De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 13 - Week 9 : van 22 tot 28 februari 2004


EMMA D'HOORE KANDIDAAT JUNIOR JOURNALIST


Uit de 20 stukjes proza die de jury te lezen kreeg koos zij Opaatje of Baron
van Emma D'Hoore als het beste. Emma is met haar pennenvrucht ook nog
in de running voor de titel van Junior Journalist. Die titel wordt jaarlijks door
Davidsfonds Nationaal toegekend aan de winnaar van zijn opstelwedstrijd

Voor de tweede maal nam Davidsfonds Adegem deel aan de wedstrijd Junior-journalist die door het hoofdbestuur van het Davidsfonds nationaal wordt georganiseerd. In samenspraak met de directie van de school De Papaver organiseerde de plaatselijke afdeling een wedstrijd junior Journalist onder de leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar.

In het werk dat de leerlingen maakten moesten een aantal thema' s verwekt worden, waaronder liefde, leeftijd en dieren. De 74 leerlingen die aan de wedstrijd deelnamen lieten bij het begin van het schooljaar hun fantasie de vrije loop. De -volgens de leerkrachten- vijf beste teksten werden overgemaakt aan de jury. Het Davidsfonds had Hugo Notteboom, Guido Beelaert en Ann Stul, die allen vertrouwd zijn met de literatuur, bereid gevonden om als jury de 20 teksten te lezen en te beoordelen.

Hugo Notteboom vond als voorzitter van de jury dat het niveau van de teksten op een meer dan behoorlijk pijl lag. De pennenvrucht van Emma D'hoore werd door de jury unaniem tot het beste stuk van de 20 stukjes proza aangeduid. In Opaatje of Baron beschrijft Emma D'hoore een paar belangrijke dagen uit het leven van twee mensen op leeftijd. Zij is er in geslaagd om in haar werk de drie hoofdthema' s te verweken.

Tijdens een korte plechtigheid in de feestzaal van de Papaver werden de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Emma las haar stukje proza voor en alle aanwezigen zaten muisstil te luisteren. De volwassen konden nauwelijks geloven dat die tekst van een leerling uit het 6de leerjaar geschreven was.

Emma won niet alleen de eerste prijs bij DF Adegem, haar tekst werd ook doorgestuurd naar DF nationaal in Leuven waar hij deelneemt aan de nationale wedstrijd Junior Journalist. Over een paar maanden zal zij en haar ouders weten welke beoordeling Opaatje of Baron daar gekregen heeft.


KATTEKWAAD OF POGING TOT INBRAAK?

De kantine van VK Adegem werd de afgelopen jaren meermaals het mikpunt van inbraken en diefstal. Vorige week heeft de Maldegemse politie drie jongens opgepakt aan de kantine. Het was zeker niet hun bedoeling om er een partijtje te voetballen. Onderzocht wordt of het bij de jongeren ging om kattekwaad uit te steken, of als zij andere nog minder fraaie bedoelingen hadden. De ouders van de drie minderjarigen werden op de hoogte gebracht van de feiten. Welke gevolgen deze feiten voor de jongeren zullen hebben zal later worden uitgemaakt.


EERSTE HERSTELLINGSWERKEN IN DE KALLESTRAAT


Gemaskerd en gewapend met slijpschijven gingen arbeiders de rioolputdeksels
en de overgang tussen de greppels en de fietsensuggestiestrook te lijf

"De renovatie van de Kallestraat heeft veel te lang geduurd en het resultaat van de renovatie is verre van schitterend". Dat was de kritiek die door veel mensen werd geuit nadat de straat vorig jaar opnieuw officieel voor het verkeer werd opengesteld. De vernieuwde Kallestraat werd vergeleken met de werken die door dezelfde aannemer in de Ringbaan en Spanjaardshoek werden uitgevoerd. Die werken zaten samen in een dossier.

Ondanks de aanzwellende kritiek van de bevolking kwam er geen officiële reactie van het college van burgemeester en schepenen. "Wij hebben met de aannemer een contract afgesloten en dat wordt uitgevoerd. Als de werken volledig achter de rug zijn en er gesproken wordt over de oplevering van de werken zullen wij nagaan of alles is uitgevoerd zoals het in het lastenboek voorzien was" klonk het als reactie.

Aan de ontwerper werd gevraagd om, in het vooruitzicht van de oplevering van de werken, alle klachten die er waren op papier te zetten. Vooraleer de gemeente de werken overneemt wil zij namelijk met de aannemer tot een vergelijk komen over oplossingen voor een aantal problemen in de Kallestraat.

Vorige week werden een paar van de problemen opgelost. In de greppel lagen een aantal deksels van rioolputten iets te hoog. Zij staken uit boven het beton. Die werden afgeslepen. De laatste druppels water van een regenbui zullen nu onmiddellijk in de riool verdwijnen.

Ook de rand tussen de greppel en de fietsen-suggestiestrook was niet zo zuiver afgewerkt. Gedurende twee dagen hebben arbeiders van de firma met slijpschijven die boorden afgeslepen zodat er nu een vloeiende overgang is van de greppel naar die suggestiestrook.


ADINGHA KRIJGT NIET MEER RUIMTE

De Maldegemse gemeenteraad heeft een gebruiksovereenkomst opgesteld voor het terrein achter den Hoogen Pad, dat gebruikt wordt door zaalvoetbalploeg Adingha. De ploeg is gestart als zaalvoetbalploeg maar heeft nog andere organisatorische pijlen op zijn boog.

Jaarlijks organiseert de ploeg twee grote tornooien. Het eerste komt er aan in mei en het tweede wordt op Adegem kermis georganiseerd. Voor die tornooien is er meer dan één terrein nodig. Nu er toch een gebruiksovereenkomst moet afgesloten worden, wou Adingha dat ook het tweede terrein -dat zij zelf hebben aangelegd- in de overeenkomst werd opgenomen. Over het betalen van vergoeding voor het gebruik van het terrein maakte de ploeg volgens zijn voorzitter geen probleem.

Het gemeentebestuur wil zo ver niet gaan als de zaalvoetbalploeg voorstelt. Tijdens de gemeenteraad werd beslist dat de overeenkomst geldt voor het deel dat vroeger aan Adingha ter beschikking werd gesteld. De gemeente laat volgens de verklaring van de burgemeester en de schepen van Sport wel toe dat Adingha bij tornooien het tweede terrein gebruikt.

Bij de oppositie had men niet alleen problemen met de ter beschikking gestelde oppervlakte, er werd ook bezwaar gemaakt tegen de manier waarop het terrein gebruikt wordt. De burgemeester werd gevraagd er de zaalvoetbalploeg op te wijzen dat zij verplicht zijn het terrein netjes te houden en er geen onoverzichtelijke stapelplaats van te maken. Voordat de gebruiksovereenkomst ondertekend wordt zal er nog eens gepraat worden met het bestuur van Adingha, liet burgemeester De Roo weten.


MET DE FEESTNEUS DE KROKUSVAKANTIE IN!


Niet alleen de leerlingen, ook de leerkrachten van de Papaver hadden zich vrijdagnamiddag
op hun carnavalsbest uitgedost om door het centrum van Adegem te trekken...

Leerkrachten en Scholieren hebben een week vrijaf. De laatste dag voor het krokusverlof waren ook de leerlingen van de Papaver nog moeilijk in toom te houden. De vakantie en de carnavalmicrobe zorgden er voor dat ze zich nog moeilijk konden concentreren op het ernstige werk.

Kort na de middag werden de schriften en stylo's opgeborgen. Het normale schoolplunje werd door een carnavalsoutfit vervangen. Omstreeks 13u30 zette de carnavalsstoet zich in beweging. Tientallen ouders en grootouders stonden in de onmiddellijke omgeving van de school om een glimp op te vangen van kun mooiste carnavalskind.

De stoet ging vanuit de school via de Schoolstraat en de Hillestraat terug naar Adegem Dorp. Vervolgens passeerde de stoet voorbij zijn eigen deur, waar de kleuters zich aansloten. Met de ganse groep werd een bezoek gebracht aan het Elisabeth rusthuis. Voor de residenten en het personeel van het rusthuis voerden de kinderen hun carnavalsnummertjes op. Zoals gevraagd door het gemeentebestuur werd ook dit jaar tijdens de stoet geen confetti gegooid.


OORLOGSSLACHTOFFERS
KRIJGEN NIEUW MONUMENT

Verdwenen monument oorlogsslachtoffers
Het verdwenen monument voor de oorlogsslachtoffers
Foto: © Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem

Toen Adegem nog zelfstandig was, stonden in de kerkhofmuur de namen van de oorlogsslachtoffers gegrift. Engelenbeelden gaven deze gedenkstenen een prachtig uitzicht. De Oud Strijders en Oud Wapenbroeders zijn al lang vragende partij, om in plaats van de verdwenen engelen een nieuwe gedenksteen op het kerkhof te krijgen. Het gemeentebestuur had er wel oren naar maar deed er tot voor een paar jaar niets aan. De gemeenteraad heeft nu beslist dat er een gedenksteen komt op het kerkhof achter het centraal kruis.

Op de gedenksteen zullen de namen van de Adegemse oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen staan. De engelen die vroeger bij de muur van het oude kerkhof hoorden zijn teruggevonden en gerestaureerd. Gehoopt wordt dat voor de plechtigheden in mei de nieuwe gedenksteen geplaatst wordt.

De oud strijders en Oud Wapenbroeders hadden de gedenksteen graag voor het kruisbeeld gezien. Het college van burgemeester blijft achter het voorstel van schepen De Schepper staan om het monument achter het kruisbeeld te plaatsen. Ook een voorstel in de gemeenteraad om de Gedenksteen op nog een andere plaats in te planten en de Adegemse bevolking inspraak te geven bij de keuze van de plaats werd van de tafel geveegd.


CARNAVAL IN HET RUSTHUIS


Paula straalde als Prinses Carnaval. Voor Hilaire was het niet de eerste maal
dat hij tot prins werd gekroond. Hij draagt nu de titel van Koning Carnaval.

Ook dit jaar waren het de bewoners van het rusthuis die het voortouw namen om carnaval te vieren. Zij wachtten niet tot 22 februari om de feestneus op te zetten. Vorige week zondag was het na de siësta feesten geblazen in Adegem Dorp 26. Er klonken carnavalsschlagers en Prins Michel I kwam met zijn gevolg op bezoek. Zij kwamen echter niet alleen om samen met de residenten en het personeel te klinken op het feest der zottenkappen: samen met Keizer Frank stelde Prins Michel I Hilaire De Baere en Paula Verschaeve aan tot prins en prinses van het rusthuis. Na de aanstelling van het prinsenpaar werden de geschenken uitgedeeld en kon accordeonist Romaan er opnieuw de sfeer inbrengen.


GAAIBOLDERS TWEEMAAL DE KLOK ROND

Vorige week zondagmiddag om 13u30 bolde Maikel De Vogelaere de laatste gaai van de marathonbolling van zijn sokkel. Gedurende 24 uren hebben gaaibolders uit Adegem, Maldegem en Kaprijke voor het goede doel gebold. Zij namen in de 24 uren op tegen 24 ploegen.

In dat etmaal rolden 5072 bollen over het gaaibard en werden 307 partijen gespeeld. Dat is iets minder dan vorig jaar. Belangrijk is wel dat, alhoewel nog niet alles is afgerekend, de opbrengst van de marathon hoger ligt dan vorig jaar. Die opbrengst schenken de gaaibolders net als de vorige jaren aan de VZW De Vierklaver in Adegem.

 


Home