De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 6 - Week 2 : van 4 tot 10 januari 2004


IEDEREEN HEEFT EEN SNEEUWMAN...
ADEGEM HEEFT EEN SNEEUWVROUW!


De Adegemse sneeuwvrouw...

Waarom de Dolle Mina's er in de tijd niet hebben tegen gereageerd dat het altijd sneeuwmannen en nooit sneeuwvrouwen waren die gemaakt werden hebben wij nog niet kunnen achterhalen. In Adegem hebben zij, zonder er grote protestmeetings aan te wijden, orde op zaken gesteld. Op 1 januari werd ook onze gemeente in enkele uren onder een licht sneeuwtapijt bedekt. In Adegem - Dorp voelden Lieselot De Metsenaere en David Storm terwijl ze de vallende sneeuwvlokjes volgden hun kinderjaren weer in zich opborrelen.

De Nieuwjaarsbezoeken aan familie werden met een uurtje vertraging aangevat. Er moest eerst een sneeuwman gemaakt worden. Terwijl ze de sneeuw in grote blokken rolden kwamen Lieselot en David op het idee om in plaats van een sneeuwman nu eens een sneeuwvrouw te maken. Er was meer sneeuw voor nodig en het duurde iets langer, maar dat verhoogde juist het plezier. Het resultaat van hun uurtje sneeuwpret loonde, zoals u kan zien, de moeite.


OOK ONDER DE SNEEUW IS ADEGEM MOOI

Een witte kerst zat er vorig jaar niet in. Dagen op voorhand hadden de weermannen en weervrouwen op alle TV zenders aangekondigd dat er daarentegen op Nieuwjaarsdag veel sneeuw zou vallen. Reeds om 6 uur, lang voordat de laatste fuifnummers hun weg naar huis opzochten, viel in West Vlaanderen de eerste sneeuw. Daarna kreeg ook de rest van België zijn deel. Alhoewel Adegem buiten de wereld ligt, dwarrelden ook daar de sneeuwvlokken uit de lucht. De eerste vlokjes die in aanraking kwamen met de grond veranderden onmiddellijk in water. Na een paar minuten vormde zich op de grond een flinterdun sneeuwtapijt, dat op de plaatsen waar er niet met de auto gereden werd al gauw uitgroeide tot een dik tapijt.

De meeste mensen sakkerden toen zij met hun wagen door de sneeuw op familiebezoek moesten. Er waren er echter ook als David, onze fotograaf van dienst, die tijdens een wandeling genoten van het mooie landschap waarin Adegem door de sneeuw herschapen werd.


Door de lens van een camera bekeken zag de Spanjaardshoek er op
nieuwjaarsdag na de sneeuwvlagen als een kerst- en nieuwjaarskaart uit..

DE LATE REACTIE VAN EEN MINISTER

Adegem kon in zijn poging om zijn postkantoor te behouden rekenen op de steun en de medewerking van de gemeente Maldegem. Het college van burgemeester en schepen vroeg op 27 oktober Johan Vande Lanotte, vice eerste minister en minister van Begroting en overheidsbedrijven, tussen te komen bij het bestuur van De Post om hun beslissing in verband met de sluiting van het kantoor in Adegem te herzien. De Adegemnaren die zich hebben ingezet voor het behoud van hun postkantoor waren dan ook teleurgesteld dat ze op 28 november, toen de deuren van het kantoor langs de N9 definitief dicht gingen, nog geen nieuws van de minister hadden ontvangen.

Op 23 december is er op het kabinet van burgemeester Johan De Roo dan toch een brief toegekomen van minister Vande Lanotte. Wij kregen de gelegenheid om deze brief te lezen. In zijn schrijven neemt de minister bijna woordelijk de argumenten van De Post over om de sluiting van de het Adegems kantoor goed te praten. Ook voor hem is de afstand tussen Adegem en het kantoor in Maldegem minder dan 3 km. Naar de argumenten die Adegem en Maldegem hem hebben aangereikt om het openhouden van het kantoor in Adegem bij De Post te bepleiten had de minister geen oor... Hij komt er in zijn antwoord zelf niets eens op terug.

Er waren in Adegem nog mensen die dachten dat politici echt begaan waren met de dagdagelijkse problemen van de man in de straat. Die zijn -nu ze de inhoud van de brief kennen- weer een illusie rijker.


FUIFZAAL NIET WELKOM OP INDUSTRIETERREIN

De roep van de Adegemse en Maldegemse jeugd om een fuifzaal in de eigen gemeente klinkt steeds luider. Nu de Gilde zaal als fuiftempel is afgeschreven heeft de jeugd nog een argument meer om er bij de overheid op aan te dringen een fuifzaal te bouwen of een bestaand gebouw tot fuifzaal in te richten. De Jeugdraad heeft de bouw van een fuifzaal reeds een paar maal zonder succes laten opnemen in het jeugdwerk beleidsplan. Alhoewel iedereen in de gemeenteraad de vraag van de jongeren onderschrijft is er voorlopig nog geen sprake van de bouw van een dergelijke fuifzaal. Op de vragen WAAR en WANNEER komt er een fuifzaal is er voorlopig geen duidelijk antwoord.

Omdat er nu al klachten zijn als er in de Piramide een fuif georganiseerd wordt staat het voor het gemeentebestuur vast dat een fuifzaal niet in een dicht bevolkte zone mag ingeplant worden. Het ombouwen van de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat tot fuifzaal is voor zowel de jeugd als voor de gemeente een goed alternatief. Dat alternatief is (nu) niet haalbaar. De ploegen die momenteel in de sporthal hun thuishaven hebben kunnen nergens anders terecht.

NAAR HET INDUSTRIETERREIN
Omdat de zaal het best buiten de dicht bewoonde zone ligt werd de inplanting op het industrieterrein voorgesteld. Tijdens het weekend liggen de activiteiten daar bijna volledig stil en er wonen ook niet zoveel mensen op het industrieterrein klonken de argumenten pro. Er werden zelfs een aantal loodsen aangeduid die als fuifzaal kunnen omgebouwd worden. Die loodsen zijn geen eigendom van de gemeente en de huurprijs -maar vooral de verbouwingskosten- zouden voor de gemeente te hoog oplopen.

Toen de gemeente besloot om haar voorkooprecht op de gronden en gebouwen van Qurtz Indoorwoods te laten gelden zagen sommigen die locatie als ideale plaats voor de inplanting. Er was niet alleen voldoende ruimte voor een fuifzaal, maar ook de jeugddienst zou naar het industrieterrein kunnen verhuizen. Dat idee heeft ook eventjes bij een aantal leden van de gemeenteraad gespeeld.

Op het industrieterrein zelf was men minder gelukkig met de mogelijk komst van een fuifzaal. Vooral de bedrijven die in de onmiddellijke omgeving van de gebouwen van Qurtz Indoorwoods gevestigd zijn zien de inplanting van een fuifzaal daar niet zitten. "Tijdens het weekend is er niemand in het bedrijf. De kans op vandalisme op onze terreinen en aan onze gebouwen is groot. Op een industrieterrein hoort geen fuifzaal thuis. Hier is alleen plaats voor bedrijven" klinkt het bij verschillende bedrijven.

Bij BIM, de vereniging van Maldegemse en Adegemse bedrijven, is de mogelijke vestiging van een fuifzaal op het industrieterrein nog niet aan de orde geweest. Uit contacten met verschillende mensen uit de gemeenteraad hebben wij kunnen opmaken dat zij ook niet achter de vestiging van een dergelijke zaal op het industrieterrein zijn.

Wie ideeën heeft voor een locatie van de nieuwe fuifzaal kan daarmee bij de jeugdbewegingen, de Jeugdraad of de leden van het gemeentebestuur terecht.


ADEGEMSE JEUGD THUIS BIJ BJM


Met hun Maldegemse vriendjes beleefden de Adegemse basketters een leuke namiddag
Samen sporten en daarna drinken en snoepen op kosten van de club.
Beter konden zij het nergens vinden.

Adegemse jongeren die aan teamsport willen doen moeten als zij voor iets anders kiezen dan voetbal buiten de eigen dorpsgrenzen terecht. Wie kiest voor een of ander discipline in de atletiek vindt onderdak bij de Maldegemse afdeling van Atletiekclub Meetjesland. Volleybal liefhebbers vinden bij Flamingo een onderkomen. Adegemse jongeren die basketbal willen spelen die kloppen aan bij BJM (Basketbal Jeugd Maldegem).

Dat de Adegemse jongeren zich bij BJM thuis voelen was te zien op de dag van de Basket in de sporthal Van Cauteren. Daar traden zij samen met de andere jeugdspelers aan in wedstrijden tussen ploegen die bestonden uit spelers van verschillende leeftijdsgroepen. Hoogtepunt van de namiddag was de wedstrijd tussen de ouders en het bestuur en coaches van BJM. Nadien werd er door jong en oud verbroederd in de VIP bar. Daar was spijs en drank gratis voor jong en oud.

 


Home
Home