De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 8 - Week 4 : van 18 tot 24 januari 2004


Nieuwjaarsreceptie met een reukje...


Het ging er bijzonder gezellig aan toe op de nieuwjaarsreceptie van
Ringbaan en Zandakkers. Zelfs het muf riekende vismeel dat de
aanwezigen onder de neus geduwd kregen kon de pret niet bederven.

Twee jaar geleden maakten de inwoners van Ringbaan en Zandakkers gebruik van de 11 juli-subsidies om hun eerste buurtfeest te organiseren. Dat feest bracht de buren -waarvan velen elkaar niet bij naam kenden- dichter bij elkaar. Er werd een infokrantje uitgeven en er werden enkele activiteiten georganiseerd. De nieuwjaarsreceptie is een van die activiteiten die een vaste plaats op de activiteitenkalender heeft gekregen.

In de jeugdlokalen van de Zandloper werden de inwoners van de beide straten verwelkomd door voorzitter Jan Bral. Na de gebruikelijke nieuwjaarswensen kondigde hij ook het buurtfeest aan, dat ook dit jaar in juli georganiseerd zal worden.

Alvorens de inwoners die zelf een nieuwjaarsbrief voor de wijk hadden geschreven aan het woord te laten, verwees Jan Bral ook even naar onze Website: hij raadde de aanwezigen aan om regelmatig een kijkje te nemen op de site, om op de hoogte te blijven van wat er in Adegem gebeurt. Hij had er zelf het bericht gelezen over de mogelijke inplanting op het industrieterrein, in de omgeving van de wijk, van een bedrijf dat droog honden- en kattenvoer aanmaakt.

Bij de aanmaak van dat voeder wordt vismeel gebruikt, en om te bewijzen dat zoiets geurhinder meebrengt hadden inwoners van de Ringbaan een potje met vismeel meegebracht. Zij lieten alle aanwezigen de geur (stank) van het vismeel opsnuiven. De voorzitter vroeg aan de aanwezige schepenen naar het standpunt van het college van burgemeester en schepenen in dit verband.

Juiste of verkeerde informatie?
Schepen Remi De Jaeger bevestigde nogmaals dat de firma bij haar aanvraag om industriegrond het college schriftelijk verzekerd had dat het toegepaste productieproces niet milieubelastend is. Het zou gaan om een nieuw procédé... De gemeenteraad heeft de beslissing over de verkoop van industriegrond aan het bedrijf uitgesteld tot er bijkomende informatie binnen is. De firma zal deze informatie schriftelijk indienen en verdedigen op een commissievergadering. Schepen De Jaeger kondigde ook aan dat een delegatie van het college een bezoek zal brengen aan een bedrijf in Brabant dat ook droog honden- en kattenvoer produceert. Pas daarna zal volgens de schepen beslist worden of het punt nog aan de orde komt in de gemeenteraad. Of een delegatie van de inwoners van Ringbaan en Zandakkers mee op bedrijfsbezoek mogen was op de receptie nog niet duidelijk.


Inbrekers actief in Adegem!

Of er een link is tussen de diverse inbraken die vorig weekend in Adegem zijn gepleegd is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat er in minstens drie woningen werd ingebroken of gepoogd om binnen te geraken. Ook dit keer probeerden de ongewenste gasten in de late namiddag via de achterzijde van de woningen binnen te dringen. Eén inbraak gebeurde in een woning in de wijk Malecote, een andere had plaats in Onderdijke en derde inbraak of poging werd in de Bilken gesignaleerd. De politie deed de nodige vaststellingen en stelt een onderzoek in.

Ook vorig jaar werden heel wat inbraken en pogingen tot inbraak in de late namiddag en in de vroege avond gepleegd. De politie doet een oproep naar de inwoners om onmiddellijk met hen contact op te nemen als zij in hun omgeving iets verdachts opmerken.

De politie is te bereiken op het nummer 050 71 10 13 of 050 72 89 50.


VK Adegem zoekt nieuwe voorzitter

De vreugde bij VK Adegem om de overwinning tegen Nevele werd vorige week zondag getemperd door de moeilijkheden op bestuurlijk vlak. Het was ook voor niet-ingewijden al enige tijd duidelijk dat er spanning hing in het bestuur van VK Adegem. Dat de inzichten van voorzitter Gilbert Vandekerckhove niet altijd overeen kwamen met die van andere bestuursleden was in Adegem ongeveer een publiek geheim.

De tegenvallende sportieve resultaten in de eerste ronde van de competitie waren ook niet van die aard om de sfeer binnen het bestuur te verbeteren. Vorige week zondag heeft de voorzitter de eer aan zichzelf gehouden en heeft hij zijn ontslag ingediend. "Ik ben al mijn ganse leven supporter van Adegem. Ik heb ontslag genomen als voorzitter maar ik blijf supporter van Adegem" vertelde de ontslagnemende voorzitter ons op de nieuwjaarsreceptie van KSK Maldegem. Dat zijn beslissing om op te stappen als voorzitter definitief daar liet de heer Vandekerckhove geen twijfel over bestaan.

"Het bestuur van VK Adegem heeft geen tijd om bij de pakken te blijven zitten. De winst in de eerste wedstrijd na de winterstop vraagt om bevestiging. Daarom moet het bestuur ook op bestuurlijk vlak zo snel als mogelijk orde op zaken stellen" verklaarde ondervoorzitter Noël Wille in een korte reactie. Als ondervoorzitter wordt hij nu waarnemend voorzitter. Hij wil de komende dagen met het bestuur rond de tafel zitten om orde op zaken te stellen. Naast de zorg om de sportieve prestaties van de ploeg wil hij ook op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter. Hij blijft zolang op post een nieuwe voorzitter is gevonden.


Muzikaal Cabaret in Den Hoogen Pad

Zaterdag 24 januari is vanaf 20 u humor troef in den Hoogen Pad. De Schedelgeboorten & Showband brengen er avondvullend programma BUKKEN. De groep heeft de afgelopen jaren een eigenzinnige stijl ontwikkeld die met geen enkele groep te vergelijken is. Zeker is dat zij voor een avond gezonde ontspanning zorgen. De groep bestaat uit Rik Tans en Wouter Van Lierde. Voor BUKKEN worden ze bijgestaan door de showband bestaande uit Walter Janssens, Danny Van Rietvelde en Kazzen. Voor informatie en kaarten kan contact opgenomen worden met het secretariaat van den Hoogen Pad.


Aerobic als voorbereiding op de skivakantie

In samenwerking met de gemeentelijke sportraden uit de regio organiseert de Maldegemse sportraad skivakanties. Tijdens die vakanties worden de deelnemers begeleid door Nederlandstalige monitoren. In voorbereiding op deze of andere skivakanties organiseert de Maldegemse sportraad lessen in Ski - Aerobic. Die lessen gaan door op 19 en 26 januari en op 2 - 9 en 16 februari. De lessen gaan door in de zaal Kanunnik Andries in de Kloosterstraat in Middelburg en beginnen om 19 uur. Voor informatie en inschrijving voor de lessen en de skivakantie kan tijdens de kantooruren contact opgenomen worden met Kristien Moens, Hoofd van de Sportdienst op het nummer 050 71 08 90.


Nieuwjaarsreceptie op de Kasseije

In 2002 staken een paar vrienden van de Kasseije die elkaar terug hadden gevonden de handen uit de mouwen om de kermis van hun wijk nieuw leven in te blazen. Het was alsof de inwoners van de wijk daarop hadden zitten wachten: het werd een daverende kermis die ook vorige jaar veel succes kende. In 2003 werd ook een nieuwjaarsreceptie en een fietstocht georganiseerd.

Ook 2004 werd met een nieuwjaarsreceptie ingezet. Omdat het weer onstandvastig was werden de inwoners op een natje en een droogje uitgenodigd in de garage Van De Voorde. Het ging er vorige week zondag ook bijzonder gezellig aan toe. Tussen hapje en een drankje door werden de nieuwjaarswensen uitgewisseld. Voor Mario Thys, een van de stuwende krachten achter de heropleving van de kermis in de Kasseije, was dit het moment om afscheid van zijn wijk te nemen. Over een paar maanden vestigt hij zich in zijn nieuwe zaak in de Boudewijn Lippensstraat in Maldegem.


Gevaarlijke kruispunten in Maldegem

De renovatie van het centrum van Maldegem komt op kruissnelheid. Het kruispunt van de het Stationsplein en de Stationsstraat kreeg een nieuw uitzicht en is terug open voor het verkeer. Nu wordt er verder gewerkt aan het Stationsplein en zijn ook de aanpassingswerken aan de nutsleidingen in de Westeindestraat vanaf het Sint Annakasteel (De Politie) en de Marktstraat tot aan de Noordstraat aangevat.

De Marktstraat wordt voor het verkeer afgesloten vanaf de verkeerslichten aan de Noordstraat. Om het verkeer in de andere straten van het centrum mogelijk te maken moest er ingegrepen worden in het verkeerscirculatie plan:

Wie vanuit Adegem via de Mevr. Courtmanslaan naar Maldegem rijdt, kan nu naar het centrum via de Kanunnik Andrieslaan en de 39ste Linie laan. In die twee straten is -in tegenstelling tot vroeger- het verkeer nu in beide richtingen toegestaan. Om dat mogelijk te maken werden in beide straten ook de parkeerstroken anders aangelegd.

Op het Schouwburgplein werd de richting van het eenrichtingverkeer omgekeerd. Wie nu uit de 39ste Linielaan komt is verplicht om af te slaan in de Kanunnik Andrieslaan. Wie uit de Noordstraat komt kan nu in tegenstelling tot vroeger rechtdoor rijden.

Door deze wijziging zijn er wel enkele gevaarlijke kruispunten in Maldegem bijgekomen. De politie vraagt de weggebruikers dan ook om voorzichtig te zijn en de aanduidingen op de verkeersborden stipt te volgen. De gevaarlijkste kruispunten zijn het kruispunt van de Mevr. Courtmanslaan en de Kanunnik Andrieslaan, het kruispunt aan de Post en het kruispunt aan de Gilde.

De politie zal de eerste dagen van de nieuwe regeling tijdens de spitsuren op de kruispunten aanwezig zijn om het verkeer in goede banen te leiden. Van Mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf vernamen we dat die nieuwe verkeersregeling meerdere maanden van kracht zal blijven.


PRINS MICHEL I LOODST ONS DOOR KARNAVAL

Dank zij de Raad van Elf raakten wij ook dit jaar van onze kerstbomen verlost. Tijdens de inzamelingsavond van de kerstbomen stelde die raad ook Prins Karnaval 2004 voor. Er klonk onder het talrijk opgekomen publiek hier en daar een "Ho" toen Michel Dierings als nieuwe prins op de praalwagen verscheen. De Soepkiekens -onze jongste karnavalsvereniging- waren er als de kippen bij om de nieuwe Prins te feliciteren en hem uit te nodigen op de verkiezing van hùn Prins Karnaval op zaterdag 17 januari. Een uitnodiging waarop de kersverse Prins graag inging...

 


Home
Home