De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 7 - Week 3 : van 11 tot 17 januari 2004


HUISARTSEN ONDERTEKENEN CONVENTIE NIET!

In overleg met hun Maldegemse collega’s hebben de Adegemse huisartsen besloten om de nieuwe conventie tussen de artsen en de ziekenfondsen niet te ondertekenen. De vorige conventie liep tot eind vorig jaar. De artsen hebben tot eind februari om de nieuwe conventie te ondertekenen. Die conventie regelt ondermeer de tarieven die dokters aan hun patiënten mogen rekenen. Het is niet de eerste maal dat huisartsen problemen hebben met de conventie die tussen artsenorganisaties en ziekenfondsen wordt afgesloten. Als de helft van de huisartsen de conventie niet ondertekent dan wordt die niet van kracht en is het aan de bevoegde minister om zelf de nieuwe tarieven die mogen aangerekend worden vast te stellen. Volgens dokter Luc De Vriendt, voorzitter van de kring van de Maldegemse en Adegemse huisartsen zijn er verschillende redenen die de kring er toe aanzetten om de conventie niet te ondertekenen.

De voornaamste reden is volgens de voorzitter van de Adegemse en Maldegemse huisartsen de koppeling van de aanpassingen van de tarieven aan het voorschrijfgedrag van de artsen. Volgens de conventie moeten er minder antibiotica en medicatie tegen hoge bloeddruk voorgeschreven worden. De binding tussen het voorschrijfgedrag en de verhoging van de dokterstarieven is volgens de huisartsen onverantwoord. Het belang van de patiënt moet primeren.

Volgens de huisartsen wordt er bij de onderhandelingen over nieuwe conventies al jaren weinig of geen rekening gehouden met de vragen van de huisartsen. De conventie is er volgens hen vooral in het belang van de specialisten. De huisartsen wijzen ook naar de in de conventie aangekondigde verhoging van hun honoraria. De verhoging van de tarieven van de huisartsen is volgens dokter De Vriendt een peulschil in vergelijking met de prijsverhoging in andere sectoren van de medische wereld. De huisartsen hebben het ook moeilijk met het jaarlijks bedrag die ze ontvangen voor het naleven van de conventie. Dat bedrag is al in jaren niet meer aangepast.

GEVOLGEN
Alhoewel zij noch bij het opmaken van de conventie noch bij de bespreking van de huisartsen zelf betrokken zijn worden de patiënten wel het slachtoffer van de problemen tussen de huisartsen en de ziekenfondsen. Door het niet ondertekenen van de conventie zijn de huisartsen niet meer gebonden aan de tarieven die door de ziekenfondsen en verenigingen van artsen zijn afgesproken. Zij mogen dus vrij hun tarief bepalen. Daarbij komt dat zij geen aanspraak meer kunnen maken op het bedrag dat zij jaarlijks ontvangen om de conventie na te leven. "Het is dan ook logisch dat de huisartsen in de toekomst hun tarieven zo zullen aanpassen dat die het verlies van de inkomsten volledig compenseren" meent dokter De Vriendt. Alhoewel de patiënten meer zullen moeten betalen dan de conventie voorziet zullen zij toch maar het bedrag terugkrijgen dat de ziekenfondsen bij de onderhandelingen hebben afgesproken.

De huisartsen zijn zich er van bewust dat de patiënten, alhoewel zij niet rechtstreeks bij de onderhandelingen betrokken waren, toch het slachtoffer zijn van de situatie. Namens de Adegemse en Maldegemse huisartsen onderstreept dokter De Vriendt dat de actie niet gericht is tegen de patiënten maar een signaal wil zijn naar de ziekenfondsen, artsenorganisaties en de bevoegde minister dat er in de toekomst bij het opstellen van een nieuwe conventie meer rekening moet gehouden worden met de verlangens en opmerkingen van de huisartsen.


DE POST TIJDELIJK GESLOTEN

Tussen maandag 12 januari 12 uur en woensdagavond 14 januari is het postkantoor van Maldegem, waar sedert 1 december nu ook de Adegemnaren thuis zijn, voor het publiek gesloten. Tijdens die periode zullen in het gebouw op de Schouwburgplaats in Maldegem aanpassingswerken worden uitgevoerd. Wie gebruik wil maken van de diensten van De Post tijdens die periode die kan zich wenden naar het postkantoor in de Stationsstraat 51 in Eeklo. De burelen zijn er open van 9 tot 17 uur.


DANNY DE VISSCHER IS ONZE NIEUWE WIJKAGENT

Omdat de politie dichter bij de bevolking wil staan werd de afgelopen jaren de status van wijkagent geherwaardeerd. Maldegem was reeds bezig met die herwaardering voor ze door de hogere overheid werd gepropageerd. De gemeente werd opgesplitst in vier delen. Caroline Bral werd Adegems eerste wijkagent. Zij maakte deel uit van het politiekorps. Na de samensmelting van politie en rijkswacht werden de diensten herschikt. Eric Vandyck werd de nieuwe wijkagent voor Adegem. Omdat hij de afgelopen maanden werkonbekwaam was werd zijn taak in Adegem overgenomen door Danny De Visscher. Eric is ondertussen hersteld en heeft het werk hervat. Hij kreeg nu als wijkagent een andere zone. Danny De Visscher is nu officieel de wijkagent voor Adegem.


Danny De Visscher is nu meer dan vroeger in Adegem te zien.
Hij heeft zijn bureau in het Sint Annakasteel in Maldegem.
Hij is telefonisch te bereiken op het nummer 050- 72 89 50

MALDEGEM OPNIEUW VIA HET ROND PUNT TE BEREIKEN

In oktober vorig jaar begonnen de renovatiewerken in het centrum van Maldegem. In een eerste fase van de weken werd het kruispunt van de Stationsstraat en het Stationsplein aangepakt. Adegemnaren die voor de aanvang van de werken via de N9 en het rond punt Martens naar het centrum van Maldegem reden waren verplicht dit of via de Brielwegel of via de Gentse Steenweg te doen. Om geen tijd te verliezen werd de laatste dagen voor het begin van het winter - bouwverlof een tent boven het kruispunt geplaatst. Daardoor kon het kruispunt voor de vakantie worden afgewerkt en droogte het tijdens de jaarwisseling.

Sedert vrijdagavond werd het kruispunt opnieuw voor het verkeer opengesteld. Wie van Adegem naar Maldegem moet kan nu opnieuw via de N9, het rond punt Martens en de Stationstraat het centrum bereiken en verlaten. De werken aan het Stationsplein werden na de winterstop hervat en zullen nog enige tijd in beslag nemen. Aan de weggebruikers wordt gevraagd voldoende aandacht te besteden aan de signalisatie. In de Marktstraat zijn de aanpassingswerken aan de nutsleidingen begonnen. Gedurende bepaalde periodes van de werken zal het eenrichtingverkeer in sommige straten tijdelijk worden opgeheven.

Eens die werken gedaan worden de riolering en het wegdek tussen het Sint Annakasteel en de ingang van de kerk aangepakt. Die werken zullen duren tot aan de vakantie.


LAURATEN VAN DE ARBEID


Jenny Herrebout

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel van Maldegem werden enkele diploma’s van laureaat van de arbeid uitgereikt. Jenny Herrebaut, die voor de fusie het gezicht van de dienst Bevolking in Adegem was en na de fusie op diezelfde dienst in Maldegem terechtkwam ontving de oorkonde van het gouden ereteken van Laureaat van de Arbeid. Adegems kersverse wijkagent Danny De Visscher ontving tijdens dezelfde receptie de oorkonde van het bronzen ereteken van Laureaat van de Arbeid.

Omdat zij zelf voor het ontvangen van het ereteken € 50 moeten betalen zagen een aantal mensen af van het ereteken en stelden zich tevreden met de oorkonde.


WINNAARS TOMBOLA UNIZO ZIJN GEKEND

Het nieuwe jaar was amper een dag oud toen UNIZO Adegem reeds begon met het uitdelen van prijzen. Het bestuur trok de winnende nummers van de eindejaarstombola.

De twee hoofdprijzen een weekend in de Ardennen (Maldo Reizen) gaan naar
De familie Timmerman - Vercruysse en W. Willems

Waardebon van € 1000:
17 646 (slagerij Rys) - reservenummer 45 753 (slagerij Rys) lotwaarde € 25

Waardebon van € 500:
38 507 ('t Oventje)

Waardebon van € 100:
1°: 23 444 (Boetiek Claudine)
2°: 44 636 (slagerij Rys)

Waardebon van € 25:
5 367 - 9 492 - 15 050 - 23 951 - 36 181 - 37 714 - 42 680 - 44 518 - 52 764 - 57 094

Waardebon van € 12,50:
alle loten die eindigen op 400 en 899.

De prijzen kunnen tot 14 februari afgehaald worden bij ASSUPLAN Adegem - Dorp 17 Adegem.


RODE KRUIS OPNIEUW IN DE STARTBLOKKEN...

Toen wij het nieuws over het tekort aan bloed en de oproep om bloed te geven via de Media vernamen dachten wij ongewild terug aan de tijd dat Maldegem een bloeiende Rode Kruisafdeling had. Momenteel zijn de bloedinzamelingen nog het enige actieve teken dat wij van het Rode Kruis in Adegem en Maldegem zien. Als er een activiteit is waarbij de aanwezigheid van vrijwilligers van het Rode Kruis gewenst is, moeten die van andere afdelingen komen.

Als het van Leo De Kesel afhangt komt daar in de nabije toekomst verandering in! Samen met nog enkele bestuursleden en het provinciaal bestuur werkt hij aan een plan om de Rode Kruisafdeling van Maldegem opnieuw in de startblokken te krijgen. Mensen die het Rode Kruis een warm hart toedragen en zich voor de werking van deze organisatie willen inzetten mogen zich klaar houden: over enkele weken wil Leo De Kesel met de nieuwe start van de afdeling beginnen!

 


Home
Home