Malecote


Het erf Maelecote


De woonst


Het erf Malecote bestaat reeds al van voor het jaar 1127, toen was het eigendom van Robert De Jonge.
Robert was medeplichtig aan de Moord op graaf Karel de Goede die op het kasteel van Raverschoot woonde. Daarna kwam het erf in handen van de familie van Praat en nog tal van andere eigenaren. Het laatste gezin die hier woonde was Clemment en Elza Huyghe. Zij zijn in 1990 naar het rusthuis getrokken waarop het huis zes jaar heeft leeggestaan.

 


Remi de Jaeger

Remi De Jaeger wist, toen hij met pensioen ging, hij niet op zijn boerderij in het Oosteindeke kon blijven wonen. De eigenaar van de hoeve wou daar zelf een nieuwe villa op bouwen en zo kwam Remi in 1996 naar Malecote wonen.
Remi weet als geen ander hoe het hier aan toe ging toen de familie Huyghe nog boerde, Remi kwam als tiener hier vaak werken op het erf als koewachter.
Door de jaren heen zijn er al heel wat verbouwingen geweest aan de hoeve, vooral tijdens de eerste en tweede wereld oorlog had de hoeve het zwaar te verduren. Toch zijn er nog veel sporen nagebleven die al honderden jaren oud zijn.

Achterzijde schuur


De schuur

Het dakgebindte van de schuur is zeker al een paar honderd jaar oud, de pannen niet, die zijn na de tweede wereldoorlog vernieuwd.

Het stalletje


Boogmestselwerk


Dit waren vroeger de varkens hokken. Aan de deuren zie je nog de prachtige bogen die in de tijd veel gemetseld werden.

 


Pieter Franciscus Willems

Boven de voordeur zit nog een gesmeden raam die gemaakt werd voor Pieter Franciscus Willems, de eigenaar van 1744 tot 1767. Ook in de arduin boven het raam staat de inscriptie
I WILLEMS ANNO 1763 .

Het aardappelhok


De aardappelkuil


Op de foto's boven zie je een klein opberghokje die vroeger gebruikt werd om aardappelen te bewaren.

 


De omwalling

Dit is het laatste stukje omwalling die overgebleven is op het erf
Net achter het erf ligt de beek van Adegem .

De beek van Adegem


Ingangspoort Malecote


Ingangspoort Malecote


De ingangspoort, die het kenteken van het erf is, staat nu in zeer slechte staat. De poort heeft het eveneens tijdens de oorlog zwaar te verduren gekregen.
Hoewel dit voor de meeste echte Adegemnaren een stuk monument is vinden ze het blijkbaar in Maldegem niet de moeite om deze poort op te knappen en te beschermen.

 


Tekst en uitleg gekregen van REMI DE JAEGERE en HUGO NOTTEBOOM


Terug