De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 3 - Week 51 : van 14 tot 20 december 2003


Wat gebeurt er met het Hospice?

Nadat in 1977 Adegem zijn zelfstandigheid verloor stond het voor toenmalige OCMW voorzitter Raymond De Clercq vast dat het op lange termijn onhoudbaar zou worden om twee rusthuizen open te houden. Er werden in beide rusthuizen in de loop der jaren aanpassingen gedaan om in regel te blijven. Het bevoegde ministerie liet weten dat het in de toekomst geen geld meer zou steken in grote aanpassingswerken en het raadde Maldegem aan om een nieuw rusthuis te bouwen. De twee rusthuizen samen stonden toen in voor de verzorging van 161 residenten. Het nieuwe rusthuis dat -in de omgeving van het huidige- in de Mevr. Courtmanslaan gebouwd zou worden opgetrokken mocht niet meer dan 120 bedden tellen. Daarom is zowel in Adegem als in Maldegem aan afbouw van het aantal bedden gedaan. Momenteel zijn er in de twee rusthuizen nog 135 bedden.

LANGE WEG
Pas in 1994 nam het OCMW onder het voorzitterschap van Laurent Osaer de beslissing om een nieuw rusthuis te bouwen. Door onder meer de bevoegdheid over de rusthuizen van de nationale naar de Vlaamse overheid over te brengen en het hanteren van bijkomende normen liep het plan jaren vertraging op. Een tiental dagen terug, bijna 10 jaar nadat de beslissing tot het bouwen van hete nieuw rusthuis werd besloten, viel de vaste belofte van toelage voor de bouw van het nieuw rusthuis in de brievenbus van het OCMW.. De voorzitter was zo opgetogen over het nieuws dat ze het ganse personeel liet meedelen in de vreugde. Ook de bouwvergunning voor het plan dat door architectenbureau AIKO werd gemaakt is reeds binnen. Vorige week heeft huidig OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche samen met het architectenbureau het plan van het rusthuis voorgesteld. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2004 met de bouw van het rusthuis kan gestart worden. Eind 2006 zou het gebruiksklaar moeten zijn.

NIEUWE BESTEMMING
Eens alle residenten van Adegem naar Maldegem verhuisd zijn krijgt het Elisabeth rusthuis in Adegem Dorp een nieuwe bestemming. Het komt in de eerste plaats aan het OCMW toe om over die nieuwe bestemming te beslissen. Voorzitter Marleen Van den Bussche lier reeds verstaan dat alvorens wellicht volgend jaar een beslissing over de nieuwe bestemming te nemen er overleg zal gepleegd worden met het gemeentebestuur. Er deden in het verleden wel geruchten de ronde dat het Adegems rusthuis tot serviceflats zou worden omgebouwd. Die optie blijft nog altijd open.

VERKOPEN
Het nieuwe rusthuis dat in Maldegem wordt opgetrokken zal € 11.500.000 of 463.898.500 Belgische franken kosten. Het is het grootste project van een openbaar bestuur in Maldegem.. Het OCMW moet ongeveer 40 % van de factuur betalen. De rest wordt met subsidies betaald. Het OCMW voorziet ook nog in de uitbreiding van zijn administratief centrum in Maldegem. Naast het bestaand gebouw in de Lazarusbron komen burelen op palen. Om dat niet gesubsidieerd project dat € 460.000 zal kosten te bekostigen zal het OCMW eigendommen in Adegem verkopen.


Op het gelijkvloers en de eerste verdieping worden telkens 60 woonzones gecreëerd. De eerste verdieping zou voorbehouden worden voor de zwaar zorgbehoevenden. De vier blokken worden rond binnentuinen gebouwd. In de kelderverdieping wordt onder meer de keuken en het archief ondergebracht.

 


COMPOSTEREN EN RECYCLEREN... OF BETALEN

De afgelopen jaren heeft Maldegem via zijn milieudienst en de compostmeesters de bevolking aangezet om meer te recycleren en te composteren. De gemeente wil het restafval dat voor een paar jaar nog 222 kg per inwoner bedroeg naar 175 kg en als het kan nog lager terugbrengen. Als die norm niet gehaald wordt dan wordt de gemeente verplicht enkele selectieve ophaling van afval te organiseren. Dat zou de gemeente op extra kosten jagen, waaruit dan weer nieuwe belastingen zouden kunnen voorvloeien...
Het containerpark wordt zó druk bezocht dat het aan uitbreiding en reorganisatie toe is. Er komt meer controle zodat mensen van buiten de gemeente niet langer hun afval op het Maldegems containerpark komen dumpen. Daarnaast wordt ook aan een reglement gewerkt waardoor mensen die afval naar het containerpark brengen een vergoeding in functie van het aangevoerde afval moeten betalen.

DRIE ZONES
Volgens de uitleg van het college van burgemeester en schepenen zal het grootste deel van de bevolking, zij die goed recycleren en composteren, weinig of niets van de nieuwe regeling ondervinden.
Het containerpark in de Steenhouwerslaan wordt opgesplitst in drie delen. Voor het dagdagelijks geproduceerd afval dat naar het containerpark wordt gebracht zal niet moeten betaald worden... Daardoor ontsnapt het grootste deel van de bevolking aan extra financiële uitgaven. Op de afdeling groenafval zal er wél een bijdrage moeten betaald worden. Ook voor het niet-dagdagelijks afval zoals afbraakmateriaal dat naar de derde zone van het containerpark wordt gebracht moet betaald worden.

In het plan van het herschikt containerpark is naast een controlesysteem ook een weegbrug voorzien. De prijs die iemand moet betalen zal afhangen van het gewicht aan afval dat hij of zij aanvoert.


DE KASSEIKERMIS WAS EEN SCHOT IN DE ROOS!


Met de sombrero op het hoofd probeerden de schutters de gaaien
van de sprang te schieten. Zelfs de leden van het kermiscomité
ontpopten zich tot koele hanteerders van pijl en boog...

Dank zij het initiatief van enkele vrienden kon de bevolking van de Oude Staatsbaan, Dr. Herrebautlaan en Oude Weg voor de tweede maal genieten van haar vernieuwde wijkkermis. De mensen zijn gretig op de aangeboden activiteiten ingegaan. De kinderen mochten de wijkkermis openen: zij kregen het bezoek van Sinterklaas! Die had voor alle kinderen van de kermisvierende wijk lekkers mee. Zaterdagavond staken de feestneuzen in de zaal van 't Blondje de voeten onder de feesttafel. Zaterdag was al lang in zondag overgegaan toen de laatste kermisklanten hun weg naar huis opzochten. Om op de kermisschieting iedereen gelijke kansen te geven werd er zondag op de liggende wip geschoten zonder vizier. Toen wij zondagavond de zaal binnen kwamen ging het een stuk rustiger aan toe. De schutters -die ook taalvaardig zijn- hadden plaats gemaakt voor kaarters. Die concentreerden zich in alle stilte op hun manilen.


FOUTPARKEERDERS OPGELET!

Deze week werden er gleuven in de vernieuwde Kallestraat gezaagd. Die werden daarna opnieuw opgevuld. Die gleuven zijn noodzakelijk om de gevolgen die het wegdek door extreme kou of hitte te neutraliseren. In de Kallestraat is sedert de renovatie van de straat ook een nieuw verkeersreglement van toepassing. Vóór de renovatie was er beurtelings parkeren vanaf den Hoeke tot net voorbij de Pater Tuypenslaan. Toen 2 jaar geleden de plannen van de nieuwe bestrating werd voorgesteld werd gewezen op de fietsensuggestiestrook. Die strook moet de fietsers in de Kallestraat net als in Adegem Dorp een veiliger gevoel geven. Die strook, die door een greppel van het wegdek gescheiden is, behoort tot de rijweg zowel voor fietsers als voor automobilisten.

NIEUW REGLEMENT
Toen de vernieuwde Kallestraat vorig jaar in gebruik genomen werd bestond er inzake parkeren geen reglement. Er kon nar hartelust langs beide zijden van de straat geparkeerd worden. De fietsers hielden er ondanks de fietsensuggestiestroken een naar gevoel aan over. Toen wij de gemeente op de verziekte situatie attent maakten verzekerden zij ons dat -eens de Spanjaardshoek gerenoveerd- er een globaal reglement voor beide straten zou gemaakt worden. De fietsers zouden meer bescherming krijgen. Het reglement is er ondertussen gekomen. Er mag in de Kallestraat in het gedeelte waar fietsensuggestiestroken liggen niet meer geparkeerd worden. Om dat duidelijk te maken werden de boorden van de straat van een onderbroken gele lijn voorzien. Ter hoogte van de sociale woningen van de Pater Tuypenslaan werden een zevental parkeerplaatsen aangelegd. Om de zelfstandige zaak bij het begin van de Kallestraat ter wille te zijn, mogen automobilisten hun auto op twee van die parkeerplaatsen slechts 30 minuten parkeren.

Niet iedereen is gelukkig met deze nieuwe regeling. In de eerste plaats de mensen die voorbij de Pater Tuypenslaan wonen. Die hebben nu géén parkeerplaatsen meer voor hun huis. In het begin van de Kallestraat hebben ze het ook niet zo goed op de nieuwe regeling voorzien. Alhoewel de gele onderbroken lijn duidelijk zichtbaar is staan er regelmatig auto' s, niet alleen op de fietsensuggestiestrook maar zelfs op het voetpad geparkeerd!

Aanvankelijk werd er op de foutparkeerders niet gereageerd. Nu komen steeds meer reacties los over het foutparkeren in de Kallestraat. De tijd lijkt ons niet ver meer af dat de politie verbaliserend zal optreden.


KOMT ER EEN FUNERARIUM OP DEN HOEKE?

Bij de gemeente kwam een aanvraag voor een bouwvergunning binnen voor aanpassing en kleine uitbreiding van een bestaand gebouw. De aanpassings- en uitbreidingswerken zouden uitmonden in het openen van een funerarium op den Hoeke.

Voor de uitbating van het funerarium is naast de bouwvergunning ook milieuvergunning nodig. Momenteel werd enkel de bouwvergunning aangevraagd. Het beperkt Openbaar Onderzoek voor de bouwvergunning loopt nog tot 19 december. Voor de milieuvergunning wordt een uitgebreid openbaan onderzoek voorzien. Dat wordt aangekondigd door een Aanplakbrief. Het gaat om een vergunning Klasse II waarvoor de gemeente mag maar niet verplicht is een hoorzitting te organiseren.


VK ADEGEM IN SLECHTE PAPIEREN...

Door zijn nederlaag tegen Watervliet is VK Adegem in bijzonder slechte papieren geraakt. Dat er boven de club een crisissfeer hangt laat zich raden. Het bestuur blijft (voorlopig) achter de trainer staan. Het is er ook van overtuigd dat er voldoende kwaliteit in huis is om uit de achterste regionen weg te geraken. De komende weken als de zieken- en gekwetstenboeg leeg loopt moeten er punten gepakt worden.

Of er met de jaarwisseling versterking wordt aangetrokken wou men bij VK ontkennen noch bevestigen.

 


Home
Home