De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 14 - Week 10 : van 29 februari tot 6 maart 2004


PERMANENT OEFENTERREIN
NIET WELKOM IN ADEGEM!

Toen enkele jaren terug in de schoot van de Gemeentelijke Sportraad de Motorcel werd opgericht koesterden vooral de Motor- en autocrossers hoge verwachtingen. Zij gaven het bestuur van de pas opgerichte Cel de opdracht om er voor te zorgen dat er zo snel als mogelijk een permanent oefenterrein kwam. Er werden zelfs een aantal percelen grond die in aanmerking kwamen voor de aanleg van het terrein naar voor geschoven.

De hoop van de sporters groeide nog, toen zij van zowel burgemeester Johan De Roo als van schepen van Sport Noël Wille te horen kregen dat het college achter het initiatief stond. Het bestuur van de Motorcel waarschuwde de sporters, dat zelfs als zij in haar opzet zou slagen, het toch nog jaren zou duren voor het permanent oefenterrein er kwam: alle door hen naar voor geschoven terreinen lagen op het gewestplan in de Landbouwzone.

Het zou niet voldoende zijn om de eigenaar te overtuigen om zijn grond te verhuren of te verkopen, de grond zou ook nog een bestemmingswijziging moeten krijgen. Een bestemmingswijziging aanvragen en verkrijgen duurt minstens een jaar. Eén eigenaar was onmiddellijk bereid om zijn grond te verhuren: hij is zelf motorcrosser, en organiseert jaarlijks op het terrein dat naar voor geschoven was een cross.

Provinciaal en Federaal
Nog voor de motorcel bij de gemeente een aanvraag voor een bestemmingswijziging indiende kwam er reeds verzet tegen de inplanting van het permanent oefenterrein in De Kom (Malecote), naast het kanaal van Schipdonk.

Met, volgens leden van de motorcel onjuiste argumenten, werden mensen overtuigd om de petitie te ondertekenen en probeerden de tegenstanders ook burgemeester De Roo er van te overtuigen dat hij de inplanting van het oefenterrein tegen moest houden. Opmerkelijk was wel dat het college van burgemeester en schepenen het toen niet nodig vond om de aangehaalde argumenten aan de motorcel voor te leggen.

Er kwam uit een andere hoek een reactie. Zowel de federale als de Gewestregering trokken het probleem van de permanente polyvalente oefenterreinen naar zich toe. Voor de motorcel was het werk voorlopig gedaan. Het was nu afwachten wat de provincie Oost Vlaanderen en de federale regering zouden doen. Het dossier vorderde met een slakkengangetje tot eind 2002. Toen liet de provincie Oost Vlaanderen weten dat Zij in haar provincie 4 of mogelijks 5 plaatsen had waar een polyvalent oefenterrein kon ingeplant worden. Een van die plaatsen was Maldegem.

Celie
Begin maart 2003 kwam een werkgroep van de provincie naar Maldegem. Die bracht een bezoek aan Celie, waar zij een terrein hadden dat volgens hun gegevens in aanmerking kon komen voor de aanleg van het oefenterrein. Het gaat om een terrein dat paalt aan Sint Laureins en Eeklo.

Zij hadden via verschillende kanalen gehoord van de Motorcel en van het feit dat de het college achter het initiatief van de motorcel stond. Er werd tijdens het bezoek aan twee schepenen een plan overhandigd waarop aangeduid stond waar het oefenterrein mogelijks kon aangelegd worden. De schepenen kregen de raad mee om met de mogelijke inplanting van een oefenterrein rekening te houden bij de opmaak van het voorontwerp van hun gemeentelijk structuurplan. De provincie zou verder aan het dossier werken.

Bocht van 180°
Op 6 oktober 2003 was er opnieuw overleg tussen de provincie en een delegatie van het Maldegems College van burgemeester en schepenen. Tijdens die bijeenkomst had de delegatie een gunstig advies voor het terrein naast de N49, op voorwaarde dat er met een aantal opmerkingen rekening gehouden werd. Daar kon de werkgroep van de provincie in komen. Het dossier werd verder samengesteld en de aanvraag aan de bevoegde minister om een bestemmingswijziging te krijgen voor dat stuk grond werd door de provinciale werkgroep opgemaakt.

Toen kwam er plots een ander geluid uit Maldegem: Burgemeester De Roo liet nu weten dat Maldegem niet akkoord ging met de inplanting van het permanent oefenterrein in zijn gemeente. Een zelfde geluid werd gehoord in de provincieraad, uit de mond van het Maldegems provincieraadslid voor de CD&V en schepen in Maldegem Geert De Roo.

Bij het bestuur van de Motorcel kwamen verschillende telefoontjes binnen van verbouwereerde motorcrossers. De bestuursleden van de Motorcel wisten ook niet hoe zij moesten reageren: zij hadden de reacties van de burgemeester en het provincieraadslid via de pers vernomen. Van het college van burgemeester en schepenen hadden zij geen nieuws. Naar wij vernamen heeft het college hen tot op heden nog niet ingelicht over de reden van de wijziging van hun standpunt.

Illegaal Trainen
Ondertussen is het nieuwe seizoen aangebroken en de motorcrossers zijn misnoegd. Zij hebben nog steeds geen oefenterrein. "Iedereen is trots op onze wereldkampioenen in de motorcross. Die mannen zij toch ook klein begonnen en hebben toch ook moeten trainen. Er zijn in onze regio zoveel motorcrossers en autocrossers. Als wij willen trainen dan moeten wij meer dan 100 km ver rijden en naar Nederland trekken" klinkt het bij de piloten.

Een derde mogelijkheid -en daar werd door een aantal piloten voor gekozen- is het trainen in de illegaliteit. "Als zij liever hebben dat wij twee of driemaal per week op verboden terrein in de nabijheid van woningen trainen dan eenmaal per week op een officieel terrein, dan moeten zij het weten" lieten de piloten nog weten. Naar wij vernamen werd bij de provincie het dossier Maldegem op een laag pitje gezet...


ELLENDE EN PRET IN DE SNEEUW

Ook Adegem ontsnapte vorige week niet aan de mogelijk laatste speldenprik van koning winter. De eerste aanval met sneeuw donderdag werd nog vlot opgevangen: de wegen lagen er glad bij, maar na een strooironde waren in de eerste plaats de drukst bereden wegen berijdbaar.

De sneeuwval in de vroege vrijdagmorgen zorgde echter in Adegem en Maldegem voor veel problemen. Strooien op losliggende sneeuw is van weinig nut: pas als de sneeuw is vastgereden kan het zout zijn werk doen! De gemeentelijke strooidienst had wel preventief gestrooid maar dat voorkwam niet dat ook in Maldegem en Adegem de straten onder de sneeuw zaten en moeilijk of niet berijdbaar waren.

"Wij hebben vrijdag 30 personeelsleden ingezet om ons strooiplan zo snel als mogelijk uit te voeren. Zeggen dat de problemen snel opgelost waren zou de waarheid geweld aan doen. Toch durven wij beweren dat, in vergelijking met de omliggende gemeenten, onze drukst bereden straten sneller berijdbaar waren" klonk het bij de schepen van Openbare Werken.

Uit contacten met bedrijven op het industrieterrein leerden we dat het aantal laatkomers ten gevolge van de sneeuw relatief laag lag.

De kinderen trokken zich van al de miserie die de grote mensen met de sneeuw en gladde wegen hadden niets aan: zij genoten van de sneeuw. De sneeuwmannen rezen als paddestoelen uit de grond en her en der was er zelfs een slee in de sneeuw te zien. Hun krokusvakantie kon na vrijdag niet meer stuk!


Er was heel wat zout nodig om Adegem Dorp
na de sneeuwval opnieuw berijdbaar te krijgen.
 

Ook op het industrieterrein waren de wegen aanvankelijk onberijdbaar.
Een interventie van de strooiploeg verhielp de problemen.
 

PAASEIEREN WINNEN BIJ VRIJ MALDEGEM!

Het is feest bij drukkerij Van Hoestenberghe en dat zullen de lezers geweten hebben: het weekblad Vrij Maldegem bestaat dit jaar 60 jaar, Drukkerij Van Hoestenberghe bestaat 75 jaar, en het geslacht Van Hoestenberghe is reeds 125 jaar actief in het drukken en uitgeven.

Die drie jubilea wil de familie Van Hoestenberghe samen met haar lezers vieren: de komende maanden zullen er wedstrijden georganiseerd worden waarbij er voor de lezers prijzen te winnen vallen.

Met een eerste initiatief betrekt de drukkerij de kinderen bij de viering. In de nabije toekomst zal in alle brievenbussen een kleurboek vallen. Ook in de winkels waar Vrij Maldegem verkocht worden zullen kleurboeken liggen die kunnen meegenomen worden. Voor de kinderen die de mooist gekleurde tekeningen binnenbrengen heeft Drukkerij Van Hoestenberghe prijzen achter de hand. Omdat de prijskamp rond Pasen wordt georganiseerd zullen er in de prijzenpot vooral paaseieren zitten.


BINNENKORT TWEE KERMISCOMITES ?

Net nu het Adegemse kermiscomité met enkele dynamische elementen is uitgebreid en plannen heeft voor de toekomst, komt er een kaper op de kust.

De VZW Adingha, die gestart is als Zaalvoetbalploeg maar ondertussen zijn activiteiten op verschillende terreinen heeft uitgebreid, maakte er na de zomerkermis van 2003 geen geheim van dat zij in de toekomst als organisator van de jaarlijkse kermis haar voet wil plaatsen naast het huidig kermiscomité. De VZW heeft die intenties ook aan het college van burgemeester en schepen laten kennen.

Volgens de woordvoerder van Adingha is het niet meer dan logisch dat een deel van de subsidie die nu aan het Adegems kermiscomité betaald wordt in de toekomst aan hen, als kermiscomité, betaald zou worden. VZW Adingha heeft dat ook in een brief aan het college laten weten, en zou in dat verband goed nieuws gekregen hebben van het college.

Wij namen contact op met drie leden van het college van burgemeester en schepenen, maar geen van hen bevestigde de verklaring van de woordvoerder van de VZW Adingha. Zij wezen er wel op dat een comité van een wijkkermis wel aanspraak kan maken op een deel van de subsidies die voor feestvierend Adegem voorzien zijn. Het totaalbedrag optrekken zit er voor het college momenteel niet in.

Verschillende visies
Willy Boulez, voorzitter van het officiële Adegemse kermiscomité, viel uit de lucht toen wij hem over een mogelijke daling van de jaarlijkse subsidie spraken. Van het college van burgemeester en schepenen heeft hij over een mogelijke opsplitsing van de subsidie nog geen woord gehoord.

Van een vete of ruzie wil de heer Boulez niet spreken. Hij en zijn comité zijn bereid om samen te werken met de VZW Adingha bij het opstellen van het programma van de kermissen. Hij wijst er echter wel op dat er een verschil van opvatting is tussen het officiële kermiscomité en de VZW Adingha. "Wij organiseren tijdens de kermis activiteiten om de mensen iets aan te bieden. De initiatieven die Adingha neemt zijn in de eerste plaats om geld in hun bakje binnen te brengen..."

"Wij nemen heb dat niet kwalijk. Het is logisch dat zij aan de activiteiten die zij organiseren iets overhouden voor hun kas. Of die activiteiten gedeeltelijk met geld van de gemeenschap moeten gefinancierd worden is een andere zaak" legt de voorzitter het Adegems kermiscomité uit.

Het verhaal wordt zeker vervolgd...


PRINS EN PRINSES IN HET NIEUW

Vorige week zondag trokken de carnavalsstoeten door Maldegem. Net als de afgelopen 24 jaar ontbrak Adegem ook dit jaar niet op de afspraak. Keizer Frank en het Folkloorke pakten ter gelegenheid van hun 25 jarig bestaan uit met een nieuwe praalwagen.

Niet alleen de praalwagen was nieuw. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de groep werden ook Prins Jurgen (Van Rie) en prinses Griet (Dedecker) in het nieuw gestoken. De voorstelling van de nieuwe outfit van de prins en de prinses gebeurde door de voorzitter Marc Borgonjon, ten huize van Keizer Frank I in de Oude Staatsbaan...


DEKENAAT MALDEGEM ZINGT IN ADEGEM

Twee jaar geleden traden de zangkoren uit het Dekenaat Maldegem voor het eerst samen op. De Dekenale Zangavond ging door in Knesselare. Op vrijdag 12 maart staat de tweede zangavond op het programma.

Omdat het Adegemse koor Canticorum dit jaar zijn 20ste verjaardag viert is dat koor op vrijdag 12 maart gastheer voor de zeven andere koren uit het dekenaat Maldegem én voor het publiek.

De zangavond gaat door in de Sint Adrianuskerk en begint om 20 uur. Na het optreden van de koren in de kerk wordt aan de zangers en aan het publiek een drankje aangeboden in den Hoogen Pad. Kaarten voor het optreden kosten € 3. Bestellen kan op het nummer 050-71.28.02 of 050-71.26.91.


WIE HAALT GOUD, ZILVER OF BRONS OP DE JEUGDOLYMPIADE?

Om de jeugd aan te zetten om meer aan sport te doen pakt minister Marino Keulen uit met een Jeugdolympiade. Jongeren tussen 10 en 14 jaar kunnen voor het behalen van goud, zilver of brons proeven afleggen in vijf sportdisciplines.

Brons kan behaald worden op lokaal niveau. Maldegem organiseert zijn deel van de Jeugdolympiade op zondag 21 maart. De sporten waarin een medaille behaald kan worden zijn Atletiek, Wielrennen, Zwemmen, Basketbal en Turnen.

Iedere deelnemer kan aan verschillende disciplines deelnemen. Inschrijven kan tot 14 maart bij de gemeentelijke Sportdienst in het Sint Annazwembad. Ook om deel te nemen aan de proeven voor goud en zilver kan contact worden opgenomen met de sportdienst.

 


Home