De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 12 - Week 8 : van 15 tot 21 februari 2004


OUDERS EN KINDEREN ONTDEKKEN M E G A


In het tweede deel van de infoavond schetste Erik voor de ouders met
foto' s het beeld en de werking van de verschillende soorten drugs...
Zij kregen ook enkele soorten in handen. Kijken mocht, proeven niet!

Het is angstaanjagend maar waar: kinderen komen op steeds jongere leeftijd in contact met drugs. Controles hebben aangetoond dat nu reeds kinderen van 12 jaar en jonger voor het eerst met drugs in aanraking komen. De drugpreventie moet zich dan ook al richten op kinderen uit die leeftijdsgroep en jonger.

Voor de 6de maal wordt in de scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar een lessenreeks omtrent drugs en veiligheid georganiseerd. Niet alleen de leerkrachten en leerlingen, ook de ouders worden bij het MEGA project betrokken.

MEGA staat voor Mijn Eigen Juiste Antwoord. Het idee is overgewaaid uit Amerika waar de lessenreeks verplichte leerstof is. In België was het de gemeente Meeuwen, vandaar het embleem van het project, dat de lessenreeks overnam.

Zeven jaar terug, toen toenmalig rijkswachter Erik Vandycke wegens medische redenen verscheidene maanden arbeidsongeschikt was, heeft hij zich in het project ingeleefd en zelf een lessenreeks samengesteld. Na overleg met zijn oversten en het gemeentebestuur werd contact opgenomen met de verschillende schooldirectie. Alle scholen waren in het project geïnteresseerd. De politie steekt tijd in het project en het gemeentebestuur en De Rotary club zorgen voor financiële ondersteuning.

Gekend
Vorige week nodigde de politie de ouders van de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van alle scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten uit voor een kennismaking met MEGA.

Meer dan 200 geïnteresseerden kwamen, tot voldoening van burgmeester De Roo en zonechef Franky Mervielde, op de bingoavond af. "Dat bewijst dat de ouders belangstelling hebben voor het project en bereid zijn om met ons samen te werken aan veiligheid van en drugpreventie bij de jeugd" stelden beide verantwoordelijken.

Erik Vandycke legde de ouders het verloop van de lessen uit. Hij staat in voor de lessen 1-2 en 10. De andere lessen, omtrent stress en veiligheid, worden door de leerkrachten gegeven.

De ouders zaten geboeid naar de spreker te luisteren. Ze werden zo mogelijk nog stiller toen Erik hen meedeelde dat de kinderen van 10 tot 12 jaar reeds de meeste namen van de verschillende soorten drugs kennen. Om hen gerust te stellen voegde hij er onmiddellijk aan toe dat ze wel de namen kennen maar dat ze daarom nog niet weten hoe ze er uitzien of hoe ze smaken en welke werking ze hebben. Om dat te voorkomen is MEGA ontstaan.

Assertief
Tijdens de lessenreeks wordt noch door Erik noch door de leerkrachten zelf het woord drugs uitgesproken vóórdat de kinderen zelf het woord in de mond nemen. Aan de hand van het werkboekje kunnen de ouders ook zien welke lessen er in het kader van MEGA gegeven worden.

Tijdens die lessen zijn het niet zo zeer Erik of de leerkrachten maar de kinderen die aan het woord zijn. Erik en de leerkrachten schetsen het onderwerp en laten de kinderen daar verder op bouwen. Zo komen zij tot een uitgebreide lijst van legale en illegale drugs. De kinderen spelen in groepjes ook bepaalde situaties van agressie en pesterijen. Ook op die problemen wordt dieper ingegaan.

De kinderen krijgen ook de gelegenheid om anoniem via een vragenbak vragen te stellen. Daar zijn volgens Erik Vandycke vragen bij waar hijzelf niet onmiddellijk kan op antwoorden en waarvoor hij eerst zelf bij gespecialiseerde diensten ten rade moet gaan. Door openlijk met de kinderen over veiligheid en drugs te praten wil MEGA de kinderen assertiever maken. Als heb een of andere soort drug wordt aangeboden of aangepraat wordt zullen zij weten waarom ze er NEE tegen zeggen.

Vertrouwenspersoon
Erik, die naast zijn MEGA project ook nog zijn dagtaak als wijkagent heeft, is waarschijnlijk de enige van de lokale Politie die door de jeugd bij zijn voornaam wordt aangesproken. Hij is in de loop der jaren een vertrouwenspersoon geworden van de kinderen die met hem in het MEGA project hebben gewerkt.

Dat heeft positieve resultaten gehad bij jongeren die, jaren nadat zij de lessen hadden gekregen, toch dreigden weg te glijden in de wereld van de drugs. Zij weten ook dat alhoewel hij hun vriend is hij niet zal aarzelen om op te treden als zij in overtreding gaan in het verkeer.

Het MEGA project wordt jaarlijks met een alcoholvrije fuif in de Redekiel afgesloten. Ook dat weten de kinderen. De datum van die fuif is een van de eerste vragen die de kinderen bij het begin van de lessenreeks stellen. Erik nodigde de ouders uit om dit jaar ook eens op die fuif een kijkje te komen nemen.


WAT ZIJN WE AL KWIJT?

Met de jaarwisseling hebben een aantal mensen in Adegem voor het eerst aan den lijve ondervonden welke gevolgen het ontbreken van een eigen postkantoor kan hebben. Voor hun postzegels op hun wenskaarten konden zij vroeger in Adegem terecht. Nu moeten ze hopen dat zij de vriendelijke brievenbesteller tegenkomen of naar een postkantoor in Maldegem of elders gaan. Die wetenschap heeft een aantal mensen de balans doen opmaken van wat zij in Adegem moeten missen.

Dit was de neerslag van hun denkoefening:

Vóór de fusie had Adegem een gemeentelijke administratie en een politiekorps dat uit drie personen bestond. Nu hebben we nog één wijkagent die ondanks zijn goede wil zoveel administratief werk heeft dat hij amper aan zijn kerntaak van wijkagent, het contact met de burger, toekomt.

Op administratief vlak is het al niet beter: wij hebben nu nog slechts een gemeentelijk administratief bureau in den Hoogen Pad. Voor administratieve zaken van enig belang moet een Adegemnaar zich naar Maldegem verplaatsen.

Na het verdwijnen van de gemeentelijke administratie en de politiepost op het gemeentehuis was het de beurt aan de grootste vakbond om de deuren van zijn kantoor in Adegem te sluiten. Formulieren kunnen nog in een brievenbus gestopt worden. Wie informatie wil moet zich naar Maldegem of Eeklo wenden.

Ook de grootste mutualiteit heeft haar deuren in Adegem gesloten. Voor briefjes voor terugbetaling van verzorgingskosten of andere documenten is er nog een brievenbus voorzien in Adegem Dorp. Voor informatie zijn de Adegemse leden aangewezen op Maldegem of Eeklo.

Toen vorig jaar ook nog de Post in Adegem zijn deuren sloot raakte Adegem nog een beetje verder buiten de wereld.

Bij het horen van die klachten vroegen wij ons af waarom er zo weinig mensen op straat kwamen toen gevraagd werd om mee op te stappen voor het behoud van het postkantoor...


BIJ DE WIJKAGENTEN

Tijdens de info-avond rond het MEGA project stelde zonechef Franky Mervielde de agenten aan het publiek voor. De wijken zijn opnieuw ingedeeld. De zonechef kondigde aan dat er over enkele weken nog een wijkagent bijkomt. Dan is de cel wijkagenten voltallig.


DE TREIN KOMT NIET (MEER) TERUG

Dat de VZW Stoomcentrum plannen heeft om in Adegem een nieuw station te bouwen kon u in een vroeger bijdrage reeds lezen. De onderhandelingen over de verkoop van de grond door de NMBS aan de VZW zijn lopende maar nog lang niet afgerond.

Er zijn nog altijd mensen in Adegem en Maldegem die hopen dat de verbinding per spoor tussen Eeklo en Gent terug tot Maldegem zal doorgetrokken worden. In een ver verleden liep deze verbinding door tot Brugge...

Er werden over het uitbreiden van de lijn Gent-Eeklo parlementaire vragen gesteld. Uit de antwoorden van de bevoegde ministers blijkt dat er niet aan gedacht wordt om in de nabije toekomst de spoorlijn uit te breiden tot Maldegem.

Voor wie een beetje dieper graaft is het duidelijk dat in deze context het woord "voorlopig" mag vervangen worden door "definitief".


KVLV STUURT ANNA NAAR LOURDES

Met lichtmis was het feest bij de Adegemse afdeling van KVLV. De leden verzamelden in den Hoogen Pad. Na het informatieve gedeelte van de bijeenkomst werd de innerlijke mens met een heerlijk gebak versterkt. Als afsluiter van de geslaagde namiddag was er de trekking van de naam van de winnaar van de jaarlijkse Lourdes-reis.

Omdat er geen onschuldige kinderhand aanwezig was om de naam van de winnaar te trekken werd de oudste aanwezige, de 95 jarige Hilda Sierens, gevraagd om de winnaar te trekken. Tot haar voldoening haalde zij de naam van Anna Dobbelaere, een dochter van haar reeds overleden vriendin, uit de trommel.


't FOLKLOORKE DENKT AAN DE RODE PLANEET

Het weekend van 21 en 22 februari wordt ook in Maldegem Carnaval gevierd. Zondagnamiddag wordt het centrum van Maldegem voor alle verkeer afgesloten. In de namiddag trekt de kinderstoet door het centrum. 's Avonds om 19 u 15 start de grote stoet in de Noordstraat.

Adegem zal in de beide stoeten vertegenwoordigd zijn door Keizer Frank en 't Folkloorke. Afgelopen maanden werd er hard gewerkt om de nieuwe praalwagen tegen het carnavalsweekend klaar te krijgen. 't Folkloorke speelt dit jaar in op de actualiteit: zij zochten in inspiratie bij de rode planeet!


FIT MET DE GEZINSBOND

Vanaf 16 februari pakt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond opnieuw uit met een lessenreeks Conditiegym. De belangstelling voor die lessen is zo groot dat er iedere maandag twee lessen worden georganiseerd.

De eerste les, die plaats vindt in de turn- en feestzaal van de Papaver begint om 19 uur 30. Een uurtje later begint de tweede les.

Leden betalen € 21 (verzekering inbegrepen). Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen € 27,70. Inschrijven kan tot een uur voor de lessen.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met Karel De Roo, Spanjaardshoek 30a te Adegem. Telefoon: 050 71 46 70.


GAAIBOLMARTHON VOOR HET GOEDE DOEL

Zaterdagnamiddag om halftwee begonnen Patrick De Vogelaere en zoon Maikel samen met hun gaaibolvrienden uit Maldegem en Kaprijke aan een 24 uren durende gaaibolmarathon in het lokaal Telstar. De opbrengst van deze sportieve prestatie wordt geschonken aan de VZW De Vierklaver.

 


Home
Home