Op de Kruipuit

Bijdrage van Jozef Dobbelaere

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


De smidse August Matthys

De smidse August Matthys

De foto dateert van rond 1900. De smidse bevond zich rechts van de huidige woning van Omer Matthys - Joos (zoon van August), gelegen op Kruipuit nr. 36. Met het bedrijf werd gestopt in 1907.

We zien van links naar rechts:
..., de koewachter, smid August Matthys, Fien De Kneef (vertrok later naar Amerika), zoontje van Fien De Kneef en wagenmaker Oscar Bruggeman.


De Kruipuitmolen

De Kruipuitmolen

In 1794 treffen we op de Kruipuitmolen Pieter Martens als molenaar aan. Pieter was in 1778 op de molen gekomen. Later kwam de molen in handen van Johannes Francies Vrombout, wiens erfgenamen hem in 1852 verkochten aan Pieter Velleman, een bakker uit Waarschoot. Bij het overlijden van Pieter in 1870 werd deze graanwindmolen openbaar verkocht in de herberg Prins Karel te Waarschoot.

Het was Charles Velleman, zoon van Pieter die de molen kocht. Zijn weduwe hield hem draaiende tot in 1894. August-Eduard, Marie-Louise en Hortense Velleman werden de nieuwe eigenaars. In 1904 kocht Theophiel Welvaert de molen, hij brak hem af in 1918. Theophiel was de vader van schepen Arnold Welvaert.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis