De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 5 - Week 1 : van 28 december 2003 tot 3 januari 2004
Het team van www.adegem.net
wenst u een gelukkig 2004!


DEDEN WE WEL GENOEG?


Het jaar 2003 zal voor de inwoners van Adegem de geschiedenis in gaan als het jaar waarin hun dorp nog een stukje verder buiten de wereld werd gelegd: nu ze met de feestdagen postzegels nodig hebben beseffen ze pas dat ze nu voor een voorraadje postzegels of andere niet onmiddellijk te bestellen stukken op zaterdagvoormiddag naar het postkantoor in Maldegem moeten!

De actiegroep RED DE POST onder de leiding van KBG bestuurslid Cecile Ryckaert heeft zich voor 100% ingezet om de sluiting van het postkantoor langs de N9 te voorkomen. Die inspanningen ten spijt ging het kantoor eind november definitief dicht. Alhoewel de meeste Adegemnaren zich inmiddels met de sluiting verzoend hebben zijn er toch nog een aantal die zich afvragen of Adegem wel genoeg gedaan heeft om de sluiting van zijn postkantoor te voorkomen.

Veel tijd om tussen 10 oktober -het moment dat het nieuws van de sluiting bekend werd- en 28 november -de dag van de effectieve sluiting- iets te ondernemen was er niet. Zij die hun hoop gesteld hadden op de nationale of regionale politiekers zijn bedrogen uitgekomen. Noch de VLD top noch SPA minister Van De Lanotte vonden het zelfs nodig om te reageren op een vraag om bij de Post tussenbeide te komen.

Adegem moet echter ook een beetje in eigen boezem kijken. Er werd door de actiegroep via verschillende kanalen opgeroepen om op zaterdagvoormiddag massaal deel te nemen aan de betoging tegen de sluiting van het postkantoor. Toch vonden nog geen 200 mensen het nodig om aan de optocht deel te nemen. In Adegem Dorp en langs de N9 gingen, toen de betoging voorbij trok, wel veel gordijnen even opzij om te zien hoeveel volk er was... Adegem mag zich terecht afvragen of het zelf wel genoeg gedaan heeft om de sluiting van zijn postkantoor te voorkomen.


Honden- en kattenvoer (nog) niet welkom op industrieterrein.

De firma Fides Petfood had bij de gemeente een aanvraag om industriegrond ingediend. De firma produceert droog honden en kattenvoer Met het college van burgemeester en schepenen was de firma overeengekomen over de aankoop van een perceel van 10.361,64 m2. Er zou € 32,5 per vierkante meter betaald worden. Uit de inlichtingen die de firma aan het college had verstrekt zou zij op haar nieuwe vestiging 25 personen tewerkstellen. De firma had ook verzekerd dat het bedrijf niet voor milieuhinder in de omgeving zou zorgen.

De verkoop van industriegrond is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Bij de bespreking van het punt op de decemberzitting van de gemeenteraad kreeg het College een ander geluid te horen. Voor mensen die thuis zijn in de wereld van de productie van droog honden- en kattenvoer is de productie en vooral de opslag van de grondstoffen (dierlijke vetten en vismeel) van het product niet zo milieuvriendelijk als de firma laat uitschijnen. Er werd een vergelijking gemaakt met een soortgelijk bedrijf in Deinze dat door de aanhoudende klachten zijn deuren heeft gesloten. Tegen een ander bedrijf in een andere stad stapelen de klachten van geurhinder zich op. Als het bedrijf op het industrieterrein komt zou vooral de streek van de Ringbaan, Kallestraat en omgeving in de stankzone komen te liggen.

Het college van burgemeester en schepen was duidelijk verrast door deze nieuwe informatie. Zij blijft bij het vroeger ingenomen standpunt dat er op het industrieterrein geen plaats is voor milieuhinderlijke bedrijven.

NIEUW GESPREK
Zij twijfelt niet aan de woorden aan de tegenstanders van de vestiging van het bedrijf maar wil Fides Petfood de gelegenheid geven om haar aanvraag om industriegrond en haar verklaring of de milieuzuiverheid van haar bedrijf voor de raadsleden in een commissievergadering te komen verdedigen. De gemeente kan op die bijeenkomst over audiovisueel materiaal van de productie van droog Honden en kattenvoer beschikken. De verkoop van de industriegrond aan het bedrijf wordt alvast tot na de commissievergadering verdaagd.

Het heeft geen zin de industriegrond aan het bedrijf te verkopen en later een milieuvergunning te weigeren. Als de firma op de commissievergadering de milieuhinderlijkheid van het bedrijf niet kan weerleggen zal er geen industriegrond aan Fides Petfood verkocht worden.


Belastingen blijven ongewijzigd

Tijdens de laatste zitting van de gemeenteraad in 2003 kwamen ook de inkomsten en uitgaven voor 2004 aan de orde. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen heeft de gemeenteraad beslist dat de aanvullende belasting op de personen en de grondbelastingen ongewijzigd blijven.


Robert De Laere liet zijn kampioenen bewonderen


Reeds jaren staat Robert de Laere met zijn duiven aan de top op de halve fond en de fond.
Op de kersttentoonstelling werden de mandjes waarin zijn kampioenen zaten druk bezocht.

Op kerstdag hadden de duivenliefhebbers afspraak op de jaarlijkse Internationale Duivententoonstelling. De 32ste editie van deze tentoonstelling ging -net als de drie vorige- door in het André Trensonstadion. Eerder werd deze jaarlijkse tentoonstellingen in de zaal D'havé georganiseerd. Op de kersttentoonstelling, waarvoor ook belangstelling vanuit Nederland bestaat, stellen gerenommeerde kampioenen hun beste duiven tentoon.

Robert De Laere was een van die melkers die er vier van zijn kampioenen liet bewonderen. Het is niet de eerste maal dat Robert uitgenodigd werd om aan de tentoonstelling deel te nemen: in het rijtje van de grote kampioenen is hij één van de duivenmelkers die er met -voor GROTE melkers- weinig duiven in slaagt om reeds jaren op de halve fond en de fond aan de top te spelen.

Robert De Laere is 78 jaar jong en woont in Adegem-Dorp. Hij was amper 12 jaar toen hij met de duiven begon te spelen. De microbe heeft hem nooit meer losgelaten. Hij heeft in de loop der jaren een eigen ras gekweekt dat veel duivenmelkers hem benijden. Om dat ras in stand te houden en nog te verbeteren gebruikt hij eigen kweek en haalt hij ook nieuw bloed binnen dat hij bij andere kampioenen haalt. In de 66 jaar die hij met de duiven speelt heeft de Adegemnaar de duivensport van een sport van de kleine man naar de sport waar veel geld mee gemoeid is zien evolueren. Hij ziet zichzelf echter nog altijd als een duivenmelker van het zuiverste soort: iemand die duiven houdt voor zijn plezier en niet om er geld mee te verdienen.


De "Alte Herren" VK Adegem
geven afspraak over twee jaar


In amper drie maanden tijd hebben de Alte Herren VK Adegem een
initiatief op touw gezet dat niemand voor mogelijk achtte.
Met dit initiatief bewezen De Alte Herren dat er opnieuw een
gezonde frisse wind door de ploeg waait en dat iedereen bereid
is de handen uit de mouwen te steken als dat nodig is.

In het kader van de actie Kom Op Tegen Kanker organiseerden De Alte Herren VK Adegem een voetbalwedstrijd tegen een ploeg van vedetten. Alhoewel de wedstrijd op een mistige novemberavond werd georganiseerd waren er toch meer dan zeshonderd mensen naar het terrein van VK Adegem afgezakt om er de wedstrijd tussen De Alte Herren en het vedetten team bij te wonen. Voor hun initiatief en organisatie kregen de initiatiefnemers felicitaties van zowel de leden van het vedetten team, de vedetten die als supporters kwamen als van het publiek. De spelers maakten er in de mist toch een gezellige wedstrijd van. Niemand bekommerde zich na afloop van de match nog om de uitslag. Er werd na de wedstrijd wel lang nagekaart in de kantine van VK Adegem. Die club stelde zijn accommodatie gratis ter beschikking van de actie.

ZIJ KOMEN TERUG
Tussen de lancering van de idee van de wedstrijd en de wedstrijd zelf zaten amper drie maanden. Alle vedetten die op de afspraak waren verzekerden aan de wedstrijd dat zij er bij een volgend initiatief opnieuw willen bij zijn. Ook Gert Verheyen van Club Brugge die wegens andere verplichtingen slechts een korte tijd in Adegem kon zijn verzekerde dat ook hij er de volgende keer zal bij zijn. Er waren jammer genoeg ook enkele afzeggingen op het laatste moment. Zij die beloofd hadden om naar Adegem afzakten en hun kat stuurden zullen naar wij vernamen voor een volgende wedstrijd geen uitnodiging meer ontvangen.

De initiatiefnemers hadden gehoopt met hun wedstrijd en de verkoop van spijs en drank € 2500 bijeen te krijgen. Toen een paar dagen na de wedstrijd de rekening werd gemaakt stopte de teller op € 5429 of 219.000 Belgische franken. Dat was de op een na grootste actie die in 2003 in Groot Maldegem ten voordele van KOTK werd georganiseerd.

IK KOM
Op een gezellig samenzijn voor al de mensen die aan het initiatief hebben meegewerkt vernamen we dat de Alte Herren VK Adegem nu reeds beslist hebben om ook in 2005 met een wedstrijd tegen vedetten uit te pakken. Er wordt uitgekeken naar een geschikte datum. Voor de wedstrijd van 2003 hadden ze ook Jean Marie Pfaff uitgenodigd. Die moest wegens de laattijdige uitnodiging en andere verplichtingen verstek laten. Hij heeft De Alte Herren al toegezegd dat als hij tijdig op de hoogte wordt gebracht hij voor de wedstrijd in 2005 zeker op de afspraak zal zijn.


BESLISSING OVER FUNERARIUM UITGESTELD

Bij het college van burgemeester en schepen kwam in de loop van de maand november de aanvraag voor een vergunning voor verbouwingen aan een pand op den Hoeke binnen. Met die bouwvergunning wou de eigenaar het bestaande pand met een funerarium uitrusten. Naast de bouwvergunning is hiervoor ook een milieuvergunning nodig. Voordat de bouwvergunning kon worden afgeleverd moest eerst, omdat het om beperkte verbouwingen gaat, een beperkt openbaar onderzoek worden uitgevoerd.

Er kwamen bij het college van burgemeester en schepenen zoveel mondelinge opmerkingen binnen dat het college besloot om de beslissing over de bouwvergunning uit te stellen. Zij zal de eigenaar vragen om onmiddellijk de milieuvergunning aan te vragen. Hem nu een bouwvergunning afleveren en straks onder druk van de omwonenden de milieuvergunning weigeren zou de eigenaar op onnodige kosten jagen.

Het ligt in de bedoeling van het college van burgemeester en schepenen om tijdens het openbaar onderzoek voor de milieuvergunning ook een hoorzitting te organiseren. Dan kan door de gemeente uitleg gegeven worden over de wetgeving inzake funeraria en kan de aanvrager van de vergunning antwoord geven op de vragen die buren bij de inplanting van een funerarium in hun omgeving hebben.

 


Home
Home