Op de Appelboom

Bijdrage van Jozef Dobbelaere

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Het slachten van een varken rond 1928.

Het slachten van een varken rond 1928

Deze grote beer - 435 kg gestoken - was eigendom van Kamiel Hermie-Van Waetermeulen in de Warmestraat. Het slachten van dit varken werd door de familie De Lille op film opgenomen.

De eigenlijke slachter van dit varken was Edmond Borgonjon bijgestaan door zijn leerling-slachter Hubert Van Speybroeck. Drie andere slachters kwamen even een kijkje nemen. We bemerken v.l.n.r. Leo De Bruyckere, Marcel Schyvinck, de slachters Edmond Borgonjon en Alfons De Baere, Kamiel Van den Bossche (verscholen), de slachters Trifon Van Speybroeck en Edgard De Loof, Alfons De Baets en Hubert Van Speybroeck.

Voor Edmond Borgonjon was varkensslachter een winterstiel; in de zomer was hij metselaar. Deze foto hangt - in vergroting - reeds tientallen jaren in het café De Appelboom (bouwjaar 1901), uitgebaat door Hubert Van Speybroeck-De Croock.


In het hof van Commercie.

In het hof van Commercie

Zoals het opschrift vermeldt was de uitbater van deze landelijke afspanning Pieter Van Speybroeck, vader van Charles-Louis en grootvader van Hubert.

Het Hof van Commercie lag links van de huidige herberg De Appelboom, op de plaats waar nu Leon De Schepper woont. Op deze foto, die van rond 1895 dateert, herkennen we v.l.n.r. Hypoliet Van Speybroeck, Henri Claeys, Clemence, Florence en Charles-Louis Van Speybroeck. De Van Speybroecks waren broer en zus. Henri Claeys was een neef en tevens knecht bij hen.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis