De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 2 - Week 50 : van 7 tot 13 december 2003


DE POST HEEFT ONS IN DE STEEK GELATEN!


Een aantal misnoegde Adegemnaren was er bij
toen de deur van het postkantoor definitief dichtging

Vrijdag 28 november werd een zwarte dag voor Adegem. Een dorp met bijna 6000 inwoners zit zonder postkantoor. Met het sluiten van het Postkantoor in de Staatsbaan ligt Adegem nog een stukje verder buiten de wereld. Hoe is het zover kunnen komen? In Adegem zijn steeds meer mensen er van overtuigd, alhoewel ze het (nog) niet kunnen bewijzen, dat de oorzaak van de sluiting in de Post van Maldegem moet gezocht worden.

De bal ging op zaterdag 11 oktober aan het rollen. Toen werd in Adegem het gerucht verspreid dat de Post dicht ging. Ons eerste telefoontje naar de Gewestelijke directie van de Post in Gent op maandag 13 oktober leverde niets op. De directie verwees ons naar de postmeester van Maldegem. "Ik kan u niets zeggen. Ik moet u doorverwijzen naar de persdienst van de Post in Gent" klonk het door de telefoon van uit zijn bureel op het industrieterrein. Bij ons 2de telefoontje naar Gent kregen we te horen dat het kantoor in Adegem de week daarvoor gesloten was wegens ziekte. Een vervanger was blijkbaar niet voorhanden. Na enig aandringen kregen we dan toch te horen dat het Adegemse postkantoor per 1 december dicht ging. Over de reden van de sluiting kon de heer Lens ons niets vertellen. Hij zou ons later op de dag meer uitleg geven. Kort na de middag kreeg ik een telefoontje van mijn broer Robert uit Gent dat de Post via Radio 2 Oost Vlaanderen een perscommuniqué had verspreid waarin de sluiting van de post in Adegem werd aangekondigd. Volgens die verklaring zou het kantoor te klein zijn en de kosten voor modernisatie en automatisatie te hoog liggen.

Reactie en actie!

In Adegem sloeg het nieuws in als een bom. Burgemeester Johan De Roo nodigde een delegatie van de directie van de Post voor overleg naar Maldegem uit. Op 14 oktober maakte de burgemeester de delegatie van de Post niet alleen het ongenoegen van de gemeenteraad en de bevolking over, hij stelde ook een aantal alternatieven voor het bestaand postkantoor voor. Als eerste alternatief werd het gebouw waarin vroeger de Fortisbank gevestigd was voorgesteld. In die kantoren op het gelijkvloers ligt bekabeling voor computers en is er beveiliging. Als 2de alternatief werden de leegstaande burelen van de Christelijke Mutualiteit op den Hoeke naar voor geschoven. Een bureau openen in de lokalen van de Post op het industrieterrein werd als derde mogelijke oplossing voorgesteld. Als de eerste drie niet aanvaardbaar waren was de gemeente bereid om een bureel in den Hoogen Pad ter beschikking te stellen! De delegatie van de Post luisterde naar de alternatieven en liet twee dagen later weten dat geen enkel van de alternatieven in aanmerking kwam omdat ze allemaal te duur waren. Een vraagronde was voldoende om te achterhalen dat de Post bij de eigenaars van het Fortis-kantoor niet eens over een prijs hadden gesproken...

De Maldegemse gemeenteraad keurde ook eenparig een motie goed waarin gewezen wed op de noodzaak van het behoud van het postkantoor in Adegem. Die motie werd aan de nationale directie van de Post overgemaakt.

Ook bij de bevolking kwamen de reacties los. Onder impuls van de KBG werd een werkgroep "RED DE POST" opgericht. Cecile Ryckaert, bestuurslid van de KBG, werd als woordvoerder van de actiegroep aangeduid. Voor de vensters van verschillende huizen in Adegem verschenen affiches die opriepen om de Post open te houden en er kwam ook een briefschrijfactie op gang


De KBG verzamelde de protestbrieven van zijn leden, en KBG voorzitter
Freddy Aesaert deponeerde die in de brievenbus aan het postkantoor.
Cecile Ryckaert overhandigde een pak protestbrieven aan de
postmeester in Maldegem

Op 15 november kwam Adegem op straat. Met zwarte vlaggen, spandoeken en muziek ging het van den Hoogen Pad via Adegem Dorp en de N9 naar het Postkantoor.

De Post die op 14 oktober beloofd had dat zij de Adegemse bevolking schriftelijk in zou lichten over de sluiting van hun postkantoor wachtte tot 13 november om dat te doen.

Het einde

Zowel voor als na de betoging werd aan de directie van de Post gevraagd naar de rentabiliteit van het Adegems postkantoor. Op geen van alle vragen om cijfers kwam echter een antwoord. In Maldegem mocht of kon men ons zelfs niet zeggen of er in verband met het aantal verrichtingen die in Adegem gebeurden de laatste maanden tellingen waren uitgevoerd. Van mensen die nauw bij de werking van de Post in Maldegem betrokken zijn vernamen wij dat er in het kantoor in Adegem meer volk over de vloer komt dan voor een loket in Maldegem.

Adegem hoopte dat de Vlaamse en nationale politici zich voor het behoud van hun postkantoor zouden inzetten. Na de betoging van 15 november bleef het stil rond het postkantoor. Werk was er wel. Er kwam de laatste weken van november nog meer volk over de vloer dan anders.

Vrijdag 28 november was de laatste dag dat het Postkantoor in Adegem open was. Jacky -voor de Adegemnaren het gezicht van de Post in Adegem- was er die dag niet. In het verleden gebeurde het wel meer dat bij afwezigheid van Jacky het postkantoor bij gebrek aan vervangers gesloten bleef. Vrijdag lagen de kaarten anders: Jacky werd die dag niet door één maar door 2 personen vervangen. Er kwam op de laatste dag nog veel volk over de vloer. August Vermeire was zoals hij had aangekondigd de laatste klant van de Post in Adegem. Precies om 16 uur viel de deur van het kantoor voor de laatste maal in het slot. In de loop van de daaropvolgende week begon de Post reeds met het ontmantelen van de kantoren. Daarmee viel het doek over de geschiedenis van het postkantoor in Adegem. Adegemnaren die nu zaken willen doen met de Post moeten iemand bij zich thuis uitnodigen, of naar het kantoor in Maldegem gaan of in een andere stad of gemeente aankloppen. De reactie van Adegemnaren liegt er niet om. "DE POST HEEFT ONS IN DE STEEK GELATEN, WIJ VOLGEN ZIJN VOORBEELD!" klinkt het bij de misnoegde Adegemnaren.


MINISTER WIL ADEGEMS
BOUWKUNDIG ERFGOED BESCHERMEN


De spoorwegbrug die dit jaar nog een onderhoudsbeurt kreeg van de VZW Stoomcentrum
werd op de lijst van het te beschermen bouwkundig erfgoed geplaatst

In het voorjaar kwam Vlaams Minister van Binnenlandse aangelegenheden en Cultuur Van Grembergen naar Maldegem om er persoonlijk aan te kondigen dat zijn diensten een inventaris hadden opgemaakt van het bouwkundig erfgoed van Maldegem en zijn deelgemeenten dat voor bescherming in aanmerking kan komen. Op de lijst van de minister prijkten de namen van 29 sites die voor bescherming in aanmerking kwamen. Hij legde toen ook uit wat de gevolgen voor het erfgoed en zijn eigenaars bij een eventuele bescherming zijn. Alvorens tot de bescherming over te gaan voorziet de wet in een openbaar onderzoek, waarin zowel de eigenaars als geïnteresseerden argumenten voor of tegen een mogelijke bescherming van een gebouw, een monument of dorpszicht kunnen aanbrengen. Die argumenten kunnen rechtstreeks naar het ministerie of aan de gemeente worden overgemaakt.

Die periode van openbaar onderzoek is thans achter de rug en de gemeente Maldegem moet nu ook zelf een advies uitbrengen. Bij de gemeente zijn er voor slechts 3 sites bezwaren tegen een mogelijke bescherming binnengekomen. Op de lijst van de 29 te beschermen sites staan er ook drie Adegemse: er is de ijzeren spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal die gebruikt wordt door de treinen van de VZW Stoomcentrum, het kruis en de Kruisweg op 't Oosteindeken en de villa Nieuw Malecote met tuin en hekwerk in de Oude Staatsbaan.

Bij de gemeente is voor geen enkele van deze drie sites bezwaar binnen gebracht. Het kan zijn dat bezwaren rechtstreeks naar de bevoegde diensten in Brussel werden gestuurd. Nu de sites op de lijst zijn opgenomen moet er voor iedere bouw of verbouwing advies van Landschappen en monumentenzorg gevraagd worden. In de loop van volgend jaar zal minister Van Grembergen zijn handtekening onder de lijst van beschermde sites in Maldegem en zijn deelgemeentes zetten. Dan pas zal ook duidelijk worden of de 3 sites waarvoor bezwaren werden ingediend op de lijst kunnen blijven.


INBREKERS SLAAN IN DE VOORAVOND TOE

De afgelopen weken heeft Adegem, net als de andere deelgemeenten van Maldegem, zijn deel van inbraken en pogingen tot inbraken gehad. De geveltoeristen hebben hun werkpatroon veranderd: in plaats van 's 's nachts hun slag te slaan trekken ze nu vooral in de late namiddag op stroperstocht. Bij valavond kiezen zij woningen uit waarvan de bewoners niet of nog niet thuis zijn. Bij voorkeur verschaffen zij zich via de achterzijde van de woning toegang tot de woonvertrekken. De politie die extra aandacht aan de golf van inbraken besteed vraagt de mensen hen te verwittigen als zij in hun omgeving verdachte personen of voertuigen zien.


DE VIERKLAVER NODIGT UIT...

Zaterdag 13 en zondag 14 december organiseert de VZW De Vierklaver zijn 2de Kerst- en Geschenkenbeurs. Voor de 2de maal trekt de VZW voor haar kerstactiviteit naar het parochiaal centrum in Balgerhoeke. Ondanks de Openbare werken die in Balgerhoeke bezig zijn is de Kerst- en geschenkenbeurs vlot te bereiken. Vroeger organiseerde de VZW haar kerstmarkt in haar gebouwen in Adegem. De grote volkstoeloop tijdens de dagen van de kerstmarkt had een negatieve invloed op de rust van de bewoners. Nu moeten zij zich zelf verplaatsen om als standhouders aan de beurs deel te nemen. Dat maakt het voor hen aantrekkelijker en 's avonds komen zij in hun vertrouwde rustgevende omgeving terug. Op de Kerst- en geschenkenbeurs worden enkel artikelen verkocht die in de Adegemse en Landegemse afdelingen van de Vierklaver gemaakt zijn. Het gaat zowel om kerstversiering kaarsen, kaartjes of kunstwerkjes. De initiatiefnemers hebben ook voor animatie en versterking van de innerlijke mens gezorgd. De kerst- en geschenkenbeurs kan bezocht worden op zaterdag van 17 tot 21 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

 


Home
Home