De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 16 - Week 12 : van 14 tot 20 maart 2004


'T FOLKLOORKE 25 JAAR JONG


Het bestuur van 't Folkloorke heeft de handen vol
met de voorbereiding van zijn groots verjaardagsfeest

Ook dit jaar was Adegem dank zij 't Folkloorke vertegenwoordigd in de Maldegemse Carnavalsstoeten. Aan de praalwagen was duidelijk te zien dat de folkloristische groep dit jaar zijn zilveren jubileum viert. Rosy, Marc en Frank zijn de enige leden van 't Folkloorke die er van bij de start tot nu bij zijn.

Het begon allemaal 26 jaar geleden, toen enkele vrienden besloten om een wagen te bouwen en deel te nemen aan in de Maldegemse carnavalsstoet. Zij bouwden een prachtige wagen, die werd ingeschreven onder de titel "Hoera ik word Papa".

Het samen feesten beviel het gezelschap zo goed dat zij besloten om in de toekomst vaker gezamenlijk deel te nemen aan activiteiten. Zo werd, volgens Rosie, Marc en Frank, 't Folkloorke geboren. De groep ontwierp een eigen outfit en zijn eerste optreden als folkloreroep vond plaats ter gelegenheid van Adegem kermis.

VAN VOLKSDANS NAAR CARNAVAL
't Folkloorke had succes met zijn volksdansen en werd op verschillende plaatsen in Vlaanderen gevraagd. Naast het volksdansen hadden de leden van de groep echter ook de smaak van het Carnavalvieren te pakken.

Zij hadden Frank Willems gesteund toen hij zich kandidaat stelde bij de verkiezing van Prins Carnaval. De twee daarop volgende jaren steunden zij hem op zijn weg naar de titel van Keizer Frank I. De Reus Keizer Frank I werd een van de symbolen van 't Folkloorke.

De leden van het eerste uur waren door de volksdansmicrobe gebeten. Hetzelfde kon niet gezegd worden van de jongeren die later bij de groep aansloten. De belangstelling en het aantal optredens verminderde, tot het bestuur de beslissing nam om zich in de toekomst vooral op carnaval toe te leggen.

VERBROEDEREN
't Folkloorke heeft een eigen Prins Carnaval met aan zijn zijde een beeldige Prinses. In de afgelopen jaren heeft het gezelschap zich een solide reputatie als carnavalsgroep opgebouwd. 't Folkloorke wordt terecht een van de belangrijkste ambassadeurs van Adegem en Maldegem genoemd.

De groep heeft contacten gelegd in binnen- en buitenland. Er wordt verbroederd met de carnavalsverenigingen Rot Weiss uit het Duitse Lampertheim en met de Tolmennekens uit het Nederlandse Wierden. Steden waarmee ook de gemeente Maldegem verbroedert.

SOCIAAL
Samen feesten is het motto van de leden van 't Folkloorke, maar zij hebben ook het hart op de juiste plaats zitten. In de beginjaren hielpen zij de Adegemnaren van hun oud papier af. Dat deden ze niet zo zeer om de kas voor zichzelf te spijzen, maar om mensen in nood uit de eigen regio te kunnen helpen.

Toen het oud papier geen geld meer waard was werd naar andere middelen gezocht om zaad in het bakske te krijgen. 't Folkloorke is dan ook een trouwe gast op allerlei socio-culturele manifestaties, waar zij proberen volk aan hun kraam te krijgen om iets te eten of te drinken of om via een tombola een prijs te winnen. Keizer Frank en zijn vrienden zijn ook bekenden in het Elisabeth rusthuis in Adegem.

VERJAARDAGSBAL
Jaarlijks organiseert 't Folkloorke een groot feest. Dit jaar staat dat feest vanzelfsprekend geheel in het teken van hun Zilveren jubileum. Op zaterdagavond 20 maart worden vrienden en kennissen dan ook massaal verwacht in de Zaal Sparrenhof in Eeklo.

Naast de vrienden uit de eigen regio zullen zaterdagavond veel carnavalsverenigingen naar het feest komen. De vrienden uit de partnersteden zijn zeker van de partij. Het zal zoals ieder jaar een lange gezellige nacht worden, ongeacht hoe laat het ook wordt.

De dag na het feest staat er voor het bestuur van 't Folkloorke een bezoek aan het rusthuis op het programma. Niet alleen 't Folkloorke, maar ook de vrienden uit Lampertheim gaan die dag mee op bezoek.

't Folkloorke

Rosy, Marc en Frank stonden samen aan de doopfont van 't Folkloorke. Het drietal kijkt trots terug op 25 jaar Folkloorke, en hoopt dat zij samen met de groep nog veel plezier mogen beleven.


GEEN HOORZITTING / WEL HOORZITTING

Eind vorig jaar raakte bekend dat er plannen bestonden om op den Hoeke een funerarium te in te richten. Er werd een bouwvergunning aangevraagd en later moest ook een milieuvergunning worden aangevraagd.

Toen het college van burgemeester en schepenen hoorde dat er uit de buurt waar het funerarium voorzien was protest opstak, adviseerden zij de firma die de bouwaanvraag deed ook haar milieuaanvraag te doen. Het zou volgens het college zinloos zijn om eerst een bouwvergunning af te leveren en pas daarna te beslissen of er al dan niet een milieuvergunning wordt afgeleverd.

Tegenstanders van het funerarium hadden een onderhoud met een delegatie van de gemeente. Die wenste op die bijeenkomst geen standpunt in te nemen maar verzekerde de mensen dat er, voordat het college een beslissing nam, een hoorzitting zou komen. Daarop zou een personeelslid van de milieudienst de wettelijke bepalingen rond een funerarium uitleggen en de firma zou uitleg geven over wat er gebeurt en wat de omgeving merkt van wat er in het funerarium gebeurt.

Zowel de firma als de tegenstanders van de vestiging van het funerarium vonden dit een goede oplossing. De tegenstanders zouden wachten tot na de hoorzitting om eventuele bezwaren in te dienen. Toen de officiële brief met de aankondiging van het openbaar onderzoek werd aangeplakt bleek echter dat er geen openbaar onderzoek voorzien was. Wettelijk is dat ook niet nodig. Omdat de hoorzitting beloofd was kreeg de milieudienst de opdracht om er toch een te organiseren.

Die hoorzitting was gepland voor vorige week donderdag. Een briefje aan de deur van den Hoogen Pad leerde ons dat de hoorzitting niet doorging. Zij is verplaatst naar maandag 15 maart en begint om 19 u. Het ziet er naar uit dat het college van burgemeester en schepenen op die bijeenkomst zullen schitteren door hun afwezigheid: maandagnamiddag is er de wekelijkse bijeenkomst van het college en om 19 u staat er een ontmoeting met de collega's van Sluis op de agenda. Samen wonen zij in de Bloemestraat in Maldegem een demonstratie in hulpverlening bij...


CANTICORUM ZINGT AL TWINTIG JAAR


Het jarige Canticorum was in de Sint Adrianuskerk gastheer voor de
zeven andere koren die deelnamen aan de tweede Dekenale Zangavond.

Vrijdagavond ging in de Sint Adrianuskerk in het tweede dekenaal zangfeest door. Dat de Sint Adrianuskerk zich uitstekend leent voor een muzikaal evenement werd vrijdagavond nog maar eens bewezen. Alle zitjes in de kerk waren ingenomen toen de het Adegems koor Canticorum en het Gregoriaans koor uit Maldegem het zangfeest openden. In totaal namen acht koren aan het feest deel. Het werd een schitterende muzikale avond Het applaus dat de koren na de laatste samenzang kregen was dan ook meer dan verdiend...

Mannenkoor
De dekenale zangavond was voor het koor Canticorum het hoogtepunt in de viering van zijn 20 jarig bestaan. Het koor werd niet opgericht, maar is ontstaan uit het Adegemse kerkkoor dat aanvankelijk een mannenbastion was. Dat koor zou reeds meer dan honderd jaar bestaan. Het is pas toen onderpastoor Vermeersch in Adegem mee over de zielen van de parochianen waakte dat ook vrouwen in het koor werden toegelaten. Over de juiste datum waarop Canticorum officieel van start ging is geen duidelijkheid, maar aangenomen wordt dat het ongeveer 20 jaar geleden is.

Het koor dat zich vooral toelegt op het opluisteren van erediensten heeft ook al een aantal optredens buiten de kerkmuren op zijn actief. Alhoewel het steeds moeilijker wordt om mensen te motiveren in hun vrije tijd iets te doen voor de gemeenschap kan Canticorum nog altijd op een behoorlijke bezetting rekenen. Na het zangfeest in de kerk werd er vrijdagavond door de koorleden en het publiek geklonken op de 20ste verjaardag van Canticorum en het succes van het zangfeest.


MICHEL MARTENS OPNIEUW IN BEELD
BIJ VK ADEGEM

"Wij hopen op een puntje op Lochristi" verklapte ons vorige week zaterdag de voorzitter van VK Adegem... Toen wij zondagavond de uitslagen in 2de provinciale overliepen konden wij onze ogen niet geloven: Adegem kreeg op Lochristi een 6-0 aangesmeerd.

Alhoewel de trainer voor de wedstrijd nog niet officieel in vraag stond deden er toch geruchten de ronde over een mogelijke trainerswissel. De trainer heeft de eer aan zichzelf gehouden en heeft zondag zelf zijn ontslag ingediend.

Na de nederlaag op Lochristi prijkt Adegem op een alles behalve benijdenswaardige voorlaatste plaats in de rangschikking. Het bestuur heeft geen minuut te verliezen, wil het de kansen op de behoud intact houden. Daarom werd begin vorig weer reeds in de vervanging van de ontslagnemende trainer voorzien.

De nieuwkomer is geen onbekende: Michel Martens was ooit een rots in de branding in de Adegemse verdediging en heeft de ploeg een paar jaar terug ook nog getraind. Alhoewel hij na verschillende kwetsuren de shoes aan de haak heeft gehangen bleef hij de prestaties van VK Adegem op de voet volgen. Hij kent de spelers en het bestuur.

Zondag speelt de ploeg voor het eerst onder zijn leiding. De thuiswedstrijd tegen Waarschoot wordt zeker geen makkie. Waarschoot geeft geen geschenken en schorsingen en kwetsuren zorgen er voor dat de nieuwe trainer net voldoende spelers uit de kern overhoudt om een ploeg samen te stellen. Of het effect van de trainerswissel bij Adegem lukt zullen we zondag na 16 uur 45 weten.


GEZINSBOND SPEELT PETANQUE EN WANDELT

Bij de Adegemse afdeling van de Gezinsbond zorgen ze voor informatie, vorming en ontspanning. In het luik ontspanning staan er voor de nabije toekomst twee activiteiten geprogrammeerd.

Zaterdag 27 maart organiseert de Gezinsbond een pétanque-avond. Wie wil meespelen heeft om 19u30 afspraak aan de overdekte verwarmde terreinen in de Moeie in Eeklo. Vooraf inschrijven kan bij Gaston Regelbrugge op het nummer 050 71 70 47.

Op vrijdag 2 april wordt er gewandeld: verzameling om 14u30 aan het Canadamuseum in Heulendonk. De wandeling door de Adegemse natuur vindt plaats onder leiding van een natuurgids. Na de wandeling wachten de koffie en de pannenkoeken. Inschrijven kan tot 30 maart bij Firmin Ginneberge op het nummer 050 71 29 40.


VIERHANDIG PIANOSPEL

Zaterdag 20 maart zijn op uitnodiging van Davidsfonds Adegem Stijn en Steven Kolacny te gast in den Hoogen Pad. Met Gipsy keren de gebroeders terug naar hun basis: een vleugelpiano en een podiumspot. In Gipsy staan de Hongaarse dansen van Johannes Brahms centraal.

Het wordt zaterdagavond niet alleen genieten van het pianospel van de gebroeders Kolacny: naast muziek is ook humor een van hun sterke punten. Ook daar kan het publiek zaterdagavond van genieten. Kaarten kosten € 9 in voorverkoop en € 11 aan de ingang.

Voor informatie en kaartbespreking kan contact opgenomen worden met bestuursleden van het Davidsfonds of met het secretariaat van den Hoogen Pad.

 


Home