerwedstrijd ter gelegenheid van Adegem kermis betekent echter niet dat er in Adegem in 2004 geen wielerwedstrijd georganiseerd wordt. Wie Michiel Van Aelbroeck -onze sportman van het jaar 2003- aan het werk wil zien, heeft op zondag 25 april afspraak op de Spanjaardshoek. Daar wordt voor juniores de Grote Prijs Reybroeck georganiseerd. Na al die jaren komen wielerliefhebbers in Adegem toch nog eens aan hun trekken!


VROEGE VOGELS

Met de komst van de lente komt ook de natuur opnieuw tot leven. Het wordt opnieuw heerlijk wandelen tussen de ontluikende bloemen en bij de symfonie die 's morgens door de vogels bij het ontwaken wordt gebracht. Om extra van de natuur te kunnen genieten organiseert Gezinsbond Adegem op 25 april een wandeling in het Leen in Eeklo. De deelnemers verzamelen om 7 u aan de kerk in Adegem.

De wandeling in de ontwakende natuur, die ongeveer twee uur zal duren, wordt gevolgd door een ontbijt. Inschrijven voor de wandeling met ontbijt kan tot 20 april bij Leo Notteboom, op het nummer 050 71 40 91...


STADSGEZICHTEN

Tussen april en oktober biedt het Davidsfonds u de mogelijkheid om tijdens 10 weekends evenzoveel steden in Frankrijk, Nederland of Vlaanderen te bezoeken. De eerste uitstap staat op zaterdag 17 april geprogrammeerd. Dan wordt een bezoek gebracht aan het Nederlandse Leiden.

Voor informatie over deze uitstap -en over de negen andere- kan contact opgenomen worden met Piet Blomme op het nummer 050 71 43 57.

 


Home
Home