De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 9 - Week 5 : van 25 tot 31 januari 2004


KOMT ER EEN NIEUW STATION IN ADEGEM?

Er was een tijd dat de Adegemse pendelaars, om zich van en naar hun werk te begeven, de trein in Adegem konden nemen. Tijdens de wintermaanden konden zij, beschut tegen weer en wind, in de wachtzaal bij een gloeiende kachel op de komst van de trein wachten. Toen echter eerst de verbinding tussen Eeklo en Brugge, en later die tussen Eeklo en Maldegem opgeheven werden, bleven de sporen nagenoeg ongebruikt, behalve voor goederentreinen en enkele speciale treinen zoals de Lourdestrein. Er werden nog stappen ondernomen om de verbinding tussen Eeklo en Maldegem voor het personenvervoer terug open te krijgen, maar tevergeefs.

De VZW Stoomcentrum heeft ervoor gezorgd dat de spoorwegbedding tussen Maldegem en Eeklo toch in gebruik bleef, ook nadat de NMBS uiteindelijk zelfs het goederenvervoer per spoor tussen Eeklo en Maldegem afschafte. De VZW kwam met de NMBS tot een overeenkomst om de lijn als toeristische lijn uit te baten. De VZW, die uit verschillende hoeken veel kritiek kreeg, heeft verder gewerkt aan de uitbouw van haar Stoomcentrum en van haar toeristische lijn. Jaarlijks komen duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar het Stoomcentrum en pikken er een ritje met de stoomtrein op het gewoon spoor of op het smalspoor mee. De leden van de VZW staan in voor het onderhoud van de machines en van de spoorlijn.

STATION
Zij die bij de start van de VZW (in de loodsen van de familie De Lille) verklaarden dat het Stoomcentrum geen lang leven beschoren was, hebben hun woorden al lang ingeslikt. Naast de spoorwegverbinding met Eeklo werd ook een smalspoor richting Donk aangelegd. Momenteel werkt de VZW aan de renovatie van het gebouw en de losplaats van het station in Maldegem. Die renovatie zal tegen de start van het nieuwe seizoen gerealiseerd zijn.

De VZW heeft nog plannen die ze op langere termijn wil realiseren. Een van de plannen is het bouwen van een nieuw spoorwegstation in de Canadezenlaan (vroeger "Statiestraat") in Adegem! Omdat het oude stationsgebouw van Adegem door het afschaffen van de treinverbinding Eeklo Maldegem overbodig geworden was, werd het door de NMBS na enkele jaren van leegstand met de grond gelijk gemaakt.

Het is de bedoeling van de VZW om op haar toeristische route in Adegem een nieuw station te bouwen. Het idee bestaat al enige tijd, maar er werden ook al concrete stappen in die richting gezet. In de eerste plaats moet de VZW eigenaar van de grond worden waarop ze het gebouw wil neerzetten. Dat dossier zit nu in de administratieve molen. De onderhandelingen met de NMBS lopen. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat de plannen voor de bouw van het station gemaakt zullen worden.


Bij het onderhouden van de spoorwegbedding hoort ook het onderhoud
van de ijzeren brug over het Kanaal van Schipdonk... Daar komt meer
dan een likje verf bij kijken. De brug staat ook op de lijst van de sites
die door Minister Paul Van Grembergen zullen beschermd worden.

TIJDELIJKE INVOERING ZONE 30 NOG NIET VOOR MORGEN!

Nadat de Gezinsbond er jarenlang voor gestreden had werd vorig jaar in Adegem-Dorp de Zone 30 ingevoerd. De gemeente besliste om deze regeling ook in alle overige dorpskernen in te voeren. In het centrum van Adegem en Kleit mag je niet sneller meer rijden dan 30 km/u. Het centrum van Maldegem wordt na de renovatiewerken eveneens Zone 30, en ook voor Donk zijn de plannen voor de invoering reeds ver gevorderd.

In het kader van de veiligheid van de zwakke weggebruikers wil de gemeente in de omgeving van alle scholen Zone 30 invoeren. Het Vossenhol en de Kruipuit zijn daar zeker vragende partij voor. De wetgeving voorziet sedert kort in de mogelijkheid om op bepaalde plaatsen gedurende welbepaalde uren de Zone 30 in te voeren. Over de tijdelijke invoering van de zone in de omgeving van scholen buiten het centrum werd reeds informeel, tussen leden van het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraadsleden, onderhandeld. Mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf bevestigde ons de mogelijkheid van de tijdelijke invoering van Zone 30 op bepaalde plaatsen.

Er zijn volgens de mobiliteitsambtenaar reeds een paar steden en of gemeenten in België die de nieuwe wetgeving in de praktijk hebben omgezet. Hij bevestigde ook dat Maldegem de mogelijkheid onderzoekt om in de omgeving van de scholen buiten het centrum gedurende een bepaalde tijd voor en na het begin en het einde van schooluren de Zone 30 in te voeren. Alvorens een politiereglement in te voeren die deze regelingen kracht van wet geeft zal de nieuwe wetgeving grondig gelezen worden. Er zullen technische aanpassing in de omgeving van de scholen buiten het centrum moeten gebeuren om de weggebruikers in te lichten over de periodes waarin ze op die plaatsen niet sneller dan 30 km/u mogen rijden.


KERKORGEL WORDT GERESTAUREERD

Nadat men er in de kerkfabriek uit was of het orgel van de Sint Adrianuskerk gerestaureerd dan wel vervangen moest worden, kon het dossier voor de restauratie van het orgel opgemaakt worden. Op 7 juni 2000 kreeg het dossier een gunstig advies van de gemeenteraad. De afdeling Landschappen en Monumentenzorg heeft bij een dergelijk dossier ook inspraak: die dienst vroeg op 23 augustus 2002 aan de Kerkfabriek Sint Adrianus haar ontwerp van restauratie, rekening houdende met de door haar gemaakte opmerkingen, aan te passen.

De kerkfabriek heeft haar huiswerk opnieuw gemaakt en het dossier voor advies aan de gemeenteraad overgemaakt. De restauratie van het orgel, die volgens het ontwerp € 363.186,87 zal kosten, kreeg in de raadszitting van woensdag 21 januari 2004 een gunstig advies. De renovatie van het orgel wordt voor 60 % betaald door het Vlaams Gewest, de provincie neemt 20 % van de renovatiekosten voor haar rekening, de gemeente Maldegem en de Kerkfabriek Sint Adrianus komen elk voor 10 % in de kosten tussen. Het dossier kan met dit gunstig advies nu terug naar de kerkfabriek. Er zal nog veel water naar de zee vloeien voor er met de renovatie van het orgel begonnen wordt.


DE PAPAVER IN DE BAN VAN POËZIE

De vrije lagere school De Papaver zorgt er voor dat ook in Adegem op donderdag 29 januari de Gedichtendag niet onopgemerkt voorbij gaat. De leerlingen van het 1ste en 2de eerjaar maken er zelfs een week van de poëzie van.

Dit weekend werden in het centrum op verschillende plaatsen (bij de bakker, de slager, de frituur etc) stukjes poëzie opgehangen. Maandagnamiddag 26 januari doen de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar onder begeleiding de Poëzierally. De eerste groep leerlingen start om 13u30 aan de school.

In de loop van de week komen verschillende mensen waaronder burgemeester Johan De Roo en pastoor Adriën Dhooge hun geliefkoosd gedicht in de klassen voorlezen. Donderdagnamiddag brengen de leerlingen in de speeltuinen een show rond 16 door hen gekozen gedichten. Na het spektakel in de speeltuin gaan de kinderen naar het plein voor het cultureel centrum den Hoogen Pad. Daar worden ballonnen opgelaten. Elke ballon voert een poëtische boodschap met zich mee.


HET GAAT GOED MET DE GEZINSBOND


Op een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie lichtten Voorzitter Wilfried Sierens
en Dorine De Vlieger het jaarprogramma 2004 van de Gezinsbond toe. Dat de
Adegemse afdeling van de Gezinsbond opnieuw ruim de kaap van de 300 leden
heeft overschreden is te danken aan de inzet van het bestuur en de verschillende
werkgroepen.

Vorige week zondag had het bestuur van de Gezinsbond zijn leden uitgenodigd voor een hapje en een drankje in het parochiaal centrum. Na de uitwisseling van de nieuwjaarswensen blikte voorzitter Wilfried Sierens terug op het voorbije werkjaar en stelde dat het goed was. Hij kon tevreden aankondigen dat de Adegemse afdeling van de Gezinsbond de wind in de zeilen heeft. Het ledenaantal is opnieuw flink boven de 300 gestegen. Dat succes is voor een niet gering deel te danken aan het gevarieerd jaarprogramma dat de leden in 2003 aangeboden kregen. De voorzitter dankte alle werkgroepen die er hebben toe bijgedragen om van 2003 een succes jaar te maken.

Dorine De Vlieger blikte even in de toekomst van de Gezinsbond. Ook voor 2004 hebben de werkgroepen hun kalender klaar. Alle activiteiten die vorig jaar succes hadden komen ook dit jaar op de activiteitenkalender. Er wordt in 2004 opnieuw samengewerkt met andere verenigingen en met het programmatiecomité van het Cultureel centrum den Hoogen Pad. Door die samenwerking is het voor de Gezinsbond mogelijk om zijn leden een nog gevarieerder programma aan te bieden.

Zo wordt er in samenwerking met het koor Canticorum ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het koor een grootse Zangavond georganiseerd. Op 4 mei is de Gezinsbond medeorganisator van een namiddag met Martin De Jong. Er werden reeds contacten gelegd met Sinterklaas. Die komt op 4 december naar den Hoogen Pad om er de show die ter gelegenheid van zijn naamdag wordt georganiseerd bij te wonen. Er werden zelfs al contacten gelegd voor een folkavond in 2005.

Voor de nabije toekomst verwacht de Gezinsbond zijn leden op zijn Kookcursus. De lessen gaan door in het parochiaal centrum op 4, 11, 18 en 25 februari. Inschrijven voor die lessen kan bij Dorine De Vlieger op het nummer 050 71 61 33.

Op vrijdag 13 februari organiseert de Gezinsbond in samenwerking met het Programmatiecomité van den Hoogen Pad een Valentijnavond. Vanaf 20u30 brengt Frank Degruyter er erotische en andere verhalen uit 1001 nacht. Wie die avond ook nog wil genieten van het Valentijnmaal wordt reeds om 19 uur in den Hoogen Pad verwacht. Voor informatie en reservering kan contact opgenomen worden met het secretariaat van den Hoogen Pad of met Wilfried Sierens op het nummer 050 71 55 77.

Wie alles wil weten over de gezinsbond en zijn werking die kan contact opnemen met de voorzitter of vraagt ter kennismaking eens een exemplaar van "Prikbord", het ledenblad van de gezinsbond, bij een van de bestuursleden aan.


TOCH GEEN WIELERWEDSTRIJD MET ADEGEMKERMIS

Toen vorig jaar Michiel Van Aelbroeck eerst naar het wereldkampioenschap in Canada werd gezonden en later tot Maldegems Sportman van het Jaar werd uitgeroepen, gingen er in Adegem stemmen op om vanaf 2004 opnieuw een wielerwedstrijd in het kermisprogramma op te nemen. Zowel de wielerliefhebbers als het kermiscomité konden zich achter dit idee scharen.

Het ziet er echter naar uit dat de aangekondigde wielerwedstrijd er toch niet komt. Er is geen onwil van het kermiscomité of de gemeente: het zijn gewoon praktische redenen die aan de basis liggen van het afvoeren van de wielerwedstrijd. Door de nieuwe structuur van het dorpscentrum is het onmogelijk geworden om daar een wielerwedstrijd te laten starten of aan te laten komen. Het comité kijkt uit naar een ander sportief evenement. Gedacht wordt aan een duatlon.

 


Home
Home